To Top
00:45 Κυριακή
5 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κοροϊδίας...συνέχεια στη Βουλή για ΠΕΠ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Κοροϊδίας...συνέχεια στη Βουλή για ΠΕΠ
  27 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ  
Τρεις εβδομάδες έχουν παρέλθει από την επεισοδιακή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής που ασχολήθηκε με τα κόκκινα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), ωστόσο, τίποτε δεν έγινε μέχρι σήμερα στη Βουλή προς την κατεύθυνση της διερεύνησης του θέματος. Στην εν λόγω συνεδρία, που έλαβε χώρα μέσα σε κλίμα έντασης στις 6/2/2020 και σημαδεύτηκε από το σεξιστικό επεισόδιο σε βάρος της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αποφασίστηκε όπως οι βουλευτές και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μαζί ή και ξεχωριστά, καταθέσουν γραπτώς στον γραμματέα της Επιτροπής Ελέγχου τα όποια ερωτήματά τους προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ. 
 
Καταγράφοντας, παράλληλα, και τα στοιχεία που επιθυμούν να κατατεθούν στη Βουλή για τις ανάγκες του επικείμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως είναι για παράδειγμα οι επίμαχες δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύ ΠΕΠ και τραπεζών. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ως εποπτική Αρχή των τραπεζών θα απαιτήσει την κατάθεση των σχετικών στοιχείων που ζητούν οι βουλευτές ενώπιόν του. Όπως επιβεβαιώσαμε, μέχρι και χθες τίποτα απολύτως δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι επικρατεί σύγχυση μεταξύ των βουλευτών ως προς τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου. 
   
Όπως κατέστησε σαφές στους βουλευτές ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, τα εν λόγω στοιχεία θα σταλούν στη Βουλή χωρίς καμία επεξεργασία. Δηλαδή, δεν θα προχωρήσει ο ίδιος σε έρευνα για να διαπιστωθεί:
  1. Ποιοι αξιωματούχοι και συγγενικά τους πρόσωπα έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα, όσον αφορά τη σύναψη δανείων, τους όρους και τις εξασφαλίσεις που περιλήφθηκαν. 
  2. Ποια μέτρα λήφθηκαν, εάν λήφθηκαν, για την αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΠΕΠ, εάν έγιναν αναδιαρθρώσεις ή και χαριστικές διαγραφές από τράπεζες. Σημειώνεται, ότι υπάρχει εισήγηση του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Ελέγχου για να επεκταθεί η έρευνα και στα δάνεια των κομμάτων και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών και οργανισμών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βουλευτές τίθενται προ των ευθυνών τους για ΠΕΠ

Ο κ. Ηροδότου, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, δήλωσε νομικό κώλυμα για την επεξεργασία αυτών των στοιχείων. Συνεπώς, η Βουλή θα αποφασίσει ποιος θα διενεργήσει αυτή την έρευνα, διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της. Άρα, σε ουδεμία περίπτωση δεν πρέπει βουλευτής να έχει ανάμειξη στη διενέργεια της έρευνας, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε αποτελέσματα όπως αυτά του «Πόθεν Έσχες» της κοροϊδίας. Συνεπώς, είναι μονόδρομος για τη Βουλή η ανάθεση της έρευνας για τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ, με διαφανείς διαδικασίες, σε έναν ξένο ανεξάρτητο οίκο που θα αναλάβει να εξετάσει όλα αυτά τα στοιχεία και να καταλήξει σε συμπεράσματα. 
 
Βουλευτές που θέλουν και επιδιώκουν την έρευνα στα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ εξέφρασαν και χθες στον «Φ» τις αμφιβολίες τους κατά πόσο τελικά θα ερευνηθούν ή και θα δουν στο φως της δημοσιότητας τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ. Και αυτό, διότι, στις λίστες των τραπεζών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα αρκετών νυν και πρώην κρατικών αξιωματούχων, βουλευτών και στενών συγγενικών τους προσώπων.
  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...