To Top
22:26 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ευρω-ράπισμα στην Τουρκία - Κυρώσεις σε διευθυντές της ΤΡΑΟ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ευρω-ράπισμα στην Τουρκία - Κυρώσεις σε διευθυντές της ΤΡΑΟ
  28 Φεβρουαρίου 2020, 8:33 πμ  

Ο κύβος ερρίφθη και η πρώτη λίστα κυρώσεων, στοχευμένων μέτρων της ΕΕ, έγινε χθες πραγματικότητα, περιλαμβάνοντας δύο Τούρκους πολίτες, σημαίνοντα στελέχη της τουρκικής εταιρίας ΤPAO, που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φ», το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας υιοθέτησε σε πολιτικό επίπεδο, με τυπική διαδικασία και χωρίς συζήτηση (ως σημείο Α) τα στοχευμένα μέτρα, τοποθετώντας στη λίστα απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ τα εξής δύο πρόσωπα, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ: 

1. «Mehmet Ferruh Akalin, αντιπρόεδρος (αναπληρωτής γενικός διευθυντής) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Είναι επικεφαλής του τμήματος Εξερεύνησης, του Κέντρου Ε&Κ και του τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής της ΤΡΑΟ. Υπό την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου και επικεφαλής του τμήματος εξερεύνησης της ΤΡΑΟ, ο Mehmet Ferruh Akalin ειναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την καθοδήγηση και την υλοποιηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες της ΤΡΑΟ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση που λήφθηκε, παραπέμποντας στις παράνομες γεωτρήσεις των σκαφών Yavuz και Fatih, που έγιναν χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

2. «Ali Coscun Namoglu, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εξερεύνησης της Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Υπό την ιδιότητα αυτή, ο Ali Coscun Namoglu συμμετέχει στον σχεδιασμό, την καθοδήγηση και την υλοποιηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες της ΤΡΑΟ. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν γεωτρήσεις που δεν έχουν λάβει την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατιας, όπως σημειώνεται», παραπέμποντας επίσης στις παράνομες γεωτρήσεις των σκαφών Yavuz και Fatih, 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δυο Τούρκων για κυρώσεις από ΕΕ

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από την ΕΕ νομικές πράξεις, ενημερώνονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να δεσμευθούν περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια οι εν λόγω δύο Τούρκοι πολίτες. 

Όπως επανειλημμένα δημοσίευσε ο «Φ», η τοποθέτηση δύο Τούρκων πολιτών σε λίστα στοχευμένων μέτρων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκής απάντηση στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Ωστόσο, για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, η έκδοση της πιο πάνω λίστας στοχευμένων μέτρων, έστω κατά δύο Τούρκων πολιτών, έχει τεράστια πολιτική σημασία, όπως άλλωστε διαμήνυσε προς την ΕΕ, επισημαίνοντας όπως πληροφορούμαστε, ότι «στο πρόσωπο των δύο Τούρκων πολιτών επιχειρείται η καταδίκη της Τουρκίας και της πολιτικής που ασκεί στην ανατολική Μεσόγειο». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προέβη σε διαβήματα «για τρεις λόγους», στέλνοντας πολυμελή αποστολή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ανατρέψει τη πορεία υιοθέτησης των κυρώσεων, πριν αυτές συμφωνηθούν στην ομάδα εργασίας Relex και πριν εγκριθούν σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper:

1.    Αφενός, γιατί η τοποθέτηση έστω δύο Τούρκων πολιτών στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, αδειάζει το αφήγημα της Άγκυρας και τους ισχυρισμούς περί δήθεν «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων» στην ανατολική Μεσόγειο, τους οποίους υποβάλλει επισήμως η Τουρκία προς την ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, στο πλαίσιο των Συμβουλίων Σύνδεσης. Με άλλα λόγια, η λίστα μπορεί μεν να αφορά δύο Τούρκους πολίτες, αλλά επί της ουσίας αντανακλά απτή καταδίκη της Άγκυρας και των ενεργειών της στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα ζητούσε όπως η λίστα παραμείνει «λευκή», ως «ένα απλό σουβενίρ» για τη Λευκωσία, αίτημα που τελικά δεν ικανοποιήθηκε…

2.    Αφετέρου, γιατί τα κράτη-μέλη περνούν για πρώτη φορά από την πρακτική της φραστικής αλληλεγγύης προς την Κύπρο, στην ουσιαστική πράξη μιας λίστας στοχευμένων μέτρων κατά Τούρκων πολιτών που συμμετέχουν στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας. Συνεπώς, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν και τις αμφιταλαντεύσεις αρκετών κρατών-μελών (κάτι που οδήγησε επανειλημμένα τον Νίκο Χριστοδουλίδη να παρέμβει), το ταμπού για την επιβολή στοχευμένων μέτρων αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, σπάει μέσω της πρώτης λίστας. Και ανοίγει δρόμο για νέες διεκδικήσεις της Λευκωσίας, εάν και εφόσον η Άγκυρα δεν συνετιστεί, κάτι που με τα υφιστάμενα δεδομένα, φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΕ: Κυρώσεις σε δύο Τούρκους για κυπριακή ΑΟΖ

3.    Επιπλέον, το μήνυμα τοποθέτησης Τούρκων πολιτών σε λίστα στοχευμένων μέτρων, εισπράττεται και από εταιρείες στις οποίες βασίζεται και επενδύει η Τουρκία, προκειμένου να υλοποιήσει τις έκνομες γεωτρητικές της δραστηριότητες, στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Κοινοτικοί κύκλοι, καθώς και κύκλοι στη Λευκωσία, εκτιμούν ότι η πρώτη λίστα στοχευμένων μέτρων θα λειτουργήσει ενδεχομένως αποτρεπτικά σε συνεργασίες της Άγκυρας για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σημειώνεται ότι η Σουηδία, η οποία είχε καταρχάς συμφωνήσει με το πλαίσιο κυρώσεων, ενέκρινε και τυπικά χθες τη λίστα στο πλαίσιο εσωτερικών διαδικασιών στη Στοκχόλμη. Εν συνεχεία ενημέρωσε την Κροατική Προεδρία, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των «27» που προέβη, όπως προαναφέραμε, σε πολιτική υιοθέτηση των κυρώσεων, χωρίς συζήτηση, υπό το φως της προηγούμενης έγκρισής τους από την Coreper. 

Χαμηλοί τόνοι Χριστοδουλίδη

Χαμηλούς τόνους επιλέγει ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δικαιώνεται από τη χθεσινή εξέλιξη και μπορεί πλέον να ελπίζει σε διεύρυνση της λίστας στοχευμένων μέτρων, εάν και εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την πρακτική των έκνομων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο ΥΠΕΞ ζήτησε από όλους να τηρήσουν χαμηλούς τόνους, υποδεικνύοντας αφενός τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι την έκδοση της πρώτης λίστας κυρώσεων και αφετέρου τον στόχο που δεν είναι άλλος από την αποστολή ενός ευρωπαϊκού ουσιαστικού μηνύματος προς την Άγκυρα, προκειμένου να συνετιστεί, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Άλλωστε, το ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά ουσιαστικό εργαλείο προκειμένου να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Παράλληλα όμως, ο ΥΠΕΞ σε συντονισμό με την ΜΑΕΕ, δεν έχει αποσύρει την αρχική πρόταση της Λευκωσίας, για τοποθέτηση στη λίστα κυρώσεων δύο νομικών οντοτήτων και αριθμού φυσικών προσώπων, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της ΕΕ, ενώ συζητά και άλλες εναλλακτικές επιλογές προς την ίδια κατεύθυνση, εάν και εφόσον η Άγκυρα δεν συνετιστεί. 

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...