Για «μεγάλες κυρώσεις» στο Ιράκ έκανε λόγο, την Κυριακή (05/01), ο Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης του κοινοβουλίου για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η βάση στη Βαγδάτη κοστίζει πολλά οπότε πρέπει να δοθούν αρκετά χρήματα από το ασιατικό έθνος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως είναι αποφασισμένος για παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ παρά την απόφαση του εθνικού κοινοβουλίου της ασιατικής χώρας περί αποχώρησης των ξένων ενόπλων δυνάμεων.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του από τη Φλόριντα, την Κυριακή (05/01), είπε:

«Έχουμε μια εξαιρετικά ακριβή αεροπορική βάση που είναι εκεί. Κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας πληρώσουν […] Θα τους επιβάλουμε κυρώσεις που δεν έχουν δει ποτέ και αυτές θα κάνουν τις ιρανικές [κυρώσεις] να φαίνονται κάπως ήπιες».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται στη στρατιωτική βάση Μπάλαντ, που στεγάζει τις αμερικανικές δυνάμεις και βρίσκεται περίπου 80 χλμ. μακριά από τη Βαγδάτη. Ο ίδιος υπονόησε ότι η διοίκησή του «ίσως συζητήσει» το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί.

Ο στρατός των Καταΐμπ Χεζμπολάχ, των ιρακινών σιιτών στρατιωτών στο πλαίσιο των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης υποστηριζόμενων από το Ιράν, απείλησε -νωρίτερα- να αρχίσει επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν εφαρμόσει γρήγορα το ιρακινό τελεσίγραφο και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έθνος.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να προτείνει στην κυβέρνηση την απαγόρευση ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είπε ότι αναστέλλει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητές του θα επικεντρωθούν στην προστασία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα στρατεύματα των ΗΠΑ.

Λόγω της πιθανής απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν τη Βαγδάτη να διασφαλίσει τη συνέχεια της στήριξης του διεθνούς αντιτρομοκρατικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Πηγη: philenews/sputniknews.gr