ΑΝ είχε ρίξει μια ματιά στο «Στρατηγικό Βάθος» του Α. Νταβούτογλου η Α. Μέρκελ, θα ήταν προσεκτικότερη για το ποιους προσκαλεί στο Βερολίνο και θα μπορούσε να εξηγήσει -και δημοσίως- ποιους αποκλείει.
Επειδή -έστω και καθυστερημένα- ό,τι επικαλέστηκε η Τουρκία για τη βάρβαρη εισβολή της στην Κύπρο, το επικαλείται και για την αυθαίρετη είσοδό της στη Λιβύη. Εμφαντικά, όπως τονίστηκε στη «θεωρία» Νταβούτογλου: «Και να μην υπήρχε ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο, θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε». Η τουρκική… συνταγή και για τη Λιβύη: «Η Λιβύη είχε χρησιμοποιηθεί για χρόνια σαν πάτρια εδάφη και έχει πληθυσμό με τουρκική καταγωγή. Η Α’, Β’ και Γ’ χώρα θέλει να πάει εκεί από χιλιόμετρα μακριά, εμείς όμως έχουμε θαλάσσια σύνορα και δεν είναι δυνατόν να μείνουμε αδιάφοροι».
Αυτά ακούοντας η Καγκελάριος Μέρκελ, αντί να ανατριχιάσει καθώς η τουρκική μειονότητα στη Γερμανία αποτελείται από εκατομμύρια απροσάρμοστων Τούρκων, χαϊδεύει τα αυτιά των Σουλτάνων, τοποθετώντας τους δίπλα από το πρώτο βιολί της Συνόδου.
Δεν γνωρίζουμε -ακόμη- κάποιο αποτέλεσμα της χτεσινής Συνόδου στο Βερολίνο, διαφωτιστικές ήταν όμως οι… παράπλευρες δηλώσεις που προηγήθηκαν της Διάσκεψης:
* Για χαμηλές προσδοκίες αναφέρτηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Απευθυνόμενη σε ανώτερα στελέχη του Χριστιανο-δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στη Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ήρθε η ώρα να δούμε εάν θα υπάρξει πολιτική λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο».
* Εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, διαχώρισε το θέμα της εκεχειρίας από το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας, είπε ότι η Σύνοδος έχει δομηθεί συνειδητά διαφορετικά από προηγούμενες προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στη Λιβύη, αναφέροντας το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γασάν Σαλαμέ, πάνω στο οποίο εργάζονται βήμα-βήμα.
(Ανάγκη να επανέλθουμε στη δήλωση -και στον σχολιασμό της- γιατί την… κόψαμε σε κρίσιμο σημείο!).