Πρώτα οι βουλευτές θα κληθούν να δηλώσουν εάν έχουν σύγκρουση συμφέροντος σε σχέση με τη λίστα Γιωρκάτζη, που αφορά στα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), και μετά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα ανοίξει τα χαρτιά του στη Βουλή.
 
Παρόλο που στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, δεν λήφθηκε τέτοια απόφαση επίσημα, ωστόσο οι βουλευτές Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ και Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων, το απαίτησαν.
 
 
Μάλιστα, αναμένεται να θέσουν εκ νέου το αίτημά τους στην κρίσιμη συνεδρία της 5ης Μαρτίου για σκοπούς, όπως μας λέχθηκε, διαφάνειας. Πάντως, ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως εάν ένας βουλευτής έχει έννομο συμφέρον για ένα θέμα, θα πρέπει να το δηλώνει.
 
 Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου έγινε το έλα να δεις. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ και αν. πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, τον κατήγγειλε για σύγκρουση συμφέροντος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διαχειριστεί το θέμα ενώπιον της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν, ο κ. Κουλίας είχε προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία για τη διαρροή λίστας με κόκκινα δάνεια βουλευτών από την Τράπεζα Κύπρου.
 
 
Μάλιστα, τότε, οι έρευνες είχαν επεκταθεί και στην Κεντρική Τράπεζα, όταν επικεφαλής ήταν η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Ο κ. Κουλίας, σηκώνοντας το γάντι που έριξε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως τότε η καταγγελία του δεν αφορούσε τη λίστα Γιωρκάτζη, αλλά τη λίστα της Τράπεζας Κύπρου. Όπως είπε, βάσει της λίστας της Τράπεζας Κύπρου, ο ίδιος παρουσιαζόταν να είχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο, κάτι που δεν ευσταθούσε. Τότε ανέβηκαν οι τόνοι, με την κ. Χαραλαμπίδου να εκφράζει για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά της για τις προσθήκες που έκανε ο κ. Κουλίας στην επιστολή που στάλθηκε στον Διοικητή της ΚΤ. Άμεση ήταν η αντίδραση του πρόεδρου της επιτροπής, ο οποίος χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την κ. Χαραλαμπίδου. Μάλιστα, υποστήριξε πως τόσο η ίδια όσο και ο Γιώργος Περδίκης τον κατηγορούν από ραδιοφώνου.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ αντέστρεψε τα πυρά. Από την πλευρά της, η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως εναπόκειται στον κάθε βουλευτή να αυτοεξαιρεθεί εάν κρίνει πως προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος. Ο κ. Κουλίας είπε πως δεν πρόκειται να αυτοεξαιρεθεί, γιατί δεν προκύπτει κάτι μεμπτό εναντίον του. Δάνειο δήλωσε ότι διατηρεί και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, το οποίο, όπως είπε, κληρονόμησε από τον πατέρα της. «Το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο και επαρκώς διασφαλισμένο». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν θα αυτοεξαιρεθεί από τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ. 
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Ελέγχου, αναμένεται να δώσει πληροφορίες για τη λίστα Γιωρκάτζη, αλλά είναι άγνωστο εάν θα την παραδώσει καθώς στην επιστολή της Επιτροπής Ελέγχου δεν περιλαμβανόταν τέτοιο αίτημα. Οι βουλευτές θα ζητήσουν τα ονόματα των ΠΕΠ που περιλαμβάνονται στη λίστα, στοιχεία εάν έχουν παραχωρηθεί σε ΠΕΠ δάνεια με ευνοϊκό τρόπο και χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις που οδήγησαν στη μη εξυπηρέτηση των δανείων. Επίσης, θα απαιτήσουν να ενημερωθούν κατά πόσο υπήρξε διαγραφή δανείων ΠΕΠ.
Στο μεταξύ, χθες, μετά από αίτημα του ΔΗΣΥ, αποφασίστηκε να  συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου η διαγραφή δανείων κομμάτων ή εταιρειών και οργανισμών που είναι συνδεδεμένοι με κόμματα. Εξάλλου, μετά από αίτημα των Οικολόγων, θα συζητηθεί το θέμα αναφορικά με τους 100 μεγαλύτερους οφειλέτες στον ΦΠΑ και στον Φόρο Εισοδήματος.