Πρόεδρος Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου 

«Στη Λεμεσό το Peloponnese Wine Festival»

1. Πότε ιδρύθηκε η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου; Το 1998 με σκοπό να ενισχύσει την εικόνα του πελοποννησιακού κρασιού. Δημιουργεί εκδηλώσεις και ενεργεί με γνώμονα την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των πελοποννησιακών κρασιών. Η επιτυχία είναι ότι καταφέραμε να είμαστε ενωμένοι και να αυξανόμαστε κάθε χρόνο γιατί οι οινοπαραγωγοί βλέπουν τα αποτελέσματα της δουλειάς που γίνεται. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της ΕΝΟΑΠ έχει παίξει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία στηρίζει σε όλες τις ενέργειες μας σε εσωτερικό και εξωτερικό.

2. Ποια τα χαρακτηριστικά του πελοποννησιακού αμπελώνα; Η Πελοπόννησος παράγει λίγο πάνω από το 30% της ελληνικής παραγωγής κρασοστάφυλων. Ξεχωρίζει ο πελοποννησιακός αμπελώνας λόγω της τοποθεσίας της Πελοποννήσου και του μοναδικού ανάγλυφου του εδάφους της. Ο ορεινός όγκος της, που αποτελείται από 50 βουνά με υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, ευεργετεί τα ψηλά αμπέλια και χαρίζει στα σταφύλια δροσιά, φινέτσα, συγκρατημένο αλκοόλ και την πολυπόθητη αργή ωρίμανση που οδηγεί σε εκφραστικά κρασιά που αντέχουν στον χρόνο.

3. Στις παραθαλάσσιες περιοχές; Ο υδάτινος παράγοντας αποτρέπει τις ακρότητες της θερμοκρασίας και μαζί με τη μοναδικότητα των τοπικών ποικιλιών και των προσωπικοτήτων των οινοπαραγωγών, χαρίζουν στην Ελλάδα έναν πολυσύνθετο και μοναδικό οινότοπο.

4. Είσαστε η μεγαλύτερη ομάδα Ελλήνων οινοποιών, επισκέπτεστε την Κύπρο για τέταρτη φορά και κάθε χρόνο διοργανώνετε το Peloponnese Wine Festival. Η Κύπρος είναι μια μικρή αλλά ανερχόμενη αγορά για το πελοποννησιακό κρασί. Με την ανάπτυξη και των τοπικών παραγωγών της Κύπρου ανεβαίνει το γευστικό κριτήριο των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να εκτιμούνται και τα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν τα πελοποννησιακά κρασιά. Για εμάς είναι μια αγορά στόχος και γι’ αυτό επενδύουμε κάθε χρονιά στην παρουσία μας στην Κύπρο.

5. Πότε θα γίνει το Peloponnese Wine Festival; Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό από τις 12:00 μέχρι τις 20:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.