Ακόμα μια χρονιά φεύγει και μια άλλη έρχεται. Θα την υποδεχθούμε όπως πάντα πανηγυρίζοντας! Οι πανηγυρισμοί μας, όμως, θα κρατήσουν όσο και το σκοτάδι της τελευταίας νύκτας, αφού ως συνήθως η ανατολή της πρώτης μέρας του χρόνου θα μας προσγειώσει στην ωμή πραγματικότητα. Με τα πυροτεχνήματα και με τα πανύψηλα και χλιδάτα χριστουγεννιάτικα δέντρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. «Κάθε πέρσι και καλύτερα», δυστυχώς!
Μετά το ευχάριστο κλίμα των εορτών θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Τι στόχους, όμως, θέτουμε συλλογικά, ως κοινότητα, ως χώρα, ως Έθνος; Στο εσωτερικό, λένε πως θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν σίγουρα, ωστόσο η οικονομία φαίνεται, παρά τις πολλές ανισότητες και στρεβλώσεις, να βρίσκει σιγά-σιγά το βηματισμό της. Δεν είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρουμε, μέχρι τέλους, ωστόσο, κάτι διαφορετικό φαίνεται να έρχεται. 
Τι πρόκειται να συμβεί στα Εθνικά και τα διεθνή είναι η μεγάλη αγωνία μας. Πολλαπλά μέτωπα ανοικτά σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Η προσφυγική ροή από τη Συρία (και όχι μόνο από την Συρία) συνεχίζεται αμείωτη δοκιμάζοντας τα όρια των κρατικών μας δομών και της προσφοράς των τοπικών κοινωνιών. Στα νησιά, ήδη, η κατάσταση είναι τραγική. Με την Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα. Σημειώστε ακόμα πως το Ισλαμικό κράτος δεν πέθανε! Το Ισλαμικό Κράτος μοιάζει με λερναία Ύδρα! Ένα κεφάλι κόβεις, πενήντα ξεπετάγονται! Το Ισλαμικό Κράτος είναι εκεί και απειλεί πάντα την παγκόσμια ασφάλεια, καθώς έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού. 
Στη γειτονιά μας τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν επικίνδυνα. Παίζει με τη… φωτιά η Άγκυρα. Με τον Τούρκο πρόεδρο να κλιμακώνει τις διεκδικήσεις του έναντι της Ελλάδας, ο κίνδυνος για μια πολεμική ανάφλεξη στο Αιγαίο γίνεται συνεχώς πιο ορατός. Η Τουρκία πλέον έχει… ανακατέψει τα πάντα στην περιοχή με σκοπό να δημιουργήσει τεχνίτη κρίση… από την Α.Ο.Ζ. της Κύπρου και της Ελλάδας και τα θαλάσσια σύνορα, μέχρι το μεταναστευτικό και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να είναι το θερμότερο των τελευταίων ετών, δηλαδή από την τραγική κρίση των Ιμίων μέχρι σήμερα.
Μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την «κυβέρνηση» της Τρίπολης, είναι σχεδόν βέβαιο πως η Άγκυρα θα προχωρήσει και σε άλλες παρόμοιες προκλήσεις. Ποιές θα είναι αυτές; Με τον αλλοπρόσαλλο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αδύνατο να γίνουν με σιγουριά προβλέψεις. Ο άνθρωπος δεν έχει αρχή και τέλος, έχει ξεφύγει παντελώς…. 
Από την Αμερική φαίνεται να έχουμε καλές ειδήσεις. Πρόσφατα, η ολομέλεια της Γερουσίας υπερψήφισε με ψήφους 71-23 το νομοσχέδιο για την κατανομή κονδυλίων, το οποίο συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το νόμο «για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας συμπεριλαμβάνεται η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, που αποτελεί επίσης τμήμα του νόμου κατανομής κονδυλίων.
«Πρόκειται για μια ιστορική και πραγματική μετασχηματιστική εξέλιξη στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος ηγήθηκε στην προώθηση των δεσμών μεταξύ των Η.Π.Α., της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
«Και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σήμερα στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη γραμμή της Αμερικής σε αυτή τη στρατηγικά και οικονομικά ζωτική περιοχή περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και αρκετές αραβικές χώρες, ξεκινώντας από την Αίγυπτο και την Ιορδανία», πρόσθεσε.
Αυτά είναι σίγουρα πολύ καλάνέα (μένει να το δούμε και στην πράξη). Όπως και η απόφαση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού “eastmed” που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας στην Ευρώπη. Ωστόσο ας κρατήσουμε μικρό καλάθι…. Οι παλινωδίες των ξένων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. 
Όσον αφορά το Κυπριακό, φαίνεται πως μας έγινε συνήθεια η κατοχή. Δεν εξηγείται διαφορετικά πως κάποιοι επιμένουν πεισματικά σε λύση που θα μας καταστήσει εσαεί υποχείριο στις επιβουλές της Άγκυρας! Και τι μπορούμε να κάνουμε διερωτούνται οι «γνωστικοί»; Η απάντηση είναι μια και πάρα πολύ απλή: Να επιμένουμε στις Αρχές και τις Αξίες που διέπουν την παγκόσμια πολιτισμένη ανθρωπότητα (όση μας απέμεινε) συμπεριλαμβανόμενης της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας είμαστε πλήρες μέλος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πάνω στο οποίο μπορούμε να επενδύσουμε τις ελπίδες μας. Καλές και οι κοινωνικές εκδηλώσεις με τους Τούρκους Κυπρίους και η λεγόμενη επαναπροσέγγιση. Έλα, όμως, που η Τουρκία απέδειξε, πως δεν καταλαβαίνει από καλοπιάσματα. 
Δεν θα γράψω περισσότερα για την καθημερινότητα μας σήμερα. Σίγουρα έχει και αυτή τη σημασία και την αξία τους. Να είμαστε υγιείς, το κυριότερο και η εξάλειψη της φτώχειας πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας. Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν μια πατρίδα που να μην απειλείται από κανένα και που θα πατά γερά στα πόδια της… Καλή και ευλογημένη χρονιά, αδέλφια!
Υστερόγραφο: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι,ανέκαθεν επένδυαν πολλά στον καυγά που υπάρχει στην περιοχή μας. Είναι πολλά τα λεφτά…. Και ο νοών νοείτο!