To Top
11:56 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Βλέπουν μισοάδειο το ποτήρι
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Βλέπουν μισοάδειο το ποτήρι
  25 Μαρτίου 2020, 5:00 πμ  

Το τρίτο σε σειρά διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, το οποίο συνοδεύτηκε με αυστηρούς περιορισμούς στη διακίνηση των πολιτών, είχε άμεσο αντίκτυπο ανάμεσα σε πολίτες και οργανωμένα σύνολα. Το βράδυ της Δευτέρας οι αντιδράσεις που είχαν καταγραφεί κυρίως διαδικτυακά ήταν προς δύο κατευθύνσεις: αυτοί που χαιρέτισαν τα νέα μέτρα εκτιμώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί περιορισμός και αυτοί που άσκησαν κριτική (είτε ότι άργησε, είτε ότι άφησε κενά κ.λπ). 

Οι πολιτικές δυνάμεις με τη σειρά τους, όσες αντέδρασαν και εξέδωσαν χθες ανακοινώσεις, χαιρέτισαν μεν τις αποφάσεις και κάλεσαν τον κόσμο να συμμορφωθεί. Όμως την ίδια ώρα επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο καταγράφοντας κενά και παραλείψεις. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει το ζήτημα της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων – όπως αυτές που άρχισαν από χθες το απόγευμα να υλοποιούνται – προκειμένου να λάβει τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας. Παρ’ ότι δεν υπήρξε κάθετη διαφωνία από μέρους των πολιτικών αρχηγών εντούτοις κάποιοι εξ αυτών ήταν επιφυλακτικοί. Προφανώς όπως και στην κυβέρνηση οι πολιτικοί ηγέτες έδιναν πίστη στους πολίτες ότι θα συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα αυτοπεριοριστούν. Κάτι που στην πράξη δεν έγινε ποτέ και γι’ αυτό λήφθηκε η απόφαση για περιορισμό των διακινήσεων. 

Ο ΔΗΣΥ σημείωσε πως «ο καθένας από εμάς ας μείνει στο καταφύγιό του», υποδεικνύοντας πως «δεν είναι τιμωρία να μένουμε στο σπίτι μας αλλά ευλογία να περνούμε ποιοτικό χρόνο μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ δεν πρέπει να έχει «έγνοια ο εργαζόμενος, ο αυτοεργοδοτούμενος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» γιατί «η κυβέρνησή του και όλα τα πολιτικά κόμματα θα θωρακίσουμε την κυπριακή οικονομία και θα στηρίξουμε τους εργαζομένους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». 

Υποδείξεις από το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας χθες την απόφαση της κυβέρνησης για «κέρφιου» υπέδειξε πως «για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν επιβάλλεται η συνεργασία όλων». Και κάλεσε τους πάντες «να εφαρμόζουν τα μέτρα» ώστε «όλοι μαζί με τη στάση μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού». 
Απευθυνόμενο προς την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ τής υπέδειξε πως πρέπει να «φροντίσει για την ενημέρωση των πολιτών και των επαγγελματιών για τις λεπτομέρειες των μέτρων». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ήδη πολλοί έχουν επικοινωνήσει μαζί του «ζητώντας απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει». 

Για την αντιπολίτευση η κυβέρνηση επιβάλλεται: 1. Με περισσότερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η άποψή μας είναι ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβει την πλήρη διαχείρισή τους. 2. Με ταχύτητα να διασφαλίσει την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των προσωπικών γιατρών στο σχεδιασμό για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη, σ’ αυτό σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση. 3. Να διασφαλίσει για όλους τους λειτουργούς υγείας τα απαραίτητα εφόδια, εξοπλισμό και αναλώσιμα για να μπορούν να επιτελούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια. Τέλος καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει με δέσμη μέτρων για την οικονομία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Ενώ ζητά κυβερνητικές πιέσεις προς τις τράπεζες. 

Εισηγήσεις από ΕΔΕΚ 

Η ΕΔΕΚ δημοσιοποίησε προτάσεις με τις οποίες καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει υπόψη του ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις ώστε: 1. Να στηριχθούν οι ανάγκες των κρατικών νοσηλευτηρίων σε εξοπλισμό, φαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα προστασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, 2. Να στηριχθεί αποφασιστικά η παρεμπόδιση μεταναστευτικών ροών για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, 3. Να μελετηθεί το ενδεχόμενο πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη ανάλογα με τον βαθμό που η πανδημία θα επηρεάσει την οικονομία τους.

Αναγκαία τα μέτρα για Οικολόγους 

Οι Οικολόγοι στη δική τους τοποθέτηση θεωρούν ότι «η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων είχε καταστεί αναγκαία λόγω ανυπακοής στην εφαρμογή των μέτρων». Το Κίνημα Οικολόγων «θεωρεί ότι τα νέα μέρα που εξήγγειλε ο ΠτΔ είχαν καταστεί αναγκαία αφού αποδείχθηκε η ανυπακοή κάποιων και η ανικανότητα των αρχών στην εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων. Με ικανοποίηση πάντως παρατηρήσαμε πως υιοθετήθηκαν – εν μέρει – μέτρα που εισηγηθήκαμε, όπως το κλείσιμο εργοταξίων και (επιτέλους), η εφαρμογή της απαγόρευσης των υπαίθριων συνάξεων γύρω από εστίες με χρήση κροτίδων κ.λπ. (λαμπρατζιές)».
Περαιτέρω οι Οικολόγοι υπογραμμίζουν πως «την ανευθυνότητα ορισμένων θα την πληρώσει το σύνολο των πολιτών και η οικονομία». Τέλος εκφράζουν τη λύπη τους γιατί ούτε και σ’ αυτό το διάγγελμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στην εξαγγελία μέτρων για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. 

Η Αλληλεγγύη ζητά ευθύνες 

Από δικής της πλευράς η Αλληλεγγύη καλεί τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα στο ακέραιο και με αυτοσεβασμό και ευθύνη: «Να μείνουμε στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας, το σύστημα υγείας και την Κύπρο μας». Η Αλληλεγγύη φρόντισε παράλληλα χθες να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας: α. Άμεση ασφαλή λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών μετά από «στεγανοποίηση-απομόνωσή τους» από το υπόλοιπο νοσοκομείο, β. Άμεσο έλεγχο για κορωνοϊό σε κάθε προσερχόμενο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και παραμονή του στον χώρο αυτό εάν το επιτρέπει η κατάστασή του μέχρι την τελική έκβαση του ιολογικού ελέγχου, γ. Screening και επιδημιολογική έρευνα των κρουσμάτων ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό.

ΔΗΠΑ: Σωστές οι αποφάσεις 

Η ΔΗΠΑ εξέφρασε τη θέση πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης για διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των πολιτών «είναι σωστές και επιβεβλημένες». Σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει «να προωθηθούν μέτρα και για την οικονομία». 
 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...