Στην αρχαία Αθήνα είχαμε την άμεση Δημοκρατία. Στην εποχή μας έχουμε τη διά των εκλελεγμένων εκπροσώπων κοινοβουλευτική ή προεδρική Δημοκρατία. Μέχρι την προ του κορωνοϊού εποχή. Διότι στις μέρες του κορωνοϊού, η Δημοκρατία αναπροσαρμόζεται σε νέα καλούπια λόγω νέων δεδομένων. Δημοκρατία διά… τηλεδιάσκεψης…
 
Από τη στιγμή που ο διάλογος είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Δημοκρατίας και τα κόμματα, τα κύτταρά της, όπως συνηθίζεται να λέγεται, τότε και αυτή προσαρμόζεται στα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με άλλα λόγια, όλες οι κομματικές διεργασίες, συνεδρίες, συνεννοήσεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και κομματικών οργάνων πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και εκ του μακρόθεν. Είτε μέσω τηλεδιασκέψεων, είτε μέσω ομαδικής συνομιλίας μέσω κοινωνικής δικτύωσης, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι κακό. Αντίθετα η τεχνολογία έδωσε αρκετές και ουσιαστικές λύσεις στην εποχή της κρίσης του κορωνοϊού. Αν γίνει αυτή η πρακτική, μόνιμη, τότε το πράγμα πάει αλλού. Διότι εξ αποστάσεως διάλογος και λήψη αποφάσεων, όπως και άσκηση πολιτικής διά τηλεδιάσκεψης, δεν φαντάζει υγιές στοιχείο Δημοκρατίας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε ως πολίτευμα στο πέρασμα του χρόνου. Προς το παρόν όμως, κρατούμε το γεγονός της προσωρινής διευθέτησης λόγω της πανδημίας. Δύσκολες εποχές για όλους, δύσκολες εποχές και για τα κόμματα, τα οποία πλέον εργάζονται μόνο με προσωπικό ασφαλείας και με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως διαβεβαιώνουν, χωρίς να επιτρέπουν την είσοδο επισκεπτών στο κόμμα.
 
Υπό αυτά τα δεδομένα πραγματοποιήθηκαν και οι τελευταίες συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής, με τα άδεια έδρανα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αίθουσας, όπως επίσης φυσικά και ο τρόπος της ψηφοφορίας.
 
ΔΗΣΥ: Υπό άλλες συνθήκες, η Πινδάρου αλλά και τα κομματικά γραφεία στο κτήριο της Βουλής, θα είχαν την τιμητική τους. Άλλοι καιροί όμως σήμερα.
Το κυβερνών κόμμα λειτουργεί μέσω τηλεδιασκέψεων, που πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ώρες της μέρας, είτε στο πλαίσιο συνεδρίας των κομματικών οργάνων, όπως και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Την ίδια ώρα, έχουν δημιουργηθεί ομάδες συνομιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συνεχή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα όταν γινόνταν συζητήσεις επί των νομοσχεδίων που θα ‘πρεπε να εγκριθούν το ταχύτερο δυνατόν.
 
ΑΚΕΛ: Με το άκρως απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα γραφεία στην Εζεκία Παπαϊωάννου, ενόψει των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται. Κι αυτό γίνεται εκ περιτροπής. Τις προηγούμενες μέρες οι κομματικές διεργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη λόγω των κυβερνητικών νομοσχεδίων για τα έκτακτα μέτρα. Όπως πληροφορούμαστε το κόμμα λειτουργεί μέσω τηλεδιασκέψεων, ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλλά και μέσω τηλεφώνου.
 
ΔΗΚΟ: Σε ρυθμούς κορωνοϊού και μέτρων ασφαλείας λειτουργεί και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο συνεδρίαζε και σε επίπεδο γραμματείας και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας για το πακέτο των κυβερνητικών νομοσχεδίων που αφορούσαν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό. Συνεδρίες με τηλεδιάσκεψη, κυρίως σε επίπεδο γραμματείας και ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
 
ΕΔΕΚ: Η λειτουργία των γραφείων της σε όλες τις επαρχίες γίνεται με προσωπικό ασφαλείας. Η συνεννόηση μεταξύ των στελεχών, της ηγεσίας, της πολιτικής γραμματείας και των μελών και στελεχών που έχουν την ευθύνη καταρτισμού των προτάσεων του κόμματος που γίνεται τηλεφωνικώς ή και με τηλεδιάσκεψη. Σημειώνεται πως υπό την ευθύνη του Προέδρου του κόμματος λειτουργούν σε μόνιμη βάση τρεις ομάδες: 1. Η ομάδα η οποία ασχολείται με τα ιατρικά θέματα. 2. Με τα θέματα της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής και των επιπτώσεων της πανδημίας στους πολίτες και 3. Η ομάδα που ασχολείται με τα εκπαιδευτικά θέματα. 
 
Συμμαχία Πολιτών: Το κίνημα λειτουργεί με τη δημιουργία μίας ομαδικής συνομιλίας σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Στην ομάδα επικοινωνίας συμμετέχουν όλα τα μέλη της γραμματείας με συνεχή ανταλλαγή μηνυμάτων επί όλων των θεμάτων που απασχολούν το κόμμα. Πέραν από το θέμα των νομοσχεδίων, γίνεται και ανταλλαγή απόψεων για προτάσεις και εισηγήσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε και η συνεδρία της γραμματείας του κόμματος τις προηγούμενες μέρες.
 
Αλληλλεγγύη: Τα γραφεία του κόμματος παρέμειναν κλειστά για κάποιες μέρες, μετά από ψεκασμό απολύμανσης που έγινε για προληπτικούς λόγους στο κτήριο. Οι υπόλοιπες κομματικές διεργασίες πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιασκέψεων και τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών του κόμματος.
 
Οικολόγοι: Προχώρησαν σε αναβολή όλων των συνεδριάσεων και εκδηλώσεων και μέσα σε αυτά, περιλαμβάνεται η ακύρωση των εκδηλώσεων για την «Ώρα της Γης». Αναβλήθηκε και η κεντρική επιτροπή που ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου. Το προσωπικό εργάζεται εκ του μακρόθεν και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος είναι ανοικτά μόνο με προσωπικό ασφαλείας, χωρίς να γίνονται δεκτές οι επισκέψεις κοινού. Η συνεννόηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας και τηλεφωνικώς. 
 
 ΕΛΑΜ: Όπως και στα υπόλοιπα κόμματα έχουν ανασταλεί όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του κόμματος και η επικοινωνία και συνεννόηση όσον αφορά τις κομματικές διεργασίες γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων και άλλων μορφών επικοινωνίας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
 
Αναπροσαρμογή προγραμματισμένων κομματικών δράσεων
 
Παρόλο που ακόμα είναι νωρίς και η προσοχή όλων είναι στραμμένη αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά και της οικονομίας γενικότερα, τα κόμματα σιγά- σιγά, αρχίζουν να βλέπουν ότι η όλη κατάσταση εάν συνεχιστεί θα επηρεάσει τον προγραμματισμό τους. Το Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ είναι καθορισμένο για τα μέσα Ιουνίου.
 
Προς το παρόν, χρόνος υπάρχει, αλλά την ίδια ώρα όμως έχουν σταματήσει όλες οι προσυνεδριακές διεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα μέτρα προστασίας παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι πολύ πιθανό το Συνέδριο θα αναβληθεί, με πιθανότερη νέα ημερομηνία πραγματοποίησής του, εντός Σεπτεμβρίου. Στο ΔΗΣΥ μπορεί να έχουν διακοπεί όλες οι δραστηριότητες που αφορούσαν τον διάλογο ενόψει του ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου που είχε εξαγγελθεί, το γεγονός όμως ότι δεν υπήρχε καθορισμένη ημερομηνία δίνει το χρονικό περιθώριο αναπροσαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι και το ΔΗΚΟ είχε σε εξέλιξη εκστρατεία «από πόρτα σε πόρτα», στο πλαίσιο επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών. Η ΕΔΕΚ επίσης πραγματοποιούσε επαρχιακές διασκέψεις.
 
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, όμως, τη Δημοκρατική Παράταξη, η οποία είχε προγραμματισμένο το Πολιτικό και Εκλογικό της συνέδριο για τον ερχόμενο Μάιο. Υπό τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, καθώς ακόμα και με χαλάρωση των μέτρων, κανένας δεν ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα και το κατά πόσο θα ενδείκνυται η σύναξη τόσου μεγάλου αριθμού ατόμων στον ίδιο χώρο.