Ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και μείωση του τζίρου, διαπιστώνεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, εν μέσω της παράλυσης και των προσωρινών «λουκέτων» που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναφέρουν για πρώτη φορά από το 2014, υποχώρηση του κύκλου εργασιών, έναντι αύξησης 20% του προηγούμενου εξαμήνου. Παράλληλα, βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη επιδείνωση της κερδοφορίας τους ως συνέπεια των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η έρευνα της ΕΚΤ καλύπτει την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020.
 
Για πρώτη φορά από το 2014, οι ΜμΕ θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσβαση σε πίστωση, ενώ εμφανίζονται απαισιόδοξες για τις οικονομικές προοπτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν μέτρα για να δώσουν «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας. Στην ίδια γραμμή κινείται και η κυπριακή κυβέρνηση. Πάντως και οι τραπεζίτες δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, με ευνοϊκούς όρους, των κυπριακών επιχειρήσεων, ώστε να ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική δραστηριότητα και να στηριχθεί η απασχόληση.
 
 
H Kεντρική Τράπεζα έχει απελευθερώσει κεφάλαια μέχρι και €1,4 δισ. με σκοπό να μεταφερθεί όφελος από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία, μέσω ευνοϊκών αναδιαρθρώσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο έχουν επωφεληθεί από τα διάφορα οικονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, αλλά προς το παρόν βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλά προβλήματα ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται. Μια από τις κυριότερες ελαφρύνσεις είναι η αναστολή δόσεων των δανείων για εννέα μήνες με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας.
 
Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους ύψους €1,5 δισ. με σκοπό την παραχώρηση νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι η συνολική ρευστότητα η οποία δύναται να διοχετευθεί στην αγορά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα €6 δισ. Υπολογίζεται ότι η χορήγηση νέων δανείων σε αυτοαπασχολούμενους και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις €300 εκατ. καλύπτουν το 85% του δανείου, που αντιστοιχεί σε νέα δάνεια της τάξης των €353 εκατ. περίπου.
 
Η χορήγηση νέων δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ. καλύπτει το 70% του δανείου, που αντιστοιχεί σε νέα δάνεια της τάξης των €1,4 δισ. περίπου. Η χορήγηση νέων δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις ύψους €200 εκατ. καλύπτοντας το 70% του δανείου αντιστοιχεί σε νέα δάνεια της τάξης των περίπου €286 εκατ. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι τα ενοίκια. Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων προβούν σε εθελοντική μείωση ενοικίων για περίοδο τριών μηνών.