Πολλές και κοινές οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν Κύπρος και Ελλάδα, οι οποίες συντονίζουν τις κινήσεις τους για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα. Οι επαφές του Νίκου Χριστοδουλίδη χθες στην Αθήνα δεν ήταν καθόλου εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Η συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασίας, είχε ως θέμα συζήτησης όλα τα ανοικτά ζητήματα της περιοχής που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις δύο χώρες και τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή τις τουρκικές ενέργειες. Αυτό το οποίο προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να στείλουν το μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα μείνουν παθητικοί θεατές στην τουρκική πολιτική. 
 
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες των δύο πλευρών, προκειμένου να επιτευχθεί ο συντονισμός και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Επεσήμανε ακόμα ότι μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον προκλήσεων και αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, ορισμένα κράτη θεωρούν ότι μπορούν να παραβιάζουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών και για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ο συντονισμός και οι κοινές πρωτοβουλίες των δύο χωρών.
 
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι και σημείωσε ότι η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων θα κρίνουν την αξιοπιστία της και το μέλλον της. «Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ξεκάθαρη προσέγγιση και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο για να ανταποκριθεί η ΕΕ στις σημερινές προκλήσεις», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Αναφορικά με το αν η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Τουρκία και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται το θέμα των στοχευμένων μέτρων κατά εταιριών και φυσικών προσώπων για την προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στέλνονται τα σωστά και αναγκαία μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το πόσο και αν θα προχωρήσει η σχέση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία. Ακόμη, επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η πρώτη σχετική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
 
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας, παράλληλα, ότι σημαντικό μέρος ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση έχει η Τουρκία. «Είναι ιδιαίτερη ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία», κατέληξε ο κ.  Χριστοδουλίδης.
 
Από την πλευρά του, ο Έλληνας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας πως είναι καιρός να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι η συμπεριφορά της είναι αντιπαραγωγική ακόμα και για την ίδια, επιφέρει τη διεθνή αποδοκιμασία και την οδηγεί σε προϊούσα απομόνωση.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που δεν περιορίζονται πλέον στο Αιγαίο και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αφήνουν το παράνομο αποτύπωμά τους στο Ιράκ και τώρα στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, κατέστησε σαφές πως «οι ισχυρισμοί περί δήθεν ενεργειών αυτοπροστασίας από δήθεν συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον θαλάσσιο περίγυρο ή τις ενεργειακές εξελίξεις δεν πείθουν κανέναν ούτε νομιμοποιούν τις παρανομίες».
 
Εστιάζοντας στα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, τόνισε πως παραβιάζουν προδήλως το διεθνές δίκαιο, είναι άκυρα και ανυπόστατα και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα και προσέθεσε: «Δεν επιχειρούν μόνο τον σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».
 
Περαιτέρω ανέδειξε πως για την Ελλάδα έχει καθοριστική σημασία όχι μόνο η ειρήνευση σε μια χώρα της Μεσογείου, αλλά και η αναγνώριση του ανυπόστατου και της ακυρότητας των δύο μνημονίων. Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε και τις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.
 
Μιλώντας ειδικότερα για τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας είπε πως συζήτησε με τον κ. Χριστουδουλίδη τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στο πλαίσιο του στενού συντονισμού τους. Αναφερόμενος στη σημασία του μνημονίου που υπογράφηκε, είπε πως «περιμένουμε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον κοινό μας βηματισμό, και σε διμερές και σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες προχωρούν σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, καθώς και ότι αναπτύσσουν ισχυρές συνεργασίες με χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας κοινότητας κοινής αντίληψης, όπως ήταν η σύνοδος στο Κάιρο, στην οποία μετείχε και η Γαλλία.
 
Στο σημείο αυτό, ο κ. Δένδιας θέλησε να ξεκαθαρίσει εκ νέου ότι «οι πρωτοβουλίες μας δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε» και σημείωσε ότι «όσες χώρες το επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτες υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι λειτουργούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ότι επιλέγουν τη συνεργασία και τη σταθερότητα αντί της έντασης και της αστάθειας».
 
Τέλος, έκανε γνωστό πως η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιρανό ομόλογο του, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.
 
Άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο από όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να ανταποκριθεί σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί λύση του προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Εκτίμησή μας είναι ότι λύση του Κυπριακού θα έχει καταλυτικό αντίκτυπο τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στα περιφερειακά ζητήματα αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο ίδιος.
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε πως η Ελλάδα δηλώνει και παραμένει έτοιμη να εργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί μια Τουρκία ακμάζουσα, ικανή να προσχωρήσει στο ευρωπαϊκό πολιτικό και δημοκρατικό κεκτημένο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι μόλις πρόσφατα η Τουρκία διεμήνυσε προς την ΕΕ την προσήλωσή της στην ενταξιακή διαδικασία. Ωστόσο, παρατήρησε με λύπη του πως η Τουρκία με τις ενέργειές της ακυρώνει στην πράξη αυτά που η ίδια εγγράφως διαμηνύει.
 
Αρραγές μέτωπο υπεράσπισης
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα. Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών για την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης δεν προέβησαν σε δηλώσεις.
 
Προηγήθηκε η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την οποία επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή. Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Χριστοδουλίδης ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνων σταθερότητας στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι πάγιες θέσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κι έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ελληνική και η κυπριακή πλευρά επιθυμούν άμεση λύση του κυπριακού προβλήματος.