To Top
12:08 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το Internet of Things αλλάζει τα πάντα γύρω μας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ • Το Internet of Things αλλάζει τα πάντα γύρω μας
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Νοεμβρίου 2018, 10:05 πμ

Από τα έξυπνα πλυντήρια και τα κολάρα για σκύλους που καταγράφουν πόσο χρόνο γυμνάστηκε το κατοικίδιό σας μέχρι τα μηχανήματα και τις συσκευές των εργοστασίων που είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, όλα αποτελούν μέρος αυτού που λέμε Internet of Things, ή όπως έχει καθιερωθεί να γράφεται ΙοΤ. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, ενώ υπολογίζεται πως έως το 2020 μισές από τις νέες επιχειρήσεις θα λειτουργούν με προϊόντα νέας γενιάς όπως αυτά του IoT.

Τι είναι το IoT

Ως ευρύτερος όρος, μπορούμε να πούμε ότι το ΙoT περιλαμβάνει οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο, αλλά εξελικτικά αναφέρεται κυρίως σε αντικείμενα και συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους. Από τους απλούς αισθητήρες που απαρτίζουν ένα σύστημα συναγερμού μέχρι τους έξυπνους μετρητές νερού και τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα.
Συνδυάζοντας αυτές τις συσκευές με αυτοματοποιημένα συστήματα, μπορεί κάποιος να συλλέξει πληροφορίες, να τις αναλύσει και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για να βοηθήσει κάποιον με ένα συγκεκριμένο έργο. Στην πραγματικότητα αυτό επεκτείνεται από έναν έξυπνο καθρέφτη που σε ενημερώνει για τον καιρό και τις ειδήσεις ενώ πλένεις τα δόντια σου το πρωί, μέχρι τους αισθητήρες που έχουν εγκατεστημένους κάποια καταστήματα για να στέλνουν σε υποψήφιους πελάτες εξατομικευμένες προσφορές. Η πραγματική ουσία και κατ’ επέκταση η δυναμική του IoT έχει να κάνει με την αξιοποίηση της πληροφορίας.

Πόσο χρήσιμο είναι
Το IoT αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και που ζούμε ενώ οι πρωτοποριακές εφαρμογές  που προσφέρει μπορεί να ωφελήσουν όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.  
Επιτρέπει σε εταιρείες, οργανισμούς και κράτη να παίρνουν αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα, να επαναπροσδιορίζουν τις δραστηριότητές τους και να αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα ενώ συχνά επιτυγχάνεται η μείωση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον. 
Συνήθως η εισαγωγή τεχνολογιών IoT συνοδεύεται με σημαντικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες που λαμβάνουμε ως καταναλωτές, όπως για παράδειγμα η λήψη εξατομικευμένων προσφορών και η δυνατότητα εξ αποστάσεως διαχείρισης συσκευών στο σπίτι. Επίσης, μέσω των τεχνολογιών IoT επιτυγχάνονται εξοικονομήσεις, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης διαρροής νερού.  

Το μέλλον του IoT
Η ασφάλεια είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος όταν μια επιχείρηση αποφασίζει να υλοποιήσει λύση IoT ή ο τελικός καταναλωτής αποφασίζει να αγοράσει συνδεδεμένες συσκευές. Με την εξασφάλιση αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας λύσεων, η επιχείρηση ή ο καταναλωτής είναι ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις, απώλειες δεδομένων και απώλεια υπηρεσίας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίζονται συσκευές και γενικότερα λύσεις, από γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες που τις εμπιστευόμαστε σε θέματα ασφάλειας.
 
Μια άλλη πρόκληση που αφορά ιδιαίτερα χώρες όπως η Κύπρος, είναι το μικρό μέγεθος της αγοράς ευρύτερα και των επιχειρήσεων ειδικότερα. Το μικρό μέγεθος αποτελεί συχνά αποτρεπτικό παράγοντα για διενέργεια επενδύσεων από επιχειρήσεις σε τεχνολογίες IoT, αφού δεν δημιουργούνται οι οικονομίες κλίμακας που συχνά απαιτούνται για τη διενέργεια των κεφαλαιουχικών δαπανών που απαιτούνται από λύσεις IoT. 

Ευτυχώς, υπάρχουν επιλογές για αντιμετώπιση και αυτής της πρόκλησης. Οι λύσεις IoT μπορούν να προσφερθούν στις επιχειρήσεις και στον τελικό καταναλωτή με τη μορφή as a Service, δηλαδή ο χρήστης της λύσης πληρώνει πολύ χαμηλό ή και μηδενικό αρχικό κόστος ενώ από εκεί και πέρα πληρώνει κάποιο μηνιαίο ποσό για την υπηρεσία που λαμβάνει, π.χ. αναλόγως του αριθμού των συσκευών που έχει συνδέσει. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ξεκινήσει ακόμη και μικρής κλίμακας υλοποίηση IoT λύσης και να τη μεγαλώσει εάν πεισθεί για το όφελος που της προσφέρει. Τέτοιου είδους επιλογές προσφέρονται από τη Cyta, όπως για παράδειγμα η υπηρεσία Track Smart που περιλαμβάνει λύσεις τηλεματικής όπως διαχείριση στόλου οχημάτων, αναφορά κατάστασης οχημάτων κ.ά. 

Για τη σύνδεση των συσκευών είναι πολύ σημαντικό να γίνεται χρήση δικτύων τα οποία είναι ασφαλή και προστατευμένα από παρεμβολές. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση αυτού του νέου ψηφιακού κόσμου του IoT είναι η ύπαρξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών νέας γενιάς με γρήγορα, αξιόπιστα και ασφαλή δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών καθώς επίσης, ευρεία γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη. 

Στην Κύπρο, με την αναβάθμιση του δικτύου 4,5G και την ανάπτυξη του παγκύπριου δικτύου οπτικών ινών, η Cyta άνοιξε τον δρόμο προς το ψηφιακό μέλλον της χώρας μας όπου οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι διάφοροι φορείς μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του IoT, με ευρύτερο όφελος για την οικονομία. 
Με τις διαχρονικές της επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογιών νέας γενιάς, τις υπερυψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο που φθάνουν μέχρι και 1 Gbps ή ακόμα ψηλότερες όταν απαιτείται, ο τόπος μας έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σύγχρονους τηλεπικοινωνιακούς προορισμούς διεθνώς που διαθέτουν την απαραίτητη ψηφιακή συνδεσιμότητα για μετάβαση στη νέα εποχή. 

  Του Ανδρέα Νικολαΐδη   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...