Θέμα ημερών είναι πλέον η έναρξη της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα Αφροδίτη, στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι χρονοβόρες προετοιμασίες της Chevron, που λειτουργεί ως διαχειρίστρια εταιρεία της κοινοπραξίας με τις εταιρείες Shell και NewMed Energy (πρώην Delek Drilling), είναι προς το τέλος τους και οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι το πλοίο γεωτρύπανο Stena Forth να σταθεροποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας ή νωρίς την ερχόμενη πάνω από το σημείο της νέας γεώτρησης και να αρχίσει δουλειά. Υπολογίζεται ότι συνολικά οι εργασίες του Stena Forth θα κρατήσουν από δύο έως τρεις μήνες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη δημοσιεύσει τη σχετική Navtex για την προειδοποίηση των πλοίων που διέρχονται από την ευρύτερη περιοχή, για λόγους ασφάλειας.

Όπως είχε δηλωθεί το περασμένο καλοκαίρι από το Υπουργείο Ενέργειας, η νέα γεώτρηση θα έχει επιβεβαιωτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος (έως σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου), αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και για την ανάπτυξη-εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Chevron: Ψάχνει γεωτρύπανο για έρευνες στο «Αφροδίτη»

Η πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013. Από τότε, πέρασαν δέκα χρόνια χωρίς να προχωρήσουν ουσιαστικές διαδικασίες για ανάπτυξη του κοιτάσματος. Ο εντοπισμός του αποθέματος φυσικού αερίου έγινε το 2011, με γεώτρηση που πραγματοποίησε η τότε διαχειρίστρια του τεμαχίου 12, Noble Energy.

Με την αλλαγή της διακυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο, ο νέος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, εξέφρασε δημόσια τη δυσφορία του για την πολυετή καθυστέρηση που υπήρξε και τόνισε πως πλέον η αξιοποίηση μέρους του αποθέματος του Αφροδίτη για τις ανάγκες της κυπριακής ηλεκτροπαραγωγής είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, αντί της μεταφοράς του στην Αίγυπτο, μαζί με ένα μικρό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου ή στην στεριά, στο οποίο θα μπορούσε να υγροποιείται ένα άλλο μέρος του κοιτάσματος αλλά και ποσότητες αερίου άλλων εταιρειών, περιλαμβανομένης της Energean, που διαχειρίζεται μικρά κοιτάσματα στην ΑΟΖ του Ισραήλ, προμηθεύοντας εταιρείες της γειτονικής χώρας και έχει υποβάλει εισήγηση για συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το επόμενο διάστημα ο κ. Παπαναστασίου θα έχει επαφές με τις εταιρείες που διαχειρίζονται κυπριακά τεμάχια στην ΑΟΖ αλλά και άλλες που επέδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Δημοκρατία στα θέματα ανάπτυξης και εμπορίας φυσικού αερίου.