Με αργά βήματα προχωρά η διαδικασία δημιουργίας τριών πράσινων σημείων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που παραμένει η μοναδική περιοχή παγκύπρια χωρίς εγκεκριμένους χώρους απόρριψης ογκωδών αποβλήτων. Οι Τοπικές Αρχές, ουκ ολίγες φορές έχουν ζητήσει επίσπευση στη δημιουργία τους, αφού ανοικτοί χώροι μετατράπηκαν σε απέραντους σκουπιδότοπους, με κάποιους να επιλέγουν τη νεκρή ζώνη για απόρριψη αποβλήτων, κάτι που αποτελεί και έναν από τους κύριους λόγους για την πρόκληση πυρκαγιών.

Στην περιοχή συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα κάποιοι χώροι, με τη σιωπηρή ανοχή των αρμόδιων Υπηρεσιών, που δεν κατόρθωσαν ακόμη να δώσουν μόνιμες επιλογές στους κατοίκους. Η προσωρινή λύση που αποφασίστηκε δε για τη δημιουργία Δικτύου Σημείων Συλλογής, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δημιουργηθούν πράσινα σημεία στους δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και στην Κοινότητα Αυγόρου. Πιο προχωρημένες είναι οι διαδικασίες για το πράσινο σημείο στο Αυγόρου, για τη δημιουργία του οποίου αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός εντός του έτους. Ωστόσο, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του. Όπως ανέφερε στον «Φ» η Υγειονομικός Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Λήδα Ιωάννου, ένας από τους λόγους που παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη δημιουργία του, ήταν και το γεγονός ότι ο χώρος που προτάθηκε, ήταν λατομείο εξόρυξης χαβάρας και έπρεπε να γίνει γεωλογική μελέτη, ώστε να επιβεβαιωθεί η στατική επάρκεια του χώρου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελία: Απέραντος σκουπιδότοπος με συντρίμμια αεροπλάνου

Στα άλλα δύο σημεία, που εντάσσονται στη δεύτερη φάση επέκτασης των πράσινων σημείων, σύμφωνα με την κ. Ιωάννου γίνονται προσπάθειες για επίσπευση της διαδικασίας και προκήρυξη του διαγωνισμού δημιουργίας τους εντός του 2023. «Είμαστε σε συνεργασία με τους δύο δήμους και προχωρούν με συμβούλους μελετητές, αλλά και εκεί προέκυψαν κάποια θέματα. Για παράδειγμα, το τεμάχιο της Δερύνειας ήταν σε ένα σημείο όπου υπήρχαν ορύγματα της Ε.Φ και έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Άμυνας». 

«Περιμένουν να νυχτώσει για να τα πετάξουν όπου βρουν»

Η απουσία πράσινου σημείου, είναι απαράδεκτη και αδικεί την ελεύθερη Αμμόχωστο ανέφερε ο Δήμαρχος Δερυνειας, Άντρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι από την πλευρά του δήμου ο σχεδιασμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. «Δεν έχουν που να μεταφέρουν τα ογκώδη απόβλητα οι κάτοικοι, άρα στην περιοχή μας κάποια καταλήγουν στη νεκρή ζώνη. Εμείς έχουμε χώρο για κλαδέματα και ηλεκτρικές συσκευές, όχι όμως για ογκώδη και γεωργικά απόβλητα, για τα οποία έκανα επανειλημμένα διαβήματα. Σ’ ότι αφορά το Δίκτυο Σημείων Συλλογής που εξαγγέλθηκε, εμείς το κάναμε μια φορά με νάιλον θερμοκηπίων. Τα μαζέψαμε και μετά μας είπαν ότι δεν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν». 

Από την πλευρά του, ο Κοινοτάρχης Φρενάρους, Μιχάλης Χατζηγιώρκας, ανέφερε ότι η μη δημιουργία πράσινων σημείων, είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα της ελεύθερης Αμμοχώστου, πολλές περιοχές της οποίας, μετατράπηκαν σε απέραντους σκουπιδότοπους. «Είχαμε πολλές υποσχέσεις, αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Δεν έχουν που να πετάξουν τα κλαδέματα και άλλα ογκώδη αντικείμενα οι κάτοικοι. Όταν δεν παρέχουμε επιλογές, περιμένουν να νυχτώσει για να τα πετάξουν όπου βρουν. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που άπτεται της υγείας και της ποιότητας ζωής και πρέπει να βρεθεί λύση».