Κλειστό θα είναι το μεσαιωνικό κάστρο Πάφου την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, προκειμένου να γίνουν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων έργα συντήρησης για αντιμετώπιση της φθοράς που προκαλείται σε αυτό από την υγρασία και άλλες καιρικές συνθήκες.

Η υγρασία ειδικότερα δημιουργεί, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, σημαντικές φθορές στις πέτρες του μνημείου και για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων αυτών απαιτείται συνεχής συντήρηση και παρακολούθηση.

Το μεσαιωνικό κάστρο Πάφου, το οποίο κατά την αρχαιότητα μέρος του παράκτιου αμυντικού συστήματος της Κύπρου, είχε καταστραφεί και ανοικοδομήθηκε από τους Οθωμανούς το 1592μ.Χ., ενσωματώνοντας και παλαιότερες, βυζαντινές οχυρώσεις.

Το κύριο μέρος του κάστρου αποτελείται από ένα μεγάλο τετράγωνο πύργο με μια κλειστή αυλή στη μέση. Το ισόγειο αποτελείται από μια κεντρική αίθουσα με μικρά δωμάτια σε καθεμιά από τις δύο μεγάλες πλευρές του, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Υπάρχουν 12 επάλξεις στην οροφή που χωρούσαν αντίστοιχο αριθμό κανονιών. Οι Οθωμανοί αφαίρεσαν τα κανόνια το 1878, όταν παρέδωσαν τη διοίκηση του νησιού στους Βρετανούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το κάστρο ως αποθήκη άλατος μέχρι το 1935, χρονιά κατά την οποία ανακηρύχθηκε ως αρχαίο μνημείο σύμφωνα με τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο.