Την οργή του Δήμου Λάρνακας, προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσει σε κατασκευαστικές εργασίες στο πεπαλαιωμένο και γεμάτο προβλήματα κτήριο του Γυμνασίου Δροσιάς, αντί να ανεγείρει νέο σχολείο, στο χώρο της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής.

Παρά τις υποσχέσεις για ανέγερση νέου Γυμνασίου, στον εγκαταλελειμμένο χώρο της Διανελλείου, με επιστολή του το υπουργείο Παιδείας, προς τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας, ανακοίνωσε πως αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε διαμορφώσεις χώρων στο Γυμνάσιο Δροσιάς, με την εκτιμώμενη δαπάνη να υπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ. Στην επιστολή σημειώνεται, επίσης, πως η ανέγερση νέου Γυμνασίου στον χώρο της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, δεν περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό πρόγραμμα 2022-2024 και πως διενεργείται μελέτη, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον έχει ανάγκη για νέο Γυμνάσιο η Λάρνακα.

Ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, αναφέροντας πως θεωρεί παράλογο αυτό που αποφασίστηκε. «Αυτό που μας είχε ανακοινωθεί σε πρόσφατη συνάντηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου Παιδείας. Θεωρώ ότι είναι πολύ παράλογο να επενδυθούν από το κράτος τρία εκατομμύρια ευρώ για ένα Γυμνάσιο που βρίσκεται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση και βρίσκεται σε τουρκοκυπριακή γη, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό το θέμα».

Πρόσθεσε ακόμα πως έπρεπε να αξιοποιηθεί η τεράστια επένδυση του κράτους, που απέκτησε πριν από οκτώ χρόνια το χώρο της Διανελλείου, έπειτα από ανταλλαγή γης με την εκκλησία. «Δεν έχει ίχνος λογικής αυτή η απόφαση», υπέδειξε ο κ. Βύρας σημειώνοντας ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πολιτική πρόθεση για την αξιοποίηση της Διανελλείου, ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για αξιοποίηση του χώρου της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στον δήμο, αφού πέραν από την οπτική οχληρία, υπάρχουν καταγγελίες από περιοίκους ότι στα κτήρια που δεν κατεδαφίστηκαν τα βράδια γίνεται χρήση ναρκωτικών. «Ο Δήμος καθαρίζει συνεχώς τον χώρο. Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε για το θέμα ήταν ότι το Υπουργείο Παιδείας βγήκε σε προσφορές για κατεδάφιση των προπυλαίων, ωστόσο δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για το που βρίσκεται η συγκεκριμένη διαδικασία». 

Η θέση του Δήμου Λάρνακας, είναι ότι εάν δεν υπάρχει τρόπος να παραμείνουν μόνο τα προπύλαια στην Διανέλλειο, να γίνει αποτύπωσή τους και στο νέο σχολείο που θα ανεγερθεί, να χτιστούν εκ νέου τα ίδια προπύλαια.

Πώς απαντά το ΥΠΠΑΝ

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χθες ανακοίνωση σχετικά με σχολεία της Λάρνακας γνωστοποιώντας πως «ασχέτως της συμφωνίας που έγινε και υλοποιήθηκε για την απόκτηση του χώρου του Διανελλείου Γυμνασίου από το ΥΠΠΑΝ, δεν υπήρξε ποτέ πρόνοια στον προϋπολογισμό ούτε περιλαμβάνεται η ανέγερση σχολείου στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2022-24 (το οποίο συγκροτήθηκε προ καιρού)». Παραδέχεται ότι ο χώρος Διανελλείου Τεχνικής Σχολής «πράγματι αποκτήθηκε και κατέχεται από το ΥΠΠΑΝ, όπως και πολλοί άλλοι παγκυπρίως, με σκοπό την ανέγερση σχολείου», ωστόσο, διευκρινίζει πως «ο σχεδιασμός για ανέγερση ενός σχολείου είναι όμως απόφαση που θα πρέπει να ενταχθεί στον ευρύτερο προγραμματισμό, ο οποίος βασίζεται στις ανάγκες και τις προβλέψεις που γίνονται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του υπουργείου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται γενικά», επομένως, όπως τονίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του «δεν μπορεί να συσχετίζεται ούτε η απόφαση για απόκτηση του χώρου ούτε οι εργασίες για την ενδεικνυόμενη συντήρηση άλλου σχολείου με το αίτημα που διατυπώνεται για ανέγερση σχολείου στον συγκεκριμένο χώρο. Το γεγονός ότι στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του ΥΠΠΑΝ περιλαμβάνεται και ανέγερση σχολείου στον συγκεκριμένο χώρο του πρώην Διανέλλειου, δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί η επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση του Γυμνασίου Δροσιάς, που αποτελεί και δικαιολογημένο αίτημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων».  Όσον αφορά την κατεδάφιση των παλιών κτηρίων, το υπουργείο αναφέρει ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για κατεδάφισή τους με διατήρηση του μέρους της πρόσοψης που χαρακτηρίζεται ως «Προπύλαια» και αυτός βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης του έργου.