Ευρισκόμενο σε ένα από τα κεντρικότερα και πλέον πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της πόλης, αποτελούσε διαχρονικά σημείο αναφοράς για την Πάφο και τους κατοίκους της. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια μόνο για τους λάθους λόγους: Πότε η εγκατάλειψη του χώρου, πότε αντικοινωνικές δραστηριότητες στα κτίρια του και πότε οι επεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στο πράσινο του, κατέστησαν το περί ου ο λόγος Πάρκο «Ηλία και Αυγούστας Μαλλιώτη» σε «πρόβλημα» για τις Αρχές.

Σήμερα όμως, το ιστορικά φορτισμένο πάρκο βρίσκεται σε διαδικασία «λίφτινγκ» που θα του προσδώσει την παλιά του αίγλη και θα το καταστήσει εκ νέου, εκτός από πνεύμονα πρασίνου, έναν χώρο κοινωνικών συναναστροφών και επισκέψεων όπως παλιά.

Το Πάρκο «Μαλλιώτη» (έκτασης 8.500τ.μ.) βρίσκεται επί της οδού Γλάδστωνος, του γνωστού «κατήφορου» των Παφιτών που οδηγεί από την κεντρική πλατεία Κέννεντι προς την τουριστική περιοχή. Χωροθετείται κατά το ήμισυ στην περιοχή Μουσαλλά, σε κοντινή απόσταση από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο, από τον Δημόσιο Κήπο και από τα εκπληκτικά νεοκλασικά του κέντρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην τελική ευθεία το μεγαλύτερο πάρκο της Κύπρου

Αυτό το υπέροχο κατάφυτο αλσάκι, με λιθόστρωτα μονοπάτια, διακοσμητικές αψίδες, κρήνες και το μικρό σιντριβάνι, θεωρείται μια μικρή όαση μέσα στην πόλη, ένας ιδανικός χώρος όπου μπορεί κανείς να απολαύσει έναν χαλαρό περίπατο στη φύση, αλλά και να ξεκουραστεί στα παγκάκια, στη δροσερή σκιά των δέντρων. Είναι επίσης, πολύ όμορφο μέρος για οικογένειες με παιδιά, καθώς υπάρχει παιδική χαρά και γενικά ο χώρος προσφέρεται για υπαίθρια παιχνίδια. Ακόμα, στο νότιο τμήμα του, που εκτείνεται πάνω στον λόφο του Μουσαλλά, έχει διαμορφωθεί μικρό πλάτωμα σ’ ένα από τα ψηλότερα σημεία του άλσους. Από ’δω μπορεί να θαυμάσει κανείς την απρόσκοπτη θέα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Λίγο βορειότερα, περίπου απέναντι από το παλιό κτήριο που στεγαζόταν η Δημοτική Πινακοθήκη, κρυμμένο σχεδόν κάτω από τα δέντρα βρίσκεται ένα όμορφο πετρόχτιστο εκκλησάκι με το μικρό καμπαναριό του, αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα ήταν εδώ και αρκετά χρόνια μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αφού επί της ουσίας το πάρκο απέπνεε μαρασμό και εγκατάλειψη. Σήμερα όμως, οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για την αναβάθμιση, προβολή και εκσυγχρονισμό του χώρου. Και αυτό χάρη και στη δραστηριότητα του Δήμου Πάφου, αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία: Η οικογένεια Λουκά Πουρούλη διέθεσε το ποσό των €500.000 για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση του Πάρκου «Ηλίας και Αυγούστας Μαλλιώτη», ως ένδειξη αγάπης και εκτίμησης προς την επαρχία Πάφου, από την οποία κατάγεται ο κ. Πουρούλης, αλλά και εις μνήμην της συζύγου του Άρτεμης και της θυγατέρας του Σαλώμης. Η γενναιόδωρη δωρεά έγινε μέσω του Ιδρύματος «The Pouroulis Foundation».

Η υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου μεταξύ του Ιδρύματος «The Pouroulis Foundation», που εκπροσώπησε ο Μάριος Ταύρος και της ανάδοχης κατασκευαστικής εταιρείας έγινε σήμερα στην παρουσία του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος και εκπροσώπων του αρχιτεκτονικού γραφείου που εκπόνησε τη μελέτη για το έργο.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Πάφου εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του δήμου προς την οικογένεια του Λουκά Πουρούλη για τη σημαντική συμβολή της στην προσπάθεια του Δήμου Πάφου να αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, στηρίζοντας οικονομικά την αναδιαμόρφωση ενός από τους εμβληματικότερους χώρους του ιστορικού κέντρου της πόλης.