Τόπο στην οργή, δίνουν προσωρινά οι κάτοικοι των 9 κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού οι οποίοι ανέστειλαν για την ώρα, την εξαγγελθείσα επ’ άριστον διαμαρτυρία που πραγματοποιούσαν στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου, μετά και την υπόσχεση που έλαβαν διά στόματος του υπουργού Γεωργίας ότι θα συναντηθούν στις 26 Ιουλίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε πως την Τετάρτη οι κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την είσοδο και την έξοδο φορτηγών από τον ΟΕΔΑ Πεντακώμου μετά και πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή (15/7) σε μεγάλη σωρό από σκουπίδια και άχρηστα υλικά εντός του εργοστασίου.

Οι κάτοικοι βρίσκονται, όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή, σε στάση αναμονής μέχρι και τη συνάντηση που θα έχουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ορίστηκε για το τέλος του μήνα. Να σημειωθεί πως κατά την προψεσινή συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Εννέα Κοινοτήτων της Περιφέρειας Βασιλικού με τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής του Βασιλικού.

Συγκεκριμένα, τέθηκαν επί τάπητος τα συχνά ατυχήματα που γίνονται στην περιοχή, η μετακίνηση των ασφαλτικών, οι νέες βιομηχανικές αναπτύξεις, ο έλεγχος της εφαρμογής όλων των όρων των αδειών των υφιστάμενων βιομηχανιών και η άμεση και επαρκής επάνδρωση του πυροσβεστικού σταθμού. Μάλιστα, στην ατζέντα της συζήτησης και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τεθούν εκ νέου τα πιο πάνω, με στόχο να βρεθούν οριστικές λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μετά και τις πιο πάνω εξελίξεις η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των μέτρων. Στην ανακοίνωσή της, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στους κατοίκους για το σθένος και την ανταγωνιστικότητα που επέδειξαν, τονίζοντας πως «εάν χρειαστεί θα διεκδικήσουμε και πάλι την ασφάλεια και την υγεία μας».

Να σημειωθεί πως χθες αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Γιώργο Λουκαΐδη πραγματοποίησε επίσκεψη στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου όπου είχε διευθετηθεί συνάντηση με το Συμβούλιο ΟΕΔΑ Λεμεσού και εκπροσώπους των 9 κοινοτήτων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λουκαΐδης, ανέφερε πως «τα προβλήματα που επισημαίνουμε τα τελευταία χρόνια, από την αρχή που έχει λειτουργήσει αυτή η μονάδα, δεν έχουν λυθεί». Σημείωσε ακόμη πως οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν υλοποιηθεί, ούτε ως προς την παραγωγή ενέργειας, ούτε ως προς την ανακύκλωση, γιατί όπως είπε, δεν γίνεται σωστή διαλογή, αλλά ούτε και ως προς την καύση του υλικού RDF.

«Ενημερωθήκαμε και για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από πλευράς Κυβέρνησης. Ούτε και εδώ πρέπει να πω, ότι μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι. Δυστυχώς, η διαπίστωσή μας τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχει μια ανικανότητα, μια αδράνεια αντιμετώπισης των προβλημάτων», σημείωσε, τονίζοντας πως το θέμα βρίσκεται εγγεγραμμένο στη Βουλή και θα το επαναφέρουν τέλος Σεπτεμβρίου για να γίνει αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.