Προβληματισμένη παρουσιάζεται η ηγεσία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), διά μέσου του προέδρου της Κυριάκου Δρουσιώτη, μετά και από την πρώτη παρουσίαση της μελέτης για την επέκταση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.         

Ο κ. Δρουσιώτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το υψίστης σημασίας θέμα που αφορά στην εγκατάλειψη και τον μαρασμό της κυπριακής υπαίθρου όλων ανεξαιρέτως των επαρχιών.

Όπως επεσήμανε, οι αποσπασματικές προσεγγίσεις για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της εγκατάλειψης  της υπαίθρου δεν επιλύεται με την επιλογή μερικών ορεινών κοινοτήτων και κοινοτήτων «ειδικής ζώνης» όπως χαρακτηρίστηκαν για υλοποίηση μεμονωμένων δράσεων της ΕΣΑΟΚ.  

«Η ΕΤΑΠ από το 2019 ζητά ολιστική προσέγγιση και χάραξη ενιαίας πολιτικής για την αναζωογόνηση  της υπαίθρου και αντί αυτού το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ανέθεσε επέκταση της ΕΣΑΟΚ που καλύπτει 47 κοινότητες της επαρχίας εκ των οποίων 9 είναι ακατοίκητες, 27 έχουν πληθυσμό κάτω από 100 κατοίκους, δηλαδή εθνική στρατηγική για 4600 κατοίκους», είπε ο Κυριάκος Δρουσιώτης. «Θα χαραχτούν π.χ. πολιτικές που θα καλύψουν το χωριό Τσάδα, αλλά αυτές δεν θα καλύπτουν τα γειτονικά χωριά Καλλέπεια ή Λετύμπου; Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες κοινότητες που δεν καλύπτονται από την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης;».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΤΑΠ, Νάσος Χατζηγεωργίου, επανέλαβε ότι επιβάλλεται χωρίς αναβολές να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός της υπαίθρου μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική.

Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της αστυφιλίας και επιστροφής νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο αλλά και παραμονής των ήδη κατοίκων, σημαντική προϋπόθεση είναι να δημιουργηθούν νέες και να αναβαθμιστούν βασικές υφιστάμενες υποδομές, τόνισε, να παραχωρηθούν γενναιόδωρα κίνητρα για επαγγελματική αποκατάσταση, να ενθαρρυνθούν και να στηριχθούν οι επενδύσεις στην ύπαιθρο, να δοθούν κίνητρα για στέγαση και παραμονή του κόσμου στα χωριά, να γίνουν άμεσα βραχυπρόθεσμες αποτελεσματικές παρεμβάσεις οι οποίες θα προσδώσουν προοπτική για δημιουργία συνθηκών κανονικής διαβίωσης και παράλληλα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. 

«Πάρα πολλές κοινότητες βρίσκονται σε απόσταση 25-30 λεπτών από το αστικό κέντρο και όμως η αστυφιλία καλπάζει», παρατήρησε. «Ας προχωρήσουμε άμεσα στην ουσιώδη αναζωογόνηση της υπαίθρου πριν να είναι πολύ αργά».