Μια όαση για το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας θα αποτελέσει η πλατεία Ζουχουρί, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι εργασίες ανάπλασης του οικοδομικού συμπλέγματος είναι στο τελικό τους στάδιο και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας. 

Το οικοδομικό σύμπλεγμα Ζουχουρί, που αποτελείται μεταξύ άλλων από τέμενος και την πρώην τουρκοκυπριακή αγορά, είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Λάρνακας. Το έργο, περιλαμβάνει την ανάπλαση της αυλής, συμπεριλαμβανομένου του χώρου τής πρώην τουρκοκυπριακής αγοράς, τη συντήρηση του ξενώνα που βρίσκεται στον όροφο των οικοδομών κοντά στο τέμενος, καθώς και την αποκατάσταση των όψεων όλων των οικοδομών. 

«Πρόκειται για ένα κρυμμένο θησαυρό που τώρα θα έρθει στο φως. Είναι απίστευτη η ομορφιά του χώρου και μαζί με την ολοκλήρωση της Δημοτικής Αγοράς, θα δοθεί νέα πνοή στο εμπορικό κέντρο», ανέφερε στον «Φ» ο Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας ότι υπήρξαν δικαιολογημένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου.

Οι καθυστερήσεις προκλήθηκαν λόγω προβλημάτων στατικότητας του ξενώνα και του κτηρίου της εισόδου, που ήταν κλειστά για δεκαετίες. Γι’ αυτό χρειάστηκε να εξασφαλιστούν ειδικές εγκρίσεις από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για την αποκατάστασή τους.

Σκοπός του έργου, είναι η λειτουργική και η αισθητική βελτίωση του χώρου και η σύνδεση της αυλής με τον περιβάλλοντα χώρο και το οδικό δίκτυο της περιοχής. Η διαμόρφωση της αυλής έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύει τον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του χώρου του τεμένους, ώστε να προσελκύει τόσο τους κατοίκους της Λάρνακας, όσο και τους ξένους επισκέπτες.

Στο χώρο θα υπάρχουν τέσσερα καταστήματα για τα οποία θα βγει σε προσφορές ο δήμος, ωστόσο θα μπορούν να τοποθετήσουν τραπεζάκια και καρέκλες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και τα υφιστάμενα καταστήματα που βρίσκονται δίπλα από τη σύμπλεγμα Ζουχουρί. 

Η εκτιμώμενη δαπάνη για το έργο ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη».