Μ’ ένα μοναδικό τρόπο θ’ αναδειχθούν τα εννέα μελισσοχώρια της ορεινής Λάρνακας, τα οποία θα αποκτήσουν σύντομα τρία θεματικά μελισσοκομικά μονοπάτια, που θα περιλαμβάνουν καθίσματα, ξαπλώστρες, αλλά και… ξενοδοχεία με «δωμάτια» και «σουίτες» για τις μοναχικές μέλισσες. 

Ήδη έχει ετοιμαστεί η μελέτη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τα τρία μονοπάτια, τα οποία θα δημιουργηθούν στην Οδού, τη Βάβλα και τη Βαβατσινιά. Πρόκειται για τα μοναδικά θεματικά μονοπάτια σε ολόκληρη την Κύπρο, που διαθέτει συνολικά 95 σηματοδοτημένα μονοπάτια της φύσης, εντός και εκτός κρατικών οδών.

Η δημιουργία των τριών μονοπατιών αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου Τροόδους, με τη στήριξη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, του Υφυπουργείου Τουρισμού και των Κοινοτικών Συμβουλίων. Το κάθε μονοπάτι θα έχει τη δική του θεματική ταυτότητα, στη βάση ειδικού σχεδιασμού και θα ενταχθούν σε αυτό στοιχεία ανάλογα με το αντικείμενο, με πρόνοιες για χώρους χαλάρωσης και κοινό στοιχείο τα «ξενοδοχεία» μελισσών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως ανέφερε στον «Φ» η λειτουργός της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου, πρώτα θα δημιουργηθεί το μελισσοκομικό μονοπάτι Βαβατσινιάς, στον χώρο του υφιστάμενου μονοπατιού της φύσης μήκους 2,5 χιλιομέτρων και βαθμού δυσκολίας 2. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνει καθαρισμός και διάνοιξη του μονοπατιού, θα κατασκευαστούν σκαλιά και θα γίνει βελτίωση της περίφραξης. Ακολούθως θα τοποθετηθεί εξοπλισμός όπως εξάγωνο ξύλινο παβίλιον σε σχήμα κυψέλης, εξάγωνα παγκάκια, ξύλινες ξαπλώστρες και τέσσερα «ξενοδοχεία» μελισσών. Πρόκειται για ιδιαίτερες κατασκευές από διάτρητα ξύλα, μικρούς κορμούς, καλάμια και τούβλα που σχηματίζουν μικρά και μεγάλα «δωμάτια», με στόχο να φωλιάζουν οι μοναχικές μέλισσες, που δεν παράγουν μέλι, αλλά είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές των καλλιεργειών και των φυτών. 

Επιπρόσθετα στο μονοπάτι θα τοποθετηθούν εκπαιδευτικές πινακίδες, με πληροφορίες για το μέλι και τις μέλισσες και θα φυτευτούν μελισσοκομικά φυτά. 

Εντός του 2023, αναμένεται εξάλλου να δημιουργηθεί και το μελισσοκομικό μονοπάτι Βάβλας, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί κονδύλι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Be.Cultour, μέσω συνεργασίας του Δικτύου Τροόδους, της ΕΤΑΠ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας. 

Εντυπωσιακό αναμένεται να είναι το έργο στην Οδού, που θα είναι το μοναδικό που δεν θα δημιουργηθεί σε υφιστάμενο μονοπάτι της φύσης, αλλά σ’ ένα παλιό μονοπάτι με καταρράκτη που αποκαλύφθηκε μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Ήδη γίνονται ενέργειες από το κοινοτικό συμβούλιο για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως και γι’ αυτό το μονοπάτι. 

 

 

 

Δημιουργία «επωνυμίας» για τα 9 μελισσοχώρια

Η κ. Παύλου ανέφερε πως η όλη προσπάθεια εντάσσεται στα πλαίσια της δημιουργίας «επωνυμίας» (branding) για τα εννέα μελισσοχώρια της Λάρνακας, που είναι η Οδού, η Μελίνη, η Ορά, η Βαβατσινιά, οι Αγίοι Βαβατσινιάς, τα Κάτω Λεύκαρα, η Λάγια, η Βάβλα και ο Κάτω Δρυς. «Πρόκειται για μια δράση με πολύπλευρα οφέλη, που θα βοηθήσει μεταξύ άλλων στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της ορεινής Λάρνακας κατά τρόπο αειφόρο, καθώς και στην περαιτέρω ανάδειξη των μελισσοχωριών».

Ήδη στα μελισσοχώρια γίνονται πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αφορούν στη μέλισσα όπως είναι τα τρία «Φεστιβάλ Μελιού» που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Οδού, την Ορά και τη Μελίνη. Επιπρόσθετα λειτουργεί Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος στον Κάτω Δρυ και έχει δημιουργηθεί μελισσοπάρκο στη Μελίνη. 

«Υπάρχει όμως και μια πολύ αξιέπαινη ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα τα εργαστήρια στη Βάβλα που δίνουν την ευκαιρία σε κάποιον να γίνει μελισσοκόμος για μια μέρα και η πολύ καινοτόμος δραστηριότητα της μελισσοθεραπείας, που αναπτύχθηκε σε μελισσοκομείο μεταξύ Οδού και Μελίνης, όπου χρησιμοποιούνται τα παράγωγα της κυψέλης, για θεραπευτικές εφαρμογές», σημείωσε η κ. Παύλου.