Ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία και διαχείριση της Χερσονήσου Ακρωτηρίου, περιλαμβανομένης της περιοχής μεταξύ Τσερκέζ Τσιφλίκ, Ζακακίου, Ασώματου και Τραχωνίου, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμπίπτει εντός της λεκάνης απορροής των Υγροβιότοπων Ακρωτηρίου, δηλαδή της Αλυκής Ακρωτηρίου, του Λιβαδιού Φασουρίου και του Υγροβιότοπου Ζακακίου, οι οποίοι βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων, ζήτησαν βουλευτές, αλλά και οι προσκεκλημένοι στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. 

Κατά τη συζήτηση, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου ζήτησε ως ελάχιστο μέτρο μετριασμού των δυνητικών επιπτώσεων της ανεξέλεγκτης χωροθέτησης μεγάλης κλίμακας οικιστικών, παραθεριστικών, εμπορικών και τουριστικών αναπτύξεων, εντός της λεκάνης απορροής των Υγροβιότοπων Ακρωτηρίου την άμεση και πλήρη εφαρμογή της «Ολοκληρωμένης Μελέτης Διαχείρισης Ομβρίων στην Περιοχή Λίμνης Ακρωτηρίου – Τσερκέζ Τσιφλίκ», η οποία εκπονήθηκε τον Ιούλιο 2020 και εγκρίθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεννόηση με το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Αλυκή Ακρωτηρίου

Προς την κατεύθυνση αυτή η Επιτροπή, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, έλαβε την απόφαση όπως σε επόμενη συνεδρίαση, κληθούν οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων, προκειμένου η Βουλή να πιέσει με τον δικό της τρόπο να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν τα εγκεκριμένα μέτρα. 

Όσον φορά την περιοχή, που βρίσκεται μεταξύ Τσερκέζ Τσιφλίκ, Ζακακίου, Ασώματου και Τραχωνίου, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βορειοανατολική πλευρά της Χερσονήσου, το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς καθορίστηκε ήδη από το 1992 και υπήρξε κοινή παραδοχή ότι η μετατροπή της γεωργικής γης σε οικιστική ζώνη αποτέλεσε ένα εγκληματικό λάθος, το οποίο συνέβαλε στην υποβάθμιση του συστήματος των υδροβιότοπων Ακρωτηρίου.

Όπως λέχθηκε, δεν τίθεται τόσο πολύ ζήτημα αποστράγγισης και διαχείρισης υπόγειων υδάτων ή διαχείρισης λυμάτων, γιατί το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν προτείνει την κατασκευή υπογείων στην περιοχή και γιατί το ΣΑΛΑ έχει δημιουργήσει υποδομές αποχέτευσης στην περιοχή. Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το πρόβλημα που προκύπτει αφορά κυρίως τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, λόγω της έλλειψης υποδομών, της αλλαγής χρήσης γης, της απώλειας των γεωργικών καλλιεργειών και της μεγάλης ποσότητας όμβριων υδάτων από την περιοχή ανάντη των υγροβιότοπων.

Οι εκπρόσωποι του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ανέφεραν ότι η μεθοδολογία ανάλυσης της οικολογικής και χημικής κατάστασης της Αλυκής Ακρωτηρίου είναι υπό εξέλιξη. Τόνισαν δε, ότι τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση είχε χαρακτηριστεί ως μέτρια, ενώ πλέον παρουσιάζεται ως άγνωστη. Επιβεβαίωσαν, εξάλλου, ότι τα τελευταία χρόνια η στάθμη του νερού της Αλυκής Ακρωτηρίου είναι υψηλότερη και αναφέρθηκαν σε προκαταρκτικά αποτελέσματα των συστηματικών αναλύσεων που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά το φυτοπλαγκτόν τα αποτελέσματα καταδεικνύουν επιδείνωση οικολογικής κατάστασης και υποβάθμισης του οικοσυστήματος της παράκτιας λιμνοθάλασσας.

Οι αναπτύξεις στην περιοχή

Οι μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις που χωροθετούνται μεταξύ Τσερκέζ Τσιφλίκ, Ασώματου και Τραχωνίου, οι οποίες είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον και δύναται να επιφέρουν ρύπανση των υγροβιότοπων της Χερσονήσου Ακρωτηρίου, περιλαμβάνουν τα εξής:

Νέο Λιμάνι Λεμεσού, υπό αδειοδότηση εμπορική ανάπτυξη (Walton Tower), My Mall Limassol, υπό ανέγερση καζίνο θέρετρο, υπό ανέγερση παραθεριστική ανάπτυξη (CPZ Properties &Developments Ltd), υπό ανέγερση γήπεδο γκολφ με παρεμφερείς αναπτύξεις, υδροπάρκο Fasouri Watermania – Waterpark Limassol και συναφή έργα υποδομών του δημοσίου.