Τρεις σχεδόν δεκαετίες μετά την αναδιαμόρφωση του ιστορικού παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, που αποτελεί το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για την πόλη, ο Δήμος Λάρνακας καταρτίζει πλάνο για ολική ανάπλασή του. Στόχος είναι ν’ αποκτήσουν σύγχρονο «πρόσωπο» οι Φοινικούδες, που θα συνάδει και με τα εντυπωσιακά έργα που θα πραγματοποιήσει ο επενδυτής στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, σε βάθος δωδεκαετίας. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σύντομα θα υποβάλει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να περιληφθούν τα πλάνα για τις Φοινικούδες στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023. «Ο στόχος είναι εντός του επόμενου χρόνου να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για ολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων. Αυτό που θέλουμε είναι ομοιόμορφα υποστατικά για όλους, έργα για περαιτέρω ανάδειξη της θάλασσας και γενικά τη δημιουργία ενός παραλιακού μετώπου, που θα ταιριάζει με το μεγάλο έργο του λιμανιού και της μαρίνας». 

Σημειώνεται πως κατά την πρώτη φάση του έργου ανάπλασης του λιμανιού και της μαρίνας, που θα έχει διάρκεια πέντε χρόνων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Kition Ocean Holdings Ltd θα δημιουργηθεί δρόμος που θα ενώνει τις Φοινικούδες με το λιμάνι Λάρνακας. Ο σχεδιασμός για τον νέο δρόμο είναι εντυπωσιακός, αφού πέριξ του θα δημιουργηθούν πολλοί χώροι πρασίνου, εστιατόρια και καταστήματα. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, θα έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της μαρίνας και της διατηρητέας αποβάθρας που βρίσκεται στην αρχή των Φοινικούδων. Σε αυτά τα έργα θέλει να έρθει να προσθέσει ο Δήμος Λάρνακας, αφού με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, θα αλλάξει ριζικά μορφή ολόκληρη η περιοχή. 

Το παραλιακό μέτωπο της λεωφόρου Αθηνών, πήρε τη σημερινή του μορφή το 1994 και βασίστηκε σε σχέδια του αείμνηστου αρχιτέκτονα/ πολεοδόμου Άγγελου Δημητρίου. Πέραν από τη μεγάλη επένδυση, την ανάγκη για αναδιαμόρφωση της λεωφόρου Αθηνών, κατέδειξαν τόσο οι φθορές, όσο και η ακαταστασία που επικρατεί, όπως η στάθμευση αυτοκινήτων κατά μήκος του δρόμου, η ταμπελορύπανση και η ανομοιομορφία των σκιάστρων των υποστατικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάπλαση πεζοδρόμου στις Φοινικούδες

Έργα για ν’ αποκτήσουν την παλιά τους αίγλη οι Φοινικούδες, ζήτησε πρόσφατα και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας, που διά του Προέδρου του Σταύρου Σταύρου, υπέδειξε πως το σήμα κατατεθέν της πόλης έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. 

Το φθαρμένο πλακόστρωτο του παραλιακού μετώπου, θα αντικατασταθεί πάντως άμεσα. Ήδη έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός, με τον εργολάβο του έργου να πιάνει δουλειά την 1η Νοεμβρίου και να ολοκληρώνει το έργο πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας.  

Το έργο αφορά σε ανάπλαση του πεζόδρομου της λεωφόρου Αθηνών, στην πλευρά όπου βρίσκονται τα κέντρα αναψυχής και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των υφιστάμενων πλακών πέτρας Τόχνης με νέες γρανιτόπλακες. Στον προϋπολογισμό του Δήμου, έχει περιληφθεί κονδύλι 797 χιλιάδων ευρώ για την υλοποίηση του έργου. Τα τμήματα όπου θα γίνονται τα έργα θα κλείνουν σταδιακά, προκειμένου να μην επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του υπόλοιπου παραλιακού μετώπου, που θα παραμείνει ανοικτό.