Σε πορεία υλοποίησης μπαίνει το εντυπωσιακό έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας, που θα αναδείξει τον ανεκτίμητο αρχαιολογικό πλούτο της πόλης. Η πρόθεση είναι να ενοποιηθούν μέσω ενός συστήματος πεζογεφυρών, αρχαιολογικοί χώροι που συνδέονται με το αρχαίο Κίτιο, οι οποίοι βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους στο κέντρο της Λάρνακας. 

Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση θα ενοποιηθεί το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο με τον χώρο του αρχαίου λιμανιού στην περιοχή «Παμπούλας» και την οδό Αγίου Νεοφύτου, όπου εντοπίστηκε το 2016, κατά τις εργασίες του αποχετευτικού, το μεγάλο ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, έπειτα από σύσκεψη στο Δημαρχείο Λάρνακας στην παρουσία του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε λίγες ημέρες θα προκηρυχθούν προσφορές για τη μελέτη του έργου, το οποίο χρειάζεται 18 μήνες για να ωριμάσει. Την υλοποίηση του μεγάλου έργου θα αναλάβει ο Δήμος Λάρνακας, ωστόσο, το κόστος που εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ θα επωμιστεί το κράτος. 

Ήδη, όπως ανέφερε ο Γιάννης Καρούσος, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων των τεμαχίων που βρίσκονται ενδιάμεσα. «Εδώ αποδεικνύουμε πως όταν υπάρχει συνεργασία μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αφού μπορούμε να επισπεύσουμε διαδικασίες. Εμείς θα εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση στον Δήμο Λάρνακας και θα χρηματοδοτήσουμε τη μελέτη», σημείωσε.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άθλια εικόνα στην «Παμπούλα»

Το υπουργείο Μεταφορών ικανοποίησε ακόμη ένα αίτημα της Λάρνακας, για τη χρηματοδότηση της μελέτης και των αντιδιαβρωτικών έργων, στον χώρο απ’ όπου μετακινήθηκαν οι πετρελαιοδεξαμενές. Τον Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός, από το Τμήμα Θαλάσσιων Έργων του υπουργείου Μεταφορών για τη μελέτη του έργου, το οποίο στόχο θα έχει την ανάκτηση του παραλιακού μετώπου. 

«Εκεί έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάβρωση και για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα σχέδια τόσο των ιδιωτών όσο και του δήμου για πεζοδρόμια, που θα ενώσουν το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, για δημόσια παραλία και για χώρους πρασίνου, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτό το έργο για ανάκτηση της γης», ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας, ευχαριστώντας τον υπουργό Μεταφορών.  

Για την ανάκτηση της παραλίας, θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες αντιδιαβρωτικοί μέθοδοι και όχι κυματοθραύστες όπως σε άλλες περιοχές. «Υπάρχουν άλλες μέθοδοι τις οποίες θα δείξει αυτή η μελέτη μαζί με τους όρους προσφορών, έτσι ώστε σε δύο χρόνια περίπου να είμαστε έτοιμοι να βγούμε σε προσφορές για υλοποίηση αυτού του πολύ μεγάλου έργου», πρόσθεσε ο Ανδρέας Βύρας.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν και τρόποι αξιοποίησης του κονδυλίου για την προσωρινή δημιουργία στεγάστρων σε στάσεις, μέχρι την εγκατάσταση των νέων. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, όταν θα τοποθετηθούν τα νέα στέγαστρα, αυτά που θα δημιουργηθούν θα μετακινηθούν σε δευτερεύουσες στάσεις λεωφορείων.