Δύο σημαντικά έργα, έρχονται να δώσουν τόνωση στο «πληγωμένο» εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, που μετά το άνοιγμα του mall, είδε τους επισκέπτες του να μειώνονται δραματικά. Πρόκειται για το εντυπωσιακό έργο της αναβάθμισης του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί, που έχει ολοκληρωθεί, καθώς και τη Δημοτική Αγορά, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά, μέρος της οποίας αναμένεται ν’ ανοίξει αρχές Δεκεμβρίου. 

Όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έργο της ανάπλασης του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί, έχουν εντυπωσιαστεί αφού πρόκειται για ένα στολίδι, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις πανέμορφες πλατείες ευρωπαϊκών χωρών. Το νέο σημείο αναφοράς του εμπορικού κέντρου, παραδόθηκε ανεπίσημα το βράδυ της Τετάρτης και στον πλατειακό χώρο, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΑΛ, που έκανε απολογισμό του έργου του. 

Το οικοδομικό σύμπλεγμα Ζουχουρί, μεταξύ άλλων αποτελείται από τέμενος και την πρώην τουρκοκυπριακή αγορά, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα μνημεία της Λάρνακας. Όλα τα κτήρια πέριξ της πλατείας, έχουν συντηρηθεί κι έχουν αλλάξει όψη. Ανάμεσά τους και ο ξενώνας, στον οποίο θα φιλοξενούνται καλλιτέχνες. Το κόστος του έργου, ξεπέρασε τα €2 εκατομμύρια και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με στόχο την προσέλκυση κόσμου στην όμορφη πλατεία, ο Δήμος Λάρνακας έχει προκηρύξει διαγωνισμό, για την παραχώρηση άδειας χρήσης σε τέσσερα πρατήρια, που θα λειτουργήσουν στον χώρο. Το πρώτο πρατήριο θα λειτουργεί ως περίπτερο, το δεύτερο θα σερβίρει γλυκά, το τρίτο θα παρέχει υπηρεσίες καντίνας προσφέροντας street food και στο τέταρτο θα δημιουργηθεί μια καφετέρια. Επιπρόσθετα, χώροι εστίασης της περιοχής θα μπορούν να βγάλουν τραπεζάκια στην πλατεία, στην οποία προγραμματίζονται και πολλές εκδηλώσεις. 

Ανοίγει τον Δεκέμβριο η Δημοτική Αγορά

Εν τω μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι εργασίες για την επιδιόρθωση των κακοτεχνικών στο κτήριο της νέας Δημοτικής Αγοράς, που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από την πλατεία Ζουχουρί. Το έργο, που πέρασε από «συμπληγάδες», αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2023. Ωστόσο, στόχος το Δήμου Λάρνακας, είναι αρχές Δεκεμβρίου να λειτουργήσουν τα 20 καταστήματα που βρίσκονται στο ισόγειο. Τον Νοέμβριο θα παραδοθούν οι χώροι στους καταστηματάρχες, προκειμένου να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους και να προετοιμαστούν. Η λειτουργία των δύο εστιατορίων και των δύο snack bar που θα λειτουργήσουν στον πρώτο όροφο της αγοράς καθώς και το roof garden, εκτιμάται πως θα γίνει με το νέο χρόνο.  

Το έργο, που είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσιάζει καθυστερήσεις πέραν των δυόμιση ετών, αφού επρόκειτο να παραδοθεί το Μάρτιο του 2020. Η συνολική του δαπάνη ξεπερνά τα €7,5 εκατομμύρια.