Στον «πάγο» μπήκε τελικά η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου Ζυγίου, που αποτελεί εδώ και δύο δεκαετίες αίτημα των τοπικών Αρχών, που προβάλλουν ως επιχείρημα τη μεγάλη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Η υλοποίηση του έργου δεν εντάχθηκε στον προγραμματισμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, αφού εκτιμάται πως τα οδικά έργα που έγιναν κοντά στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, θα επιλύσουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Αυτό ανέφερε σε επιστολή του ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2022, ο υπ.Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρνακας, Χρίστου Ορφανίδη.  

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρυθμιστικό/ Ρυμοτομικό Σχέδιο για την υλοποίηση του παρακαμπτήριου δρόμου Ζυγίου από το 2004. Ωστόσο, παρά τις συσκέψεις που ακολούθησαν και τις υποσχέσεις που δόθηκαν προς τις τοπικές Αρχές, το έργο δεν προωθήθηκε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το 2014 στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τον καθορισμό Πολεοδομικών Ζωνών στην περιοχή, το Τμήμα Πολεοδομίας προχώρησε στην αναθεώρηση του σχεδιασμού, ώστε να συνάδει με τα νέα πολεοδομικά και αναπτυξιακά δεδομένα που δημιούργησε ο σχεδιασμός για το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού. Γι’ αυτό, όπως σημειώνει, η κατασκευή του εν λόγω δρόμου, δεν προωθείται ως πολεοδομικό οδικό έργο και η υλοποίησή του δεν εντάχθηκε στον προγραμματισμό ή τις προτεραιότητες του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Ο κ. Νουρής, ανέφερε πως θέση του Τμήματος Πολεοδομίας, είναι όπως ο προτεινόμενος σχεδιασμός για παρακαμπτήριο δρόμο παραμείνει ως μεσοπρόθεσμη λύση, «που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μελλοντικά, στο πλαίσιο της ανάπτυξης στην περιοχή ή μέσω πρωτοβουλίας των τοπικών Αρχών σε συνεργασία με τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόλλησε στα… ρυθμιστικά σχέδια εδώ και 16 χρόνια ο δρόμος Ζυγίου

Το 2020, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, προχώρησε στην υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου του οδικού δικτύου, στην περιοχή του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, με τη δεύτερη φάση να ολοκληρώνεται εντός του 2023. Με την υλοποίηση του εν λόγω έργου αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, πως θα επιλυθούν τα υφιστάμενα κυκλοφοριακά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, όπως υποδεικνύει, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προβαίνει σε τεχνοοικονομική αξιολόγηση των σχετικών στοιχείων, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, που αφορούν στην αντιμετώπιση της διακίνησης βαρέων οχημάτων από και προς την περιοχή Βασιλικού. Καταλήγοντας ο κ. Νουρής, ανέφερε πως σε αυτό το στάδιο η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου, δεν κρίνεται επιβεβλημένη. Σημείωσε ωστόσο, πως εάν εξακολουθήσουν να υφίστανται τα κυκλοφοριακά προβλήματα, τότε το Τμήμα Πολεοδομίας θα προβεί σε επαναξιολόγηση της θέσης του, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων.