Στους δρόμους της Λεμεσού εντός του μήνα Φεβρουαρίου 2023 θα κινούνται τα πλήρως εξοπλισμένα και ολοκαίνουργια λεωφορεία της ΕΜΕΛ. Ο στόλος των καινούργιων λεωφορείων όπου όλα πλην των 35 μηδενικών ρύπων ηλεκτρικών, θα είναι με κινητήρες τύπου Euro 6, της πιο σύγχρονης συμβατικής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, έχει ήδη ξεκινήσει να φορτώνεται σε μεγάλο φορτηγό πλοίο στην Κίνα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι με προορισμό το λιμάνι της Λεμεσού.

Ναυαρχίδα του νέου στόλου θα είναι τα 35 ηλεκτρικά λεωφορεία των 6 μέτρων τα οποία θα καταστήσουν τη Λεμεσό μια από τις πλέον ηλεκτροκίνητες πόλεις σε σχέση με τα αστικά λεωφορεία, αναφέρει στον «Φ» ο εκπρόσωπος της ΕΜΕΛ, Πέτρος Θεοχαρίδης. Αν και τα νέα λεωφορεία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΜΕΛ, θα έπρεπε να είχαν φτάσει στην Κύπρο αυτές τις μέρες, ωστόσο λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας στην Κίνα, του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας υπήρξε καθυστέρηση σε κάποια από τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως και κιβώτια ταχυτήτων τα οποία έπρεπε να μεταφερθούν από χώρες της Ε.Ε. (όπως η Γερμανία) στην Κίνα. Συγκεκριμένα, τα 150 νέα λεωφορεία θα αφιχθούν από την Κίνα ενώ τα υπόλοιπα 27 από την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέες στάσεις λεωφορείων στη Μακαρίου (εικόνες)

Τα λεωφορεία θα βρίσκονται τέλος Ιανουαρίου στη Λεμεσό και αφού επιθεωρηθούν και γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες προεργασίες από την ΕΜΕΛ, θα βγουν στους δρόμους της πόλης για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό εντός Φεβρουαρίου 2023. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, που μαζί με άλλες υποδομές και συστήματα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης επιβατών, είναι της τάξης των €26 εκατ. και στόχος είναι να αλλάξει ριζικά τις δημόσιες συγκοινωνίες της Λεμεσού, αναβαθμίζοντάς τις σημαντικά. Τα 35 ηλεκτρικά λεωφορεία των 6 μέτρων θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 24 επιβάτες, θα κινούνται σε διαδρομές στον αστικό πυρήνα της πόλης και θα εκτελούν δρομολόγια συνολικού μήκους 2 εκατ. χιλιομέτρων ετησίως, με μηδενικούς ρύπους και με μειωμένο μέχρι και 50% θόρυβο. Γίνονται ενέργειες ώστε η φόρτισή τους μετά τους πρώτους μήνες, να γίνεται μέσω ΑΠΕ.

Πέραν από την αναβάθμιση του στόλου, η ΕΜΕΛ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και την ανακατασκευή τριών σταθμών για επιβάτες με σύγχρονες ανέσεις, με προβλέψεις για βελτίωση της εξυπηρέτησης αλλά και της ανάπαυσης των οδηγών λεωφορείων. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του για το 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού ενέκρινε δέσμη μέτρων για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και η κατασκευή λεωφορειολωρίδων στην οδό Ανεξαρτησίας και στο παραλιακό μέτωπο, όπως και η δημιουργία περιοχής ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.

Τρεις νέοι χώροι park & ride

Tο υπουργείο Μεταφορών, προωθεί τη δημιουργία τριών νέων χώρων park & ride. Τα δύο θα εξυπηρετούν και επιβάτες από άλλες πόλεις, αφού θα είναι κοντά στον αυτοκινητόδρομο και συγκεκριμένα στα Πολεμίδια και τον Άγιο Τύχωνα. Το τρίτο θα γίνει στην οδό Επαμεινώνδα, γι’ αυτό και μετακινήθηκε η εκεί λαϊκή αγορά, όπου η ΕΜΕΛ θα αναπτύξει επίσης υποδομές σύγχρονης εξυπηρέτησης επιβατών.