Την ώρα που η βία και ο χουλιγκανισμός καλπάζει εντός και εκτός γηπέδου και παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, η νεανική εγκληματικότητα στο νησί μας χτυπά κόκκινο, μετατρέποντας κάθε γειτονιά, κάθε πάρκο σε ένα μικρό γκέτο ανήλικων παραβατών. Βανδαλισμοί, χρήση ναρκωτικών ουσιών, οχληρία ακόμη και απειλές, είναι μερικά από αυτά που θα βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών της Λεμεσού.

Κάθε γειτονιά η οποία διαθέτει πάρκο/παιδική χαρά, έχει μετατραπεί σε γκέτο ανήλικων παραβατών οι οποίοι κάθε βράδυ προκαλούν σωρεία προβλημάτων, με την ίδια την Αστυνομία να αδυνατεί να επιβάλει την τάξη. Κάτοικοι που διαμένουν κοντά σε πάρκα έχουν χάσει τον ύπνο τους, φοβούνται να βγουν έξω από τα σπίτια τους και ζουν με τον φόβο να μην γίνουν θύματα κακόβουλων ζημιών από ανεγκέφαλους.

Ο «Φ» έγινε δέκτης πολλών παραπόνων από πολίτες που διαμένουν σε διάφορες γειτονιές της Λεμεσού. Ανήλικοι καθημερινά επιδίδονται σε μια μάχη για το ποιος θα προκαλέσει τους περισσοτέρους βανδαλισμούς, να κάνει επίδειξη δύναμης και φυσικά να παρακαλέσουν καβγάδες και έκτροπα. Πέραν αυτών, μερικά πάρκα έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια στέκια διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Οι ένοικοι αδυνατώντας να κάνουν οτιδήποτε, κλείνονται στα σπίτια τους αφού πολλές φορές γίνονται δέκτες απειλών αλλά και κακόβουλων ζημιών στις περιουσίες τους. Την ίδια ώρα, δεν αφήνουν ούτε τα παιδιά τους να βγουν έξω να παίξουν αφού δεν υπάρχει ασφάλεια.

Ενδεικτικά της κατάστασης, τα όσα περιγράφει στο «Φ» η κ. Μαίρη, κάτοικος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Λεμεσού όπου ανήλικα πρόσωπα, κυρίως έφηβοι, μαζεύονται από το απόγευμα στο πάρκο και προκαλούν οχληρία και βανδαλισμούς. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και όπως περιγράφει, δεν μπορεί κανείς να προβεί σε παρατήρηση προς τους παραβάτες αφού στο παρελθόν είχε προβεί σε παρατήρηση και την ίδια ημέρα της πέταξαν πέτρες στην κατοικία. «Έχουν μετατρέψει το πάρκο σε γκέτο. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω από τα σπίτια μας. Φτάσαμε στο σημείο να διπλοκλειδώνουμε τις πόρτες και να κοιμόμαστε με την έγνοια μην μας κάψουν», είπε.

Πέραν από την οχληρία, οι παραβάτες προκαλούν βανδαλισμούς, καίνε κάλαθους, κούνιες, αναγράφουν συνθήματα σε τοίχους και ό,τι βρουν μπροστά τους, ενώ σπάνε τον φωτισμό για να μη γίνονται αντιληπτοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καταγγελία του κ. Κωνσταντίνου, κάτοικου Παλώδιας. «Μετέτρεψαν τις γειτονιές και τα πάρκα σε πεδίο μάχης. Δεν αισθανόμαστε ασφάλεια. Ανάβουν φωτιές και πυρσούς και τρέχουμε να ειδοποιήσουμε την Πυροσβεστική», είπε, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να κοιμηθούν από τις εκρήξεις των κροτίδων. Υποστήριξε ακόμη ότι οι περίοικοι κάλεσαν αρκετές φορές την Αστυνομία, στη θεά της οποίας οι παραβάτες τρέχουν να κρυφτούν και να διαφύγουν.

Πέραν από τους βανδαλισμούς, οι πολίτες καταγγέλλουν πως αρκετές φορές έχουν αντιληφθεί περίεργες κινήσεις αλλά και συναντήσεις ατόμων που μεταβαίνουν στα πάρκα έχοντας τα φώτα των οχημάτων τους κλειστά.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα και τις καταγγελίες που έχουν γίνει στον «Φ», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Λεμεσού, Μαρίνος Βασιλείου, επιβεβαίωσε τα όσα καταγγέλλονται επισημαίνοντας πως το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί.

Όπως είπε, η Αστυνομία γίνεται δέκτης τέτοιων καταγγελιών, τονίζοντας ότι οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα όπως περιπολιακή κάλυψη των προβληματικών κυρίως περιοχών με αυτοκίνητα χωρίς φάρους και διακριτικά. «Υπάρχει συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και τα σχολεία με διάφορες διαλέξεις. Λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη των γεγονότων».

Εξήγησε ότι πρόκειται για ανήλικα πρόσωπα και πως λόγω της νέας νομοθεσίας η οποία προστατεύει τους νεαρούς, δυσκολεύει σε κάποιο βαθμό το έργο της Αστυνομίας. «Κάνουμε όσο πιο πολλές ενέργειες και προσπάθειες για να απαλύνουμε το πρόβλημα».

Ερωτηθείς εάν έγιναν συλλήψεις για τέτοια περιστατικά, ανέφερε πως στο παρελθόν υπήρξαν, ενώ έχουν γίνει πολλές παρατηρήσεις εμπλεκομένων στην παρουσία των γονέων τους και σε κάποιες περιπτώσεις κλήθηκε και το Γραφείο Ευημερίας. «Το πρόβλημα ξεκινάει από το σπίτι και από τις παρέες και ενώ πολλές φορές φαίνεται οι εμπλεκόμενοι να αναμειγνύονται και από οργανωμένους διαφόρων ομάδων, οπόταν παρασύρονται και αποκτούν αυτόν τον «αέρα» της παραβατικότητας».