Με εντατικό ρυθμό δουλεύουν πλέον, μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες συνεχών και ατελέσφορών προσπαθειών, οι μπουλντόζες για την πρώτη φάση του νέου αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς. Στην περιοχή παρά την Μαραθούντα μέχρι και την Τσάδα, όπως διαπιστώνουν και οι χιλιάδες διακινούμενοι καθημερινώς από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού, οι εργασίες για κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου προχωρούν με γοργό ρυθμό.

Ένα πολυαναμενόμενο έργο, διαχρονικό αίτημα των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής εδώ και δεκαετίες, μπήκε σε πορεία υλοποίησης με πολλαπλά οφέλη για το διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς, την επαρχία Πάφου και ολόκληρη την Κύπρο, δημιουργώντας ικανοποίηση στην επαρχία, έστω και αν ο μέγας στόχος ήταν η εξ αρχής δημιουργία του έργου βάσει των αρχικών σχεδιασμών ως τετραπλής κατεύθυνσης. Αναμένεται ωστόσο ότι έστω και τμηματικά όπως προκρίθηκε, ο νέος δρόμος θα συμβάλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς, αφού θα διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, η εφαρμογή νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, η δημιουργία θέσεων εργασίας, και η προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Η ύπαρξη ασφαλούς οδικής συνδεσιμότητας και η ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, θα περιορίσει το φαινόμενο της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, όπως εκτιμούν οι φορείς του διαμερίσματος.

Το έργο αφορά στη μελέτη και την κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων κυκλοφορίας αρχικά, από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, με μήκος 15,5 χιλιομέτρων και κόστος 87 εκατομμυρίων ευρώ. Μελλοντικά, ο δρόμος θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων. Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 6 έργα που καθιστούν την Πάφο έξυπνη και ψηφιακή πόλη

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ανισόπεδου κόμβου για σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, ενός κυκλικού κόμβου στην Τσάδα και ενός στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί. Προνοείται, επίσης, η κατασκευή δύο διατρητικών σηράγγων μήκους 720 και 290 μέτρων αντίστοιχα, πέντε κοιλαδογεφύρων συνολικού μήκους 1.500 μέτρων, δύο υπέργειων διαβάσεων και εννέα υπόγειων διαβάσεων. Λόγω της ανωφέρειας του δρόμου, θα κατασκευαστούν επίσης πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μήκος 12 χιλιομέτρων περίπου.

Στο σύνολό του, ο αυτοκινητόδρομος θα είναι μήκους 31 χιλιομέτρων και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Για τη δεύτερη φάση υπάρχει η προμελέτη και τα αρμόδια Τμήματα προχωρούν σταδιακά με τις υπόλοιπες φάσεις της διαδικασίας.