Μία προς μία τις κομματικές τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ. εξετάζουν η Κομισιόν αλλά και Κεντρική Τράπεζα. Πριν ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το νόμο, αυτός στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εξετάζει κατά πόσο οι νέες πρόνοιες είναι συμβατές με το ενωσιακό δίκαιο για τις κρατικές ενισχύσεις.

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει κατά πόσο με τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο γίνεται παρέμβαση στα των τραπεζών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως ακόμη δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Κομισιόν για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψηφίστηκε ο νόμος για τις κρατικές εγγυήσεις

Από την άλλη, στο εσωτερικό κυκλοφορούν έντονες φήμες πως η αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ πιθανόν να φέρει κάποιες ενστάσεις για το νόμο. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό πιθανόν να οφείλεται είτε στη μη συμπερίληψη πρόνοιας για τον καθορισμό οροφής ύψους €800 χιλ. στην παραχώρηση δανείου, είτε στις αλλαγές που έκανε η αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται πως παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρχαν η πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων απέρριψε σχετική τροπολογία των Οικολόγων.

Πάντως, η ΕΕ φαίνεται να ζητά κάποιες διευκρινήσεις και να εξετάζει επισταμένα δύο συγκεκριμένες τροπολογίες. Πρόκειται για την τροπολογία που αφορά τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης των κρατικών εγγυήσεων στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός ή Βοηθός Γενικός Λογιστής,  ένας λειτουργός από το Υπουργείο Οικονομικών, δύο λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας και ο Γενικός Ελεγκτής ή εκπρόσωπός του, ως παρατηρητής. Επίσης αφορά την τροπολογία με την οποία μεταφέρθηκε από το διάταγμα στο νόμο η απαγόρευση στις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν να προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού για περίοδο έξι μηνών.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλαγές στο νομοσχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα. Συγκεκριμένα, αφορούν τις τροπολογίες για την ανακατανομή ποσών των κρατικών εγγυήσεων και το δικαίωμα του αιτητή να υποβάλει ένσταση στην Επιτροπή Παρακολούθησης σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση.

Εξάλλου, όπως δήλωσε η αρμόδια πηγή δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι τράπεζες από τη μη καταβολή των δόσεων από τους δικαιούχους για ένα χρόνο στα εγγυημένα δάνεια. Ωστόσο, όπως είπε, εάν προκύψει πρόβλημα για τη συγκεκριμένη τροπολογία, αυτό πιθανόν να είναι νομικό.