To Top
10:20 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Ψηλώνουν» και οι Φοινικούδες με πύργο 92 μέτρων
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • «Ψηλώνουν» και οι Φοινικούδες με πύργο 92 μέτρων
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2019, 2:26 μμ
Το QN Kition της Quality Group πήρε το πράσινο φως από την Περιβαλλοντική Αρχή και θα αποτελεί το ψηλότερο κτήριο στον κεντρικό δρόμο της Λάρνακας, στις Φοινικούδες. Το 22ώροφο κτήριο θα έχει ύψος 92 μέτρα. Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα €50 εκατ. και προβλέπεται να είναι έτοιμο τέλη του 2021. Με αιτιολογημένη διαπίστωση η Περιβαλλοντική Αρχή θεωρεί πως από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν προκύπτουν ζητήματα που δεν μπορούν να τύχουν διαχείρισης και στη βάση της συμμόρφωσης με τους όρους που τέθηκαν και επομένως το έργο μπορεί να υλοποιηθεί.
 
Στους ουσιώδεις όρους που τέθηκαν με τη γνωμοδότηση η εταιρεία ανάπτυξης του κτηρίου πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες και προϋποθέσεις που τίθενται στο συμφωνημένο Πλαίσιο Αδειοδότησης του Δήμου Λάρνακας, καθώς και τις επισημάνσεις από πλευράς του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, για ψηλά κτήρια στη Λάρνακα και αφορούν γεωλογικά και γεωτεχνικά χαρακτηριστικά προς αντιμετώπιση και προσαρμογή του σχεδιασμού και των θεμελιώσεων στη βάση των απαιτούμενων μελετών. 
 
Κατά την προκαταρκτική εξέταση του έργου διαπιστώθηκε πως απαιτούνταν επιπρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση των νερών από εκσκαφές, τα γεωλογικά και γεωτεχνικά δεδομένα, τη σκίαση και τα υλικά κατασκευής. 
   
Στις 11/7/2018 αποστάληκε επιστολή από την Περιβαλλοντική Αρχή προς τον Δήμο Λάρνακας, ως αποτέλεσμα της συνεδρίας στην οποία γινόντουσαν αναφορές σε διάφορα ζητήματα, ανάμεσα σε αυτά και οι προβληματισμοί για τα γεωλογικά δεδομένα της πόλης της Λάρνακας και τα γεωτεχνικά δεδομένα της αίτησης. Με την επιστολή, το Τμήμα Περιβάλλοντος ενημέρωσε τον Δήμο Λάρνακας πως η διαδικασία αξιολόγησης σταματά μέχρι η Πολεοδομική Αρχή να διαβουλευτεί με τους αιτητές και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη δυνατότητα και τις συνθήκες χωροθέτησης τέτοιου είδους κτηρίων στη Λάρνακα.
 
Ακολούθησε μια μακρά περίοδος διαβούλευσης της Πολεοδομικής Αρχής με αρμόδια τμήματα και φορείς για την ετοιμασία Πλαισίου Αδειοδότησης για Ψηλά Κτήρια, το οποίο κοινοποιήθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή, με επιστολή του Δήμου Λάρνακας, ημερ. 28/1/2019.
   
Στις 17/4/2019, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης απέστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε πως με βάση τη διαβούλευση και τα στοιχεία που κατατέθηκαν σχετικά με τα γεωλογικά και γεωτεχνικά δεδομένα, το έργο μπορεί να προχωρήσει σε τελική αξιολόγηση, υπό την προϋπόθεση τήρησης των συμφωνημένων όρων της Ad Hoc Επιτροπής υπό τον Δήμο Λάρνακας σχετικά με το Πλαίσιο Αδειοδότησης. Στις 28/4/2019, οι μελετητές του έργου απέστειλαν περαιτέρω συμπληρωματικά στοιχεία, που αφορούσαν κυρίως τη νέα εισήγησή τους για τον τρόπο διαχείρισης των νερών αποστράγγισης.
 
Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου, τα έργα άντλησης και αποστράγγισης και ως εκ τούτου διαχείρισης και απόρριψης νερών δεν θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
   
Στις 31/5/2019, συνήλθε εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και εξέτασε το έργο και στις 8/7/2019 εκδόθηκε η γνωμοδότηση. 
 
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στη συμβολή της λεωφόρου Γρ. Αυξεντίου με τη λεωφόρο Αθηνών, που οδηγεί στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, εντός του τεμαχίου εμβαδού 1.608 τ.μ. 
 
ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ
 
Σύμφωνα με τους χάρτες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, η περιοχή της πόλης της Λάρνακας χαρακτηρίζεται από αρκετά γεωτεχνικά προβλήματα, όπως η παρουσία υψηλού υφάλμυρου υδροφόρου ορίζοντα και από μεγάλο πάχος χαλαρών αποθέσεων. Επισημαίνεται πως η παρουσία των δύο αυτών χαρακτηριστικών σε περίπτωση σεισμών με συντελεστή εδαφικής ενίσχυσης Α›5, είναι δυνατό να προκαλέσει το καταστροφικό φαινόμενο της ρευστοποίησης και της εδαφικής ενίσχυσης. Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τις Αναθεωρημένες Σεισμικές Ζώνες της Κύπρου, η Λάρνακα βρίσκεται στην υψηλότερη Ζώνη Κινδύνου.
 
€50 εκατ. το κόστος για 50 διαμερίσματα
 
Μετά την κατεδάφιση του ξενοδοχείου Kition, το τεμάχιο παραμένει κενό. Το κτήριο θα αποτελείται από 22 ορόφους, πλέον του ισογείου, 3 επίπεδα υπόγειων ορόφων και του επιπέδου της οροφής. Το εμβαδόν του κτηρίου που μετρά στον συντελεστή δόμησης ανέρχεται στα 8.737 τ.μ. Όσον αφορά την οικιστική χρήση, στο κτήριο θα υπάρχουν 50 διαμερίσματα τα οποία θα βρίσκονται στους ορόφους 4ο έως 9ο και 15ο έως 22ο και το κόστος θα είναι 50 εκατ. Στο ισόγειο και τους υπόλοιπους ορόφους θα υπάρχουν καταστήματα, εκθεσιακός χώρος, εστιατόριο, καφετερία, γυμναστήριο, κέντρο ευεξίας, κολυμβητήριο και λέσχη μελών, ενώ στα τρία υπόγεια επίπεδα θα βρίσκεται χώρος στάθμευσης περίπου 200 έως 220 θέσεων. Ο τρόπος διευθέτησης των οχημάτων στον υπόγειο χώρο στάθμευσης θα είναι αυτοματοποιημένος και τα οχήματα θα τοποθετούνται σε σύστημα ραγών ώστε να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης των οχημάτων σε όλο το εύρος του ύψους των υπόγειων επιπέδων του κτηρίου.
  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...