«ΟΛΕΣ οι καταγγελίες οι οποίες καταγράφονται από το «Παρατηρητήριο» της ΟΣΑΚ (Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου) και έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν όνομα, επίθετο και ταυτότητα και είναι συγκεκριμένες» ξεκαθάρισε σε πρόσφατες δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μάριος Κουλούμας. Από τη στιγμή δε που οι καταγγελίες έχουν διαβιβασθεί  στους αρμόδιους φορείς και κυρίως στον ΟΑΥ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη στάση των γιατρών του και για τη στάση των νοσηλευτηρίων με τα οποία είναι συμβεβλημένος, τότε θα αναμένουμε τα επόμενα βήματα. Και είναι σαφές πως οι αρμόδιοι, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Η Ομοσπονδία των Ασθενών θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προωθήσει προς τους αρμοδίους όλες τις καταγγελίες. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται και να καταγγέλλει. Μόνο έτσι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.  

ΓΙΝΕΤΑΙ λόγος για περιστατικά παραπλάνησης και εξαπάτησης ασθενών, περιπτώσεις «κακομεταχείρισης» πολιτών από εντός και εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας νοσηλευτήρια, για γιατρούς του δημοσίου οι οποίοι χειρουργούν ιδιωτικά τις απογευματινές ώρες και γιατρούς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι υποβάλλουν τους ασθενείς τους σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να έχουν ελεύθερες κλίνες για να τους νοσηλεύσουν. Προκύπτει πως γιατροί ταλαιπωρούνται, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν σωστά τους ασθενείς τους λόγω διαδικασιών, ενώ άλλοι αποφεύγουν να εξυπηρετήσουν. Με όλα αυτά δεν σημαίνει πως τσουβαλιάζονται όλοι οι γιατροί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως διαπιστώνονται προβλήματα στη λειτουργία, στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό. Δεν είναι αναμενόμενες και φυσιολογικές συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς. Το ΓεΣΥ είναι ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογιστικούς όρους. Δεν μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να αφήνεται στο έλεος κάποιων που λειτουργούν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον και παραβλέπουν το μείζον, που είναι η δημόσια υγεία, η υγεία των πολιτών. 

ΓΙΑ να υπερπηδηθούν τα προβλήματα πρέπει πρωτίστως να αναγνωρισθούν και να αντιμετωπιστούν. Εάν δεν αναγνωριστούν, δεν γίνουν παραδοχές, τότε δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα. Είναι σαφές πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες να δίνουν διεξόδους. Είναι ξεκάθαρο πως εάν δεν τιμωρηθούν κάποιοι, οι οποίες παραβιάζουν είτε τα συμβόλαια εργοδότησης τους είτε τους δεοντολογικούς κανόνες συμπεριφοράς, τότε αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται και δυστυχώς δεν θα έχει τέλος αυτή η κατάσταση. Και τέτοιες συμπεριφορές θα λειτουργούν σε βάρος της του ΓεΣΥ, της προσπάθειας εφαρμογής τους, σε βάρος όλων των συντελεστών, του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και ασφαλώς των ασθενών. Συνεπώς, αυτό που θεωρούμε πως πρέπει να γίνεται, είναι πως οι πολίτες όταν αντιληφθούν στρεβλώσεις και μη αποδεκτές συμπεριφορές από λειτουργούς υγείας θα πρέπει να το καταγγέλλουν. Χωρίς φόβο. Άλλωστε εάν δεν γίνονται καταγγελίες πώς θα διορθωθούν τα κακώς έχοντα; Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή. Το στοίχημα εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι μεγάλο και σημαντικό για να αφήνονται κάποιοι να το υπονομεύουν.