To Top
00:43 Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Εργοτάξιο το Δ’ Δημοτικό Αγλαντζιάς - Επιπτώσεις στα παιδιά
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • Εργοτάξιο το Δ’ Δημοτικό Αγλαντζιάς - Επιπτώσεις στα παιδιά
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2019, 11:00 πμ
Ένα μήνα σχεδόν μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, και υπάρχουν ακόμα παιδιά που κάνουν μάθημα την ώρα που οι χώροι είναι εργοτάξιο λόγω των έργων που διεξάγονται για ανακαινίσεις. Ομάδα γονιών του Δ’ Δημοτικού Αγλαντζιάς με επιστολή της στον «Φ» καταγγέλλει ότι καθημερινά, τα παιδιά κάνουν τα μαθήματά τους εισπνέοντας τα βλαβερά σωματίδια από τη σκόνη της ανακαίνισης του αγαπημένου τους σχολείου, τραντάζονται στους γδούπους της μπουλντόζας και του κρουστικού τραπάνου, παρατάσσονται σε γραμμές κατά μονάδες για να περάσουν από στενούς λαβυρινθώδεις διαδρόμους ώστε να φτάσουν στην αυλή και πάλι να επιστρέψουν στην τάξη τους για να εισπνεύσουν όλες τις βλαβερές αναθυμιάσεις από μπογιές και άλλα διαλύματα.
 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, για όλους τους παραπάνω κινδύνους οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν αποφανθεί ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι απλά χρειάζεται υπομονή γιατί τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν. Οι γονείς υποστηρίζουν ότι οι αρμόδιοι «δεν μπορούν να αποδείξουν με επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα παιδιά είναι ασφαλή. «Αφήνονται όλα στον παράγοντα τύχη και στη στατιστική, χωρίς να έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις που έχει πάνω σε παιδιά 6-12 χρονών η εισπνοή της σκόνης από θρυμματισμένα υλικά οικοδομής και από τις αναθυμιάσεις διαφόρων διαλυμάτων. Ούτε επίσης έλαβαν υπόψη τους ότι σε περίπτωση περιστατικού έκτακτης ανάγκης υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι ατυχήματος. Προτιμούν λοιπόν να καταστήσουν θύματα της ανακαίνισης του σχολείου τους τα ίδια τα παιδιά, με πρόφαση την έλλειψη οικονομικών πόρων για μετακίνησή τους», υπογραμμίζει η ομάδα των γονιών. 
   
Οι γονείς καλούν τους αρμόδιους να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να προφυλάξουν τα παιδιά. Η μόνη λύση –τονίζουν– είναι η άμεση μετακίνησή τους σε απόσταση ασφαλείας από το εργοτάξιο όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις ανακαινίσεων σχολείων.
 
Στην επιστολή των γονέων γίνεται λόγος περί ανθρωποθυσίας, με αφορμή την ανακαίνιση του Δ’ Δημοτικού Αγλαντζιά, αναφέρονται στο δικό τους παράδειγμα που αφορά λίγες οικογένειες μιας συνοικίας στην περιοχή Αγλαντζιάς, υποστηρίζοντας ότι τους «έλαχε από τη μοίρα να παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας ή του Ισαάκ ή των θυμάτων των ανθρωποθυσιών των Αζτέκων ή της γυναίκας του πρωτομάστορα, για να θεμελιωθεί το πολυπόθητο δημόσιο έργο - στην προκειμένη το σχολείο τους».
 
Κάνοντας αναφορά στον όρο ανθρωποθυσία, σημειώνουν ότι η βιβλιογραφία δεν αναφέρεται πλέον στον όρο αυτό για τις σύγχρονες ανθρωποθυσίες οι οποίες συμβαίνουν καθημερινά, γύρω μας, δίπλα μας, μέσα στα σπίτια μας. Έτσι λοιπόν, αναφέρουν, η θυσία ανθρώπων, αθώων κυρίως και ανίδεων σαν τον ήρωα της Δίκης του Κάφκα, θυσιασμένων στους βωμούς της σύγχρονης θεότητας –του χρήματος– ή του άλλου μεγάλου θεού της εποχής μας και του τόπου μας –της ανευθυνότητας– περνάνε στην αφάνεια και ξεχνιούνται στην εμφάνιση της επόμενης είδησης. 
 
  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...