ΤΟ… όνειρο του Ερντογάν γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα θα γίνει η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά, η οποία έχει μετατραπεί σε «χρόνο μηδέν» σε τζαμί. Είναι η πρώτη πράξη της νέας προκλητικής ενέργειας της κατοχικής Τουρκίας και του επικεφαλή της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως στην Άγκυρα, την τελετή, στην οποία θα παρίστανται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με το υπουργικό συμβούλιο, θα διευθύνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς. Στην κακόγουστη φιέστα του Ερντογάν αναμένεται να παρευρεθούν και ξένοι ηγέτες, κυρίως από κράτη-δορυφόρους της κατοχικής Τουρκίας. 

ΟΠΩΣ έχει μεταδοθεί από την Άγκυρα, τις χριστιανικές αγιογραφίες θα τις κρύψουν πίσω από κουρτίνες, ενώ έχουν στρωθεί βαριά μάλλινα τιρκουάζ και θα υπάρχουν παντού εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή, που θα κρέμονται από τις σκαλωσιές. Μια κανονική φιέστα σε ένα σκηνικό εντυπωσιασμού και κακογουστιάς. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί σε σχέση με την Αγιά Σοφιά, σχόλιο του Ερντογάν που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στον τρούλο σου να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας. Εσύ ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου». Η ιστορία ξαναγράφεται από τον Ερντογάν!

Ο ΡΕΤΖΕΠ Ταγίπ Ερντογάν με την κίνησή του αυτή απευθύνεται ασφαλώς στο εσωτερικό μέτωπο, στους ψηφοφόρους του. Είναι, όμως, προφανές πως ο μεγάλος στόχος του, το ακροατήριο στο οποίο θέλει να απευθυνθεί είναι ευρύτερα ο μουσουλμανικός κόσμος. Θέλει και επιδιώκει να είναι ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων. Και φαίνεται πως δεν θα διστάσει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει αυτό τον μεγαλεπήβολο στόχο του. Ανεξαρτήτως του κόστους που θα έχει, αυτή η επιδίωξη δεν εγκαταλείπεται. Αν και μέχρι στιγμής κόστος από την επιθετική και προκλητική του στάση δεν έχει. Ούτε για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αντιμετώπισε αντιδράσεις, ενώ από κάποιους θεωρήθηκε ως «κυρίαρχο εσωτερικό θέμα της Τουρκίας». Ένα παγκόσμιο θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο, χαρακτηρίζεται -δυστυχώς- ως «εσωτερικό θέμα της Τουρκίας και μόνο». Αλλά ούτε, ως γνωστόν και για τις προκλήσεις της κατοχικής Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Τουρκίας καταγράφονται αντιδράσεις. Οι θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου θεωρούνται από κάποιες χώρες ως «αμφισβητούμενες», για να κρατήσουν, δήθεν, ίσες αποστάσεις. Επί της ουσίας είναι υπέρ της Τουρκίας, που τάσσονται. 

ΑΥΤΗ η στάση των τρίτων έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς έχει αποθρασύνει τον Ερντογάν. Τον έχει αποθρασύνει σε βαθμό που θεωρούμε πως κάποια στιγμή κόστος θα έχουν και οι ίδιοι, καθώς τα σχέδια του ηγέτη της κατοχικής δύναμης δεν περιορίζονται στην Κύπρο και την Ελλάδα. Επεκτείνονται σε ολόκληρη την περιοχή. Θέλει να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη και ο Ερντογάν να καταστεί ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. 

ΣΗΜΕΡΑ θα παρακολουθήσουμε τη φιέστα του θράσους και της προκλητικότητας. Θα παρακολουθήσουμε τη φιέστα των κατακτητών και θα είναι ντροπή για την πολιτισμένη διεθνή κοινότητα, που σφυρίζει αδιάφορα με τα τερτίπια του Ερντογάν.