Την αγωνία της για την ασφάλεια των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας εκφράζει με επιστολές της προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η οποία θέτει και θέμα βιωσιμότητας των Οργανώσεων μελών της οι οποίες λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις σχετικές επιστολές, ως ΟΣΑΚ «δεχόμαστε πολλά μηνύματα από εργαζόμενους οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες μας αναφέρουν ότι οι εργοδότες τους δεν τους παρέχουν τις διευκολύνσεις τις οποίες οφείλουν και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν επιτρέπουν τον περιορισμό τους στο σπίτι τους είτε να προσφέρουν εργασία από το σπίτι είτε και εκεί που αυτό δεν είναι εφικτό να λαμβάνεται η ειδική ή κανονική άδεια ασθενείας». 
 
Ως εκ τούτου, αναφέρει η ΟΣΑΚ «εισηγούμαστε τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων έτσι ώστε η απόφαση για τον κατ’ οίκον περιορισμό των ευάλωτων ομάδων που εργάζονται να τύχει αποτελεσματικής εφαρμογής». Επίσης, προστίθεται στην επιστολή, «θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και συστάσεις για προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι ίσως να είναι οι πρώτοι που θα χάσουν τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού». 
Απευθυνόμενη στους τρεις υπουργούς η Ομοσπονδία ασθενών τονίζει ότι «τα άτομα με χρόνιες παθήσεις αγωνιούν και ζουν καθημερινά με το φόβο και το άγχος καθώς και ολόκληρη η οικογένειά τους. Μέλημα όλων είναι να φροντίσουμε τα άτομα αυτά και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι με στόχο να μην κινδυνεύσει ούτε ένας συνάνθρωπός μας από τις ευάλωτες ομάδες».
 
Η ΟΣΑΚ, επισημαίνει παράλληλα ότι «ενώ άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν περιοριστεί στο σπίτι, ο/η σύζυγος, και οι γονείς παιδιών που είναι ευάλωτα ή κλινήρη, συνεχίζουν να εργάζονται και να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μετάδοση του ιού» και εισηγείται όπως «επεκταθεί το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού για την προστασία των ατόμων τα οποία είναι ευάλωτα και με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, και στα άτομα τα οποία ζουν στο ίδιο σπίτι ή και φροντίζουν τα άτομα που είναι ευάλωτα». 
 
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των Οργανώσεων που εκπροσωπούν ασθενείς, η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων «όλες οι οργανώσεις μας έχουν αναστείλει τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες τους οι οποίες θα απέφεραν σημαντικά έσοδα με αποτέλεσμα τώρα να τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών προς τους ασθενείς, καθώς και η βιωσιμότητα των προγραμμάτων τα οποία λειτουργούν για στήριξη των μελών». Ως εκ τούτου, η ΟΣΑΚ τονίζει «την ανάγκη της λήψης άμεσων οικονομικών μέτρων στήριξης των οργανώσεων μας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο την οποία περνά η χώρα μας».