Η πρώτη παρουσίαση του συμφωνικού έργου του Μάριου Τόκα «Θεογεννήτωρ Μαρία» πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο προαύλιο χώρο της Μητρόπολης των Αθηνών, την Μεγάλη Τετάρτη του 1997.
 
Είκοσι τρία χρόνια μετά και ενώ όλοι βιώνουμε ένα διαφορετικό και δύσκολο Πάσχα, το Ίδρυμα Μάριος Τόκας παρουσιάζει αυτό το βίντεο, στο οποίο ο Δημήτρης Μπάσης και οι 30 χορωδοί της χορωδίας «Musica Mundana», υπό την διεύθυνση και καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Δημηνάκη, ενώνουν – εξ αποστάσεως – τις φωνές τους και ερμηνεύουν μοναδικά έναν από τους ύμνους του έργου αυτού, με την ευχή το επόμενο Πάσχα και όλα όσα θα ακολουθήσουν, να μας βρουν όλους υγιείς, δυνατούς και δημιουργικούς. Πρόκειται για τον ύμνο «Δεδοξασμένη Μαριάμ».
 
Το βίντεο έχει επιμεληθεί ο γιος του συνθέτη, Κώστας Τόκας.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν το Μάριο Τόκα ως έναν από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες της γενιάς του, που κινήθηκε μελωδικά σε δρόμους, κυρίως, λαϊκούς, δημιουργώντας μελωδίες που εξακολουθούν να τραγουδούν οι παρέες μέχρι και σήμερα.
Για τον ίδιο τον συνθέτη, όμως, μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη μουσική του πορεία ήταν η συνάντησή του με τους ύμνους του αγιορείτη μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη. Τα έντονα ποιητικά στοιχεία των Θεοτοκίων του μοναχού, τα οποία ο Μάριος Τόκας ανακάλυψε σε μία επίσκεψή του στην Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννας του Αγίου Όρους το 1995, τον οδήγησαν να συνθέσει το πρώτο και μοναδικό ολοκληρωμένο συμφωνικό του έργο, με τίτλο «Θεογεννήτωρ Μαρία». Ένα έργο στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά στοιχεία της βυζαντινής μουσικής μας παράδοσης, σύγχρονα μουσικά ακούσματα, εικόνες και μελωδίες βγαλμένες από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας και της Κύπρου. Ένα έργο για το οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε «[…] Οι μελωδίες του, […] έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο το βράχο του Άθω».
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συνθέτη και το έργο του επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα.
 
Το Ίδρυμα Μάριος Τόκας έχει συσταθεί από την οικογένεια του συνθέτη και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φορέας προς τον σκοπό της προώθησης του πολυσχιδούς έργου του στη γενέτειρά του την Κύπρο, την Ελλάδα και όπου υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το καλό ελληνικό τραγούδι. Συστήνεται δε, για πρώτη φορά, στο ευρύ κοινό με αυτό το βίντεο.
 
Πηγή: philenews