Μεγάλο “στοίχημα” για τη φετινή χρονιά είναι η στήριξη του Τουρισμού, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις τράπεζες, προκειμένου η Ελλάδα να αναδειχθεί ασφαλής προορισμός για το 2020, θέτοντας τις βάσεις μιας δυναμικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Την αγωνία και την έμφαση των τραπεζών στην στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, αποτύπωσε χθες σαφώς η “Τράπεζα του Τουρισμού”, Eurobank. Ανακοινώνοντας μέτρα για τον Τουρισμό, συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκ. ευρώ για διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκ. ευρώ για νέες επενδύσεις, η Eurobank “φωτογράφισε” την κρισιμότητα – για τη χώρα, τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας και των τραπεζών -, να στηριχθούν όλα τα ξενοδοχεία, μεγάλα και μικρά.

Η κρίση του κορωνοϊού πλήττει καθολικά τον τουριστικό κλάδο. Όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της Eurobank, στη διάρκεια του έτους, τα έσοδα των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου κατανέμονται 5% στο πρώτο τρίμηνο, 20% στο δεύτερο, 65% στο τρίτο και 10% στο τέταρτο τρίμηνο. Στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας το 95% των εσόδων  προκύπτει το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου.

Στήριξη στις επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες στις 31/12/2019

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν στις αρχές – μέσα Ιουνίου τις αποφάσεις τους για το αν θα ανοίξουν. “Πιστεύουμε ότι η φυσική τους τάση θα είναι να ανοίξουν. Η δεκαετής κρίση απέδειξε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι ευέλικτοι και παίρνουν γρήγορα τις σωστές αποφάσεις”, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, διατυπώνοντας την προσδοκία των τραπεζών και της κυβέρνησης.

Το πακέτο των μέτρων στήριξης για τον Τουρισμό που ανακοίνωσε η Eurobank καλύπτουν περίπου το 80% των ξενοδοχείων και καταλυμάτων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της. Η Eurobank έχει δημιουργήσει εξειδικευμένη μονάδα για τον Τουρισμό από το 2014. Σε στενή συνεργασία με τους πελάτες της και με τον ΣΕΤΕ, η Τράπεζα έχει “τρέξει” σενάρια στρες για την κάθε τουριστική επιχείρηση ξεχωριστά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν case by case και οι ανάγκες για την κάθε επιχείρηση.

Με δεδομένες τις αναστολές δόσεων δανείων για το 2020 και την παροχή κεφαλαίου κίνησης για το 2020 και 2021, η Eurobank δεν βλέπει σενάριο μη πληρωμών από ενήμερους δανειολήπτες του τουριστικού κλάδου. Για το 20% του δανειακού της χαρτοφυλακίου προς τον Τουρισμό που ήταν ήδη μη ενήμερο και προ κορονοϊού, η Τράπεζα θα προχωρήσει  κανονικά τις νομικές διαδικασίες που έχει δρομολογήσει και είναι σε εξέλιξη.

“Η τουριστική βιομηχανία είχε πολύ καλές αποδόσεις τα τελευταία 5 – 6 χρόνια. Αν κάποιες επιχειρήσεις παρέμειναν προβληματικές στο διάστημα αυτό, θα ήταν υποκρισία, και από την πλευρά τους και από την πλευρά της Τράπεζας, να τους εντάξει στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, και ούτε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στις εποπτικές Αρχές”, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κων/νος Βασιλείου.

Το σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει η Τράπεζα στον τουριστικό κλάδο ανέρχεται σε 1,75 δις. ευρώ και το 77% των δανείων αυτών ήταν πλήρως ενήμερο στις 31/12/2019. Το υπόλοιπο 23%, δηλαδή δάνεια περίπου 370 εκατ. ευρώ ήταν προβληματικά και προ της κρίσης του Covid-19 (από αυτά το 80% αφορά δέκα μεγάλα ξενοδοχεία, εκ των οποίων η πλειοψηφία έχει ρυθμιστεί και μόνο σε 2-3 περιπτώσεις η Τράπεζα συνεχίζει τις νομικές ενέργειες). 

Η εικόνα για τα κόκκινα δάνεια και η bad bank

Ξεκάθαρη εικόνα, πάντως, για την αύξηση των κόκκινων δανείων από τη κρίση του κορωνοϊού θα υπάρξει στο β΄ εξάμηνο και μάλιστα προς το τέλος του, όπως εκτίμησε ο CEO, Φωκίων Καραβίας. “Υπάρχει αισιοδοξία ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια λόγω της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτήσει οι τράπεζες και των μέτρων που έχει λάβει και θα λάβει η Πολιτεία για τη στήριξη των δανειοληπτών”, είπε.

Αναφερόμενος στο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μείωσης των κόκκινων δανείων που υλοποιεί η Eurobank, o κ. Καραβίας  σχολίασε ως απολύτως αναληθή όσα έχουν γραφτεί για αντιρρήσεις της Eurobank στο σχέδιο της ΤτΕ για δημιουργία bad bank.

“Ακόμη και εμείς που εφαρμόζουμε  εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPLs και θα έχουμε άμεσα δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15%, θα απέχουμε σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται ήδη κάτω του 5%. Το πρόβλημα των NPLs είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο και όσο πιο πολλά εργαλεία υπάρχουν, τόσο το καλύτερο. Ο “Ηρακλής” είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και η κυβέρνηση το έφερε σε εφαρμογή μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Όταν θα έχουμε γνώση και του πλάνου που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα το μελετήσουμε και ίσως κάνουμε χρήση”, είπε ο CEO της Eurobank.

Μορατόρια και στα δάνεια εκτός Ελλάδος

Καθώς μορατόρια για τους δανειολήπτες στην κρίση του κορωνοϊού εφαρμόζουν και άλλες χώρες, αυτά θα ισχύσουν και για τα δάνεια στις χώρες όπου η Eurobank έχει παρουσία, όπως είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Σταύρος Ιωάννου.

Ειδικότερα, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία τα μορατόρια για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ισχύουν μέχρι 31/12/20 και στη Σερβία μέχρι τέλος Ιουνίου 2020 με πιθανή παράταση. Τα δάνεια της Eurobank που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες ανέρχονται στο 15%  του χαρτοφυλακίου στη Βουλγαρία, 49% στην Κύπρο και 74% στη Σερβία. Συνολικά η έκθεση της Eurobank σε δάνεια στις τρεις αυτές χώρες ανέρχεται σε 2,4 δις. ευρώ (Βουλγαρία 550 εκατ. ευρώ, Κύπρος 1 δις., Σερβία 780 – 800 εκατ. ευρώ). Στον κλάδο του Τουρισμού η εκτός Ελλάδος έκθεση της Τράπεζας ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρθηκε, όλοι οι πελάτες είναι καλοί. 

Ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τα προγράμματα της κυβέρνησης

Οι τουριστικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα προγράμματα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ο γενικός διευθυντής Retail Banking της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής, ανέφερε ότι στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ η Eurobank έχει λάβει πάνω από 5.500 αιτήματα και το 15% αυτών αφορά ξενοδοχεία. Ήδη έχουν εγκριθεί 1.000 αιτήματα (αναλογικά το ποσοστό εγκρίσεων και στα αιτήματα των ξενοδοχείων) και έχουν γίνει οι 50 πρώτες συμβάσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τις επιχειρήσεις και για το επικείμενο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτημάτων των επιχειρήσεων στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ στη Eurobank ξεπερνάει το 95%, από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι συγκεντρώσουν και υποβάλλουν όλα τα δικαιολογητικά. 

Της Νένας Μαλλιάρα

Πηγή: Capital.gr