To Top
19:31 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναδύεται η νέα εικόνα της Δημοτικής Αγοράς Λεμεσού
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • Αναδύεται η νέα εικόνα της Δημοτικής Αγοράς Λεμεσού
  16 Δεκεμβρίου 2019, 5:00 πμ  

Για σειρά δεκαετιών αποτελούσε τον πλέον επισκέψιμο χώρο για ψώνια, με παραδοσιακό χρώμα και γεύση. Ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς της πόλης, το οποίο λειτουργούσε μεν ως κέντρο διακίνησης προϊόντων και άλλων εμπορικών συναλλαγών, αλλά και ως χώρος κατάθεσης και ανταλλαγής ιδεών και εκτιμήσεων επί πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Αυτός άλλωστε ήταν ανέκαθεν ο ρόλος και η σημασία μιας λαϊκής αγοράς στο κέντρο της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αγορά της Λεμεσού πήρε σταδιακά την κατιούσα σε βαθμό απειλής για την ίδια την ύπαρξή της, σε μια εποχή που το κέντρο της πόλης, με τα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει, με την αναζωογόνηση που έδωσε η παρουσία του Πανεπιστημίου και των φοιτητών, έχει πάρει τα πάνω του και αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. 

Η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας της Αγοράς βρέθηκε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου επιζητώντας πάση θυσία όχι μόνο τη διατήρηση του χώρου αλλά και την ουσιαστική αναζωογόνησή του ώστε να διαδραματίσει τον κοινωνικό, εμπορικό και τουριστικό ρόλο που έχει κάθε δημοτική αγορά στο κέντρο μιας πόλης.

Μπορεί να υπήρξε αρκετή δυστοκία μέχρι ο Δήμος Λεμεσού να αποφασίσει να βάλει χέρι στη Δημοτική Αγορά και να ανατρέψει την καταθλιπτική κατάσταση στην οποία περιήλθε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τώρα που το νερό μπήκε στο αυλάκι και βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα πριν την εφαρμογή των σχεδίων, μέσα από τα οποία θα αναδυθεί η νέα εικόνα του ιστορικού παντοπωλείου, θα μπορούσε να πει κανείς για μια ακόμα φορά ότι «το καλό πράμα αργεί να γίνει».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ώστε η Α’ Δημοτική Αγορά να επανεύρει την παλιά της αίγλη, ο Δήμος Λεμεσού ανέθεσε στην κοινοπραξία εταιρειών Alexandrou Corporate Services, AR Consulting και Prosperity Group την ενιαία διαχείριση της Α' Δημοτικής Αγοράς με τη διαμόρφωση των νέων χώρων της Αγοράς οι οποίοι θα καλυφθούν με νέες και πρωτότυπες χρήσεις, που θα λειτουργήσουν ως ένας νέος δυνατός πόλος έλξης στο κέντρο της πόλης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους τουρίστες.

Η νέα εικόνα της ιστορικής Αγοράς θα αποκαλυφθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί στις λεπτομέρειές τους οι κατασκευές συνολικής δαπάνης 3 εκατ. ευρώ ώστε όλοι οι νέοι χρήστες να ξεκινήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους. 

Στόχος του δήμου, μέσα από τις νέες εμπορικές χρήσεις, όπως καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, ψυχαγωγία, εστίαση αλλά και κάποιες επιπλέον καινοτόμες δράσεις (πολιτιστικού και καλλιτεχνικού κυρίως ενδιαφέροντος) που θα φιλοξενούνται στους χώρους της Αγοράς, είναι να καταστεί ο χώρος ελκυστικός και επισκέψιμος, όχι μόνο για τους Λεμεσιανούς αλλά και για τους ξένους τουρίστες. Όπως διευκρινίζεται, θα γίνουν ενέργειες ώστε η Δημοτική Αγορά να ενταχθεί στους τουριστικούς προορισμούς του υφυπουργείου Τουρισμού και των ταξιδιωτικών πρακτόρων για προβολή σε ό,τι αφορά τις νέες χρήσεις και τα προσφερόμενα προϊόντα για προσέκλυση και ξένων επισκεπτών. 

«Οι κατασκευαστικές εργασίες εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς», δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Prosperity Group που έχει αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του έργου, Πάνος Αλεξάνδρου, ώστε την 1η Μαρτίου 2020 η «Limassol AGORA», ο αναβαθμισμένος πλέον ιστορικός αυτός χώρος της Λεμεσού, να ανοίξει και επίσημα τις πύλες της, για να υποδεχθεί το κοινό της Λεμεσού. Στόχος μας, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, «είναι η Αγορά να γίνει πόλος έλξης για τους κατοίκους της πόλης αλλά και σημείο αναφοράς για τους τουρίστες που  την επισκέπτονται».

Τα τελευταία χρόνια, αυτή η φθίνουσα πορεία της Δημοτικής Αγοράς, ήταν κάτι από περισσότερο εμφανής, ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι, η Δημοτική Αγορά έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξαναγεννηθεί. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο, συνέχισε, μέσα από ανοικτές διαδικασίες δημόσιων προσφορών, αναζήτησε ένα στρατηγικό επενδυτή, για να αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του οράματος έχοντας ως στόχο «η Αγορά να παραμείνει και να αναβαθμιστεί από άποψη αισθητικής όσο και χρήσεων, ως ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, ενισχύοντάς την με συμβατές χρήσεις οι οποίες να συνάδουν με την πρόνοια του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Πόλης».
Στόχος του Δήμου αλλά και της Prosperity Group με την υλοποίηση αυτού του έργου, είναι το ιστορικό Παντοπωλείο (Α' Δημοτική Αγορά Λεμεσού), που είχε γίνει σήμα κατατεθέν στο κέντρο της Λεμεσού να συνεχίσει την παράδοση.  
Το συγκεκριμένο έργο, πέρα από την εμπορική ενίσχυση της πόλης προωθεί και προάγει τη διατήρηση των παραδόσεων της Κύπρου γιατί μέσα από τις δραστηριότητες στο χώρο θα αναβιώνουν τα παραδοσιακά προϊόντα και οι υπηρεσίες του τόπου μας.

H εντυπωσιακή αλλαγή του χώρου

Με βάση τους σχεδιασμούς που έγιναν, η εντυπωσιακή αλλαγή της Αγοράς θα συμπεριλαμβάνει διάφορους εμπορικούς χώρους λιανικής πώλησης και χώρους πώλησης παραδοσιακών προϊόντων όπως κρέας, ψάρια και θαλασσινά, φρούτα και φρέσκα λαχανικά, τοπικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα, γλυκά, τυριά, αλλαντικά, κρασιά, μπίρες κ.τ.λ.  

Τα πιο πάνω θα συνδυάζονται αρμονικά με μια μεγάλη ποικιλία εστιατορίων με επιλογές από απλό ποιοτικό street food αλλά και πιο γκουρμέ γεύσεις, καφετέριες,  παιχνιδότοπους και χώρους ψυχαγωγίας για παιδιά. 

Η νέα Αγορά θα διαθέτει επίσης στον ημιώροφο χώρους επαγγελματικής χρήσης όπως γραφεία και αίθουσες συνεδριάσεων, καθώς και σύγχρονες αίθουσες για διοργανώσεις εκδηλώσεων.

  Iάσονας Ιάσονος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...