Mε διαφορετική αγωνία και άγχος ζουν και βλέπουν το σήμερα και το αύριο οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά υπάρχουν δυο κατηγορίες εργαζομένων, με την πρώτη, των δημοσίων υπαλλήλων, να μην επηρεάζεται μέχρι στιγμής οικονομικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε αντίθεση, μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στο λιανικό εμπόριο και στον ευρύτερο ξενοδοχειακό τομέα θα πάρουν βοήθεια από το κράτος μέσω του Ειδικού Σχεδίου Μερικής Αναστολής Εργασιών για να συνεχίσουν να έχουν εισοδήματα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζει συνέχεια ότι τα μέτρα και οι διευκολύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις είναι για να μη γίνουν απολύσεις. Σημειώνει μάλιστα, ότι η κυβερνητική πολιτική μέσω των λεφτών του φορολογούμενου, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής εγγύησης, στοχεύει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αποφυγή χρεοκοπιών. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία εργαζομένων που υπάγεται στον ιδιωτικό τομέα και είναι οι 8.470 τραπεζικοί υπάλληλοι. Ναι μεν έχουν την ασφάλεια της εργασίας τους αλλά το επάγγελμα έχει αποκτήσει ρίσκο λόγω της μετεξέλιξης του τομέα και των συχνών σχεδίων εθελούσιας εξόδου που βγαίνουν από τις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βουλή: Εν αναμονή Υπ. Εργασίας για απαγόρευση απολύσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» 52.484 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα δεν απειλούνται με ανεργία, απώλειες μισθών και δεν επηρεάζονται εργασιακά από την πανδημία του κορωνοϊού στο παρόν στάδιο, παρόλο που οι εργοδοτικές οργανώσεις τις τελευταίες μέρες ζητούν επιτακτικά τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Αυτοί είναι: 17.257 δημόσιοι υπάλληλοι, 14.035 εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική υπηρεσία, 12.711 εργαζόμενοι στις δυνάμεις ασφαλείας. Το σύνολο ανέρχεται στις 44.002 και μαζί με τους 8.482 ωρομίσθιο προσωπικό, οι εργαζόμενοι στη δημόσια υπηρεσία ανέρχονται στις 52.484. Το  2019 το σύνολο των αποδοχών ήταν €2,08 δισ. από €1,99 δισ. το 2018. Για το 2020 έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες €2,19 δισ. και φθάνουν τα €2,35 δισ. το 2022. Μάλιστα, οι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν στον μισθό τους σταδιακή επιστροφή των αποκοπών που έγιναν από το 2011 και μετά, στο πλαίσιο του μνημονίου οικονομικής αναπροσαρμογής της Κύπρου. Η επιστροφή των αποκοπών γίνεται κλιμακωτά και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. 

Με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με την υποχρεωτική αργία επιχειρήσεων, χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βιώνουν την αβεβαιότητα του σήμερα και του αύριο. Οι εργαζόμενοι σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας είναι αντιμέτωποι με την ανεργία και στην καλύτερη περίπτωση αναμένουν τη βοήθεια του σχεδίου που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας. Οι «λαβωμένοι» περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού είναι: 40.287 στον τομέα των κατασκευών, 79.273 εργαζόμενοι στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, 42.411 εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση, 10.865 εργαζόμενοι στην ενημέρωση και επικοινωνία, 7.684 που ασχολούνται στον τομέα της ψυχαγωγίας.