Δεν θα ξεπερνά τα €1,214 το ειδικό ανεργιακό επίδομα που θα δοθεί στους εργαζόμενους, εξαιτίας της αναστολής των εργασιών ή της μείωσης κατά 25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Για μισθωτά πρόσωπα για τα οποία πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις αναφορικά με το ανεργιακό επίδομα θα παραχωρείται το 60% της αξίας των ασφαλιστικών μονάδων. Επίσης για μισθωτούς για τους οποίους δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις αλλά είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Ιανουάριο 2020 θα καταβάλλεται ειδικό επίδομα υπό προϋποθέσεις, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί μεταγενέστερα.
 
 
Στο μεταξύ, στα ίδια επίπεδα θα είναι το μέγιστο ποσό του ειδικού επιδόματος ασθενείας. Συγκεκριμένα, για μισθωτούς και αυτοτελώς εργαζόμενους για τους οποίους πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, το επίδομα θα αντιστοιχεί στο 60% της αξίας των ασφαλιστικών μονάδων. Για όσους μισθωτούς δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις αλλά είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταβάλλεται Ειδικό Επίδομα Ασθενείας υπό προϋποθέσεις, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί αργότερα.
 
Από την άλλη, η οροφή για το ειδικό επίδομα που θα δοθεί στους γονείς που έλαβαν άδεια για την φροντίδα των παιδιών τους είναι τα €1.000. Συγκεκριμένα για τα πρώτα €1.000 του μηνιαίου μισθού, υπολογίζεται επίδομα σε ποσοστό 60% και για το μέρος του μισθού από €1.000 μέχρι €2.000 υπολογίζεται επίδομα σε ποσοστό 40%. Για μονογονεϊκές οικογένειες, το μέγιστο ύψος του επιδόματος της ειδικής άδειας δεν θα υπερβαίνει τα €1.200. Για τα πρώτα €1.000 το επίδομα θα υπολογίζεται σε ποσοστό 70% και για τα επόμενα €1.000 στο 50%. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι λαμβάνουν απολαβές πέραν των €2.500 δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος της ειδικής άδειας. Το επίδομα θα υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών για τις οποίες καθίσταται ο αιτητής/τρια δικαιούχος.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος των συγκεκριμένων επιδομάτων είναι για ένα μήνα.
 
Εξάλλου το ειδικό επίδομα αυτοτελώς εργαζομένων κυμαίνεται μεταξύ €300 με €900. Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μέχρι αργά χθες βράδυ, είχαν υποβληθεί 69.725 ηλεκτρονικές δηλώσεις στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών για τα ειδικά σχέδια. Επίσης υποβλήθηκαν 4.530 αιτήσεις για το ειδικό επίδομα ασθενείας, 6.180 αιτήσεις για ειδικό επίδομα φροντίδας παιδιών (ειδική άδεια) και 6.153 αιτήσεις για το ειδικό επίδομα αυτοτελώς εργαζόμενων.
 
Εξαιρέσεις
 
Σημειώνεται πως βάσει των σχεδίων του υπουργείου Εργασίας, το ειδικό σχέδιο μερικής αναστολής των εργασιών της επιχείρησης δεν εφαρμόζεται για επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποστεί μείωση  κύκλου εργασιών. Πρόκειται για τις υπεραγορές, οποιεσδήποτε επιχειρήσεις προμηθεύουν τρόφιμα, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο φρούτων, λαχανικών, κρεάτων και ψαριών, δορυφορικές και άλλες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη συλλογή και τη διαχείριση αποβλήτων, οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των τραπεζών, οι κτηνιατρικές δραστηριότητες, οι γιατροί εξαιρουμένων των οδοντιάτρων, οι νοσοκομειακές δραστηριότητες, τα γηροκομεία, η παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων, το χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων, τα φαρμακεία και το εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών.
 
Εξάλλου από τα επιδόματα εξαιρούνται αυτοτελώς εργαζόμενοι που εργάζονται ως φαρμακολόγοι, μικροβιολόγοι, γιατροί, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, ασφαλιστές, περιπτεριούχοι, παντοπώλες, πωλητές, παρασκευαστές γαλακτοκομικών προϊόντων και  οι εκπαιδευτικοί κρατικών ινστιτούτων.