To Top
07:10 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Σήμα κινδύνου για το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • Σήμα κινδύνου για το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου 2020, 7:30 πμ

Προβλήματα λόγω ηλικίας, αλλά και μη ουσιαστικής συντήρησης από την εποχή που κτίστηκε, αντιμετωπίζει ένα από τα παλαιότερα πλέον εκπαιδευτήρια της Λάρνακας, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου, το οποίο σε έναν περίπου χρόνο φτάνει τα 60 χρόνια ζωής. Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν και σε κάποια θέματα υποδομής του σχολείου με τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων να διαμαρτύρονται, καθώς τα διαβήματά τους τα 2-3 τελευταία χρόνια δεν εισακούονται. Ούτε από το υπουργείο Παιδείας, ούτε και από τη Σχολική Εφορεία. 

Μιλώντας στον «Φ», εκπρόσωποι του Συνδέσμου Γονέων ανέφεραν πως η μόνη προσθήκη στη συντήρηση του κτηρίου του Λυκείου Αγίου Γεωργίου έγινε το 2011 και αφορούσε την αντισεισμική αναβάθμισή του. Έκτοτε, δεν έγινε καμιά συντήρηση, με αποτέλεσμα περιμετρικά σε τοίχους του σχολείου να φαίνονται πλέον τα σημάδια της φθοράς του χρόνου. Μάλιστα, στο τμήμα του Λυκείου όπου λειτουργεί το Μουσικό Σχολείο, σε ένα τμήμα της οροφής κατέρρευσε η επικάλυψη και φαίνονται τα οξειδωμένα σίδερα. Εάν δεν παρθεί απόφαση για ουσιαστική συντήρηση του κτηρίου, τότε σε λίγα χρόνια ίσως η φθορά στο κτήριο να είναι ανεπανόρθωτη, επισημαίνουν επίσης οι γονείς.

Προβλήματα υπάρχουν επίσης και στην αυλή και τους λοιπούς εξωτερικούς χώρους του Λυκείου, όπου τα λιμνάζοντα νερά και λασπωμένοι χώροι περιορίζουν σημαντικά τους χώρους των μαθητών ή και κάποιες φορές τους υποχρεώνουν να περνούν διά μέσου τους για να μεταβούν από το ένα τμήμα του εκπαιδευτηρίου σε άλλο. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με το σύστημα θέρμανσης, όπου παρατηρείται μια τραγελαφική κατάσταση.

Οι λάκκοι καυσίμων συγκεκριμένα δεν διαθέτουν μετρητές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός της πληρότητάς τους. Και όταν αδειάζουν χρειάζεται εξαερισμός του συστήματος. 

Όσον αφορά την κλειστή αίθουσα αθλοπαιδιών του Λυκείου, εξακολουθεί, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γονέων, να μη διαθέτει τουαλέτες. Και δεν φτάνει που δυσκολεύονται οι μαθητές, η αίθουσα ενοικιάζεται τα απογεύματα σε ομάδες και σωματεία, των οποίων ιθύνοντες και αθλητές συχνά ουρούν στους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους του σχολείου, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα. 

Άλλο πρόβλημα στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα πάντα με τον Σύνδεσμο Γονέων, είναι η έλλειψη ενός επαρκούς κατάλληλου χώρου ώστε οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου να μπορούν να κάθονται και να τρώνε κάτι στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το μεσημέρι που τελειώνουν τα μαθήματά τους μέχρι που να αρχίσουν τα απογευματινά μαθήματά τους στο Μουσικό Σχολείο. Συγκεκριμένα, στα παιδιά αυτά έχει παραχωρηθεί μια αίθουσα στην οποία υπάρχουν κάποια τραπέζια, αλλά όχι καρέκλες. 

Θέμα ασφαλείας στην έξοδο

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που εγείρουν οι γονείς των μαθητών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου έχει να κάνει με την ανατολική έξοδο των μαθητών και οχημάτων του εκπαιδευτηρίου. Έναντι της εξόδου αυτής αναγείρονται τα νέα γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού στη Λάρνακα, ενώ ο ίδιος δρόμος θα χρησιμεύει και ως δρόμος προσέλευσης στο υπό ανέγερση νέο mall της Λάρνακας. Δύο έργα που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την τροχαία κίνηση μπροστά από την ανατολική έξοδο του σχολείου. Άποψη των γονέων είναι ότι η παρούσα έξοδος του Σχολείου, που βρίσκεται σχεδόν και πάνω σε στροφή του δρόμου, θα πρέπει να αλλάξει και να γίνουν νέες ρυθμίσεις. Δηλαδή, να μετακινηθεί η έξοδος.

Ήδη, επισημαίνεται, και χωρίς να έχουν τελειώσει τα δύο έργα που θα αυξήσουν σημαντικά την τροχαία κίνηση, σε δύο περιπτώσεις αυτοκίνητα κτύπησαν μαθητές του σχολείου που επιχειρούσαν να διασταυρώσουν από τη διάβαση πεζών. Όπως έχει διαμορφωθεί πλέον το σκηνικό στον δρόμο με τα υπό ανέγερση γραφεία της ΑΗΚ, η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και επείγει η λήψη μέτρων. Και αυτό, τονίζουν παράλληλα οι γονείς, θα πρέπει να γίνει πριν από την αποπεράτωση των γραφείων. 

Σημειώνεται ότι φέτος φοιτούν στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου της Λάρνακας γύρω στους 470 μαθητές.

  Πάμπος Βάσιλας   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...