Πίσω από τα τείχη του Βατικανού ο συντηρητικός Πάπας Βενέδικτος και ο φιλελεύθερος μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας. Στη νέα της φιλόδοξη παραγωγή, η Alpha Square παρουσιάζει από τις 19 Σεπτεμβρίου το βιογραφικό έργο του Νεοζηλανδού συγγραφέα Άντονι Μακάρτεν «Ο Πάπας», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και με τους Βαρνάβα Κυριαζή και Φώτη Αποστολίδη να ενσαρκώνουν τους δύο πάπες. 

Το έργο πρωτοανέβηκε το 2019 στο Royal & Derngate του Νορθάμπτον, στην Αγγλία. Ακολούθησε η παραγωγή της βιογραφικής ταινίας «The Two Popes» σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς και Τζόναθαν Πράις, που διεκδίκησε Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες και Bafta για τις ερμηνείες και το σενάριο του ΜακΚάρτεν. Το Netflix ανέλαβε την παγκόσμια διανομή της μέσω streaming. 

Πριν επτά χρόνια ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέπληξε τον κόσμο με την παραίτησή του – ο πρώτος Πάπας σε 700 χρόνια που πήρε αυτή την απόφαση. Τι ώθησε αυτό τον αρχισυντηρητικό ιεράρχη να σπάσει την ιερά παράδοση και να παραχωρήσει το δρόμο στον Καρδινάλιο Μπεργκόλιο – πάλαι ποτέ φρουρό σε κλαμπ ταγκό, ποδοσφαιρόφιλο κι ένα λαϊκό αναμορφωτή – για να γίνει ο Πάπας Φραγκίσκος, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στη γη;

Μια συναρπαστική, ακόμα και κωμική ιστορία δύο πολύ διαφορετικών ανδρών, οι οποίοι παλεύουν με το πολύπλοκο παρελθόν τους και το αβέβαιο μέλλον τους. Από την ενηλικίωσή τους κάτω από τις δικτατορίες της Γερμανίας και της Αργεντινής μέχρι το σκάνδαλο περί σεξουαλικής κακοποίησης στον κλήρο, «Ο Πάπας» ρίχνει φως σε έναν από τους πιο μυστικοπαθείς θεσμούς. Θέτει ένα διαχρονικό ερώτημα: σε καιρό κρίσης, ακολουθούμε τους κανόνες ή το ένστικτό μας;

Η υπόθεση

Το 2005, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ πεθαίνει και το Κονκλάβιο, οι σκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο Καρδινάλιοι, συγκεντρώνονται για να εκλέξουν τον νέο ποιμενάρχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ποιος θα κάτσει στην Αγία Εδρα είναι, κυρίως, πολιτική πράξη και ανάμεσα στους κόλπους των Καρδιναλίων κυριαρχούν δύο τάσεις: της συντήρησης και της προόδου. Τελικά νίκησε ο συντηρητισμός και η σιδηρά προστασία του δόγματος, καθώς επικράτησε της ιερής ψηφοφορίας ο Γερμανός Γιόζεφ Αλόις Ράτσινγκερ, ο οποίος διακυβέρνησε ως Βενέδικτος ο 16ος. Δεύτερος στην ψηφοφορία είχε έρθει ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο – ο ταπεινός, προσηνής Αργεντινός Καρδινάλιος, ο οποίος πίστευε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας.

Το 2012 ο Αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο ταξιδεύει ως τη Ρώμη για να παραδώσει στον πάπα Βενέδικτο την επιστολή παραίτησής του, την οποία ο τελευταίος πρέπει να υπογράψει. Είναι αποφασισμένος να ζήσει έναν ακόμα πιο απέριττο βίο ως απλός ιερέας. Χτυπημένος από οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα ιερέων, αλλά και ταλαιπωρημένος από ασθενική υγεία, ο Πάπας Βενέδικτος υποδέχεται τον Μπεργκόλιο για να τον πείσει να αναλάβει εκείνος την έδρα. 

Το έργο μετέφρασε και σκηνοθετεί ο Ανδρέας Αραούζος, με σκηνικά και κοστούμια του Λάκη Γενεθλή, μουσική του Γιώργου Κολιά και φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη. Τους δύο «παπικούς πόλους» υποδύονται οι Βαρνάβας Κυριαζής και Φώτης Αποστολίδης ενώ τις καλόγριες στο πλευρό του καθενός η Στέλα Φυρογένη και η Νιόβη Χαραλάμπους. Μαζί τους ο Εύρος Βασιλείου.

  • Λευκωσία, Θέατρο Δέντρο, Πρεμιέρα: Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.30μ.μ.
  • Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ.
  • Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 6.30

Εισιτήρια: tickethour.com.cy / 7777 7040 / ACS Courier

 

Πηγή: philenews