Ένας χρόνος συζητήσεων: 49 προτάσεις. 320 μέτρα. 43.734 εισηγήσεις. 16.274 ιδέες. Αυτοί είναι οι αριθμοί της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Στις 9 Μαΐου, την ημέρα που γιορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη, όπως θεμελιώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής έλαβαν την τελική έκθεση με τις προτάσεις της Διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν το επιστέγασμα μίας επίπονης προσπάθειας στην πορεία που προσπαθεί να χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αφουγκραστεί τους πολίτες της και να βάλει στέρεες βάσεις για να προχωρήσει στο μέλλον, μέσα από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

Η Διάσκεψη ήταν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό βήμα, μία δημοκρατική άσκηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιλαμβανόμενη τη δυσαρέσκεια των πολιτών, για το γεγονός ότι πολλές φορές η φωνή τους αγνοείται ή χάνεται μέσα από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες των Βρυξελλών, η ΕΕ έδωσε βήμα σε όλους τους Ευρωπαίους να εκφραστούν. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν Ευρωπαίοι πολίτες διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης, φύλου, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου και μορφωτικού επιπέδου, όπου οι νέοι Ευρωπαίοι διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο. Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος για να μετατραπούν οι προτάσεις των πολιτών σε ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, κάτι που η Ευρώπη έχει μεγάλη ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που έχει μπροστά της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι προτάσεις βασίζονται σε συστάσεις πολιτών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών και των εθνικών Ομάδων Πολιτών, αλλά και όσων συνέβαλαν με τις ιδέες τους στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Απέναντι στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Διάσκεψη προτείνει την ανάληψη δράσης σε εννέα τομείς:

• Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον

• Υγεία

• Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας

• Η ΕΕ στον κόσμο

• Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια

• Ψηφιακός μετασχηματισμός

• Ευρωπαϊκή δημοκρατία

• Μετανάστευση

• Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός.

Στο ψήφισμά του σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε και ενέκρινε τα συμπεράσματα της Διάσκεψης. Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν ότι οι προτάσεις της απαιτούν τροποποίηση των Συνθηκών και ζήτησαν από την επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Σώματος να εκπονήσει σχετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της σύστασης Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι η ευρωβουλή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα, διασφαλίζοντας π.χ. ότι η συμβολή των πολιτών θα παραμείνει στο επίκεντρο των συζητήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης και αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταρρύθμιση. «Οι πολίτες, ιδίως οι νέοι, βρίσκονται στο επίκεντρο του οράματός μας για το μέλλον της Ευρώπης και έχουν συμμετάσχει άμεσα για να διαμορφωθούν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και καμία πρόταση για μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εξ αρχής. Πρέπει να μην φοβηθούμε να απελευθερώσουμε τη δύναμη που έχει η Ευρώπη να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο», επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στις αξίες της ΕΕ και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. «Δημοκρατία, ειρήνη, ατομική και οικονομική ελευθερία – για τις αξίες αυτές παλεύει η Ευρώπη σήμερα με τον πόλεμο να μαίνεται και πάλι στην ήπειρό μας. Οι έννοιες αυτές ήταν στην καρδιά της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Σήμερα, το μήνυμά τους ελήφθη ξεκάθαρα. Τώρα, είναι ώρα για επιτεύγματα», τόνισε.

Τα επόμενα βήματα

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν και το Συμβούλιο θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αποτελεσματική συνέχεια στις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το καθένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Το φθινόπωρο του 2022 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ενημέρωση των πολιτών και την κριτική τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα θα ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους. Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα κάνει στο εξής ειδικές προτάσεις τροποποίησης των ιδρυτικών κειμένων της ΕΕ. Αυτές στη συνέχεια θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (κράτη μέλη) το οποίο, αν είναι υπέρ της εξέτασης των προτάσεων που διατυπώθηκαν, θα συγκαλέσει συνέλευση. Μία επικύρωση είναι στη συνέχεια αναγκαία σε κάθε κράτος της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω δημοψηφίσματος, αν η εθνική νομοθεσία το προβλέπει.

Πάντως, η εφαρμογή ορισμένων προτάσεων θα χρειαστεί μία αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως συγκεκριμένα το τέλος των αποφάσεων που λαμβάνονται ομόφωνα από τους 27, τακτικό φρένο στην ευρωπαϊκή δράση, χορήγηση δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Κοινοβούλιο και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στην υγεία ή την άμυνα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ: Μια σύγχρονη βίβλος για την Ευρώπη

Σχολιάζοντας ο Λευτέρης Χριστοφόρου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και μέλος της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου τα της Διάσκεψης έκανε λόγο για ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. Όπως είπε η απόφαση της ΕΕ να ανοίξει το διάλογο επικοινωνίας με τα 500 εκατομμύρια των πολιτών της και να τους δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κάτι τόσο πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον τους, αποτελεί κορυφαία έκφραση δημοκρατίας. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Κύπριος ευρωβουλευτής η αξία της διάσκεψης ενισχύεται και από την χρονική στιγμή στην οποία έλαβε χώρα η διάσκεψη, όπου η ανθρωπότητα αλλά και η Ευρώπη διέρχονται μέσα από σοβαρότατες κρίσεις. «Μετά από σκληρή και επίπονη εργασία στις 9 Μαΐου η Διάσκεψη έφτασε στο τέλος της και τώρα απομένει να υλοποιηθούν τα συμπεράσματά της και όλα όσα κατατέθηκαν ως προτάσεις από τους Ευρωπαίους πολίτες», επεσήμανε.

Η σημασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης είναι τεράστια. «Η βάση πάνω στην οποία κινηθήκαμε ως ευρωβουλευτές ήταν να εμπεδώσουμε δημοκρατία, ειρήνη και ατομική και κοινωνική ευημερία και για όλες τις αξίες που παλεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανάφερε ο Λευτέρης Χριστοφόρου, προσθέτοντας πως σημαντική στην όλη προσπάθεια ήταν και αυτή της Κύπρου. «Αυτό που έχει σημασία για τον τόπο μας είναι ότι αγγίξαμε θέματα που έχουν να κάνουν περαιτέρω με την ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα που μας αφορούν όπως της άμυνας και της ασφάλειας. Ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά τα όργανα της ΕΕ δεν θέλουν πλέον μόνο οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς αλλά επιθυμούν μια Ένωση που θα μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, που θα παρέχει κυβερνοασφάλεια και θα δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλους. Το πιο σημαντικό πως θα καταστεί μια οντότητα που θα οδεύει προς μια ομοσποδιοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα διαδραματίζει ρόλο στο διεθνές πολιτικό σκηνικό» κατέληξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.