To Top
14:10 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΕΕ: Τι αλλάζει στα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα
ΑΡΧΙΚΗΕΥΡΩΠΗΕΙΔΗΣΕΙΣ • ΕΕ: Τι αλλάζει στα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα
  14 Φεβρουαρίου 2019, 12:29 μμ  
Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ευρώπης επιτεύχθηκε με στόχο την εξασφάλιση ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζονται και στο διαδίκτυο.
 
Μεταξύ άλλων, από τη νομοθεσία θα επηρεαστούν άμεσα το YouTube, το Facebook και το Google News, ενώ χάρη στη συμφωνία οι καλλιτέχνες και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να διαπραγματευθούν με τους «γίγαντες» του διαδικτύου.
 
Συγκεκριμένα, τέθηκαν κίνητρα για πληρωμή καλλιτεχνών και δημοσιογράφων από τις ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ οι δεύτεροι θα πρέπει να εισπράττουν μέρος της πληρωμής για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που καταβάλλονται στον εκδότη τους.
 
Η συμφωνία που θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και την ολομέλεια του ΕΚ, αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυνατότητας των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων, κυρίως μουσικών, ερμηνευτών και σεναριογράφων, καθώς και εκδοτών ειδήσεων και δημοσιογράφων, να διαπραγματευτούν καλύτερες συμβάσεις για τη χρήση των έργων τους που εμφανίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες.
 
Προστασία της ελευθερίας της έκφρασης
 
Η διαμοίραση αποσπασμάτων ειδησεογραφικών άρθρων θα είναι απαλλαγμένη από υποχρεώσεις προς τον οργανισμό που τα παράγει. Η συμφωνία ωστόσο περιέχει και ρήτρες για την αποφυγή της κατάχρησης αυτής της δυνατότητας από τους κόμβους αναμετάδοσης ειδήσεων. To εκάστοτε «απόκομμα» θα μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζεται για παράδειγμα στη ροή ειδήσεων του Google News, ή όταν ένα άρθρο διαμοιράζεται στο Facebook, με την προϋπόθεση να είναι «πολύ σύντομο».
 
Η ανάρτηση προστατευόμενων έργων για λόγους παράθεσης, κριτικής, εξέτασης, διακωμώδησης, παρωδίας ή σάτιρας προστατεύεται, διασφαλίζοντας ότι τα «memes» και τα αρχεία GIF θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και διαμοιράσιμα σε διαδικτυακές πλατφόρμες.
 
Πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες δε θα επηρεαστούν
 
Το κείμενο διευκρινίζει επίσης ότι η ανάρτηση έργων σε διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες με μη εμπορικό τρόπο, όπως για παράδειγμα στη Wikipedia, ή πλατφόρμες ανοιχτού («open source») λογισμικού, όπως το GitHub, θα εξαιρούνται αυτόματα. Οι καινοφυείς πλατφόρμες θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις από τις πιο γνωστές.
 
Ισχυρότερα διαπραγματευτικά δικαιώματα για δημιουργούς και ερμηνευτές
 
Οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές θα μπορούν να διεκδικήσουν πρόσθετες αμοιβές από τους διανομείς που εκμεταλλεύονται τα δικαιώματά τους όταν η ανταμοιβή που συμφωνήθηκε αρχικά είναι δυσανάλογα χαμηλότερη από τα κέρδη που αποκομίζει ο διανομέας.
 
Πώς η οδηγία αλλάζει την υπάρχουσα κατάσταση
 
Προς το παρόν, οι εταιρείες του διαδικτύου έχουν ελάχιστα κίνητρα να υπογράψουν δίκαιες συμφωνίες χρήσης με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς δεν θεωρούνται υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους. Η μόνη τους υποχρέωση είναι να αφαιρούν περιεχόμενο που καταπατά πνευματικά δικαιώματα όταν ο κάτοχός τους το ζητήσει. Αυτή η πρακτική ωστόσο είναι επίπονη για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και δεν τους εγγυάται δίκαιη ανταμοιβή. Καθιστώντας τις εταιρείες του διαδικτύου υπεύθυνες θα ενισχυθεί η δυνατότητα των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων (κυρίως μουσικών, ερμηνευτών και σεναριογράφων, καθώς και εκδοτών ειδήσεων και δημοσιογράφων) να διασφαλίσουν δίκαιες συμβάσεις και κατά συνέπεια δίκαιες αμοιβές για την ψηφιακή εκμετάλλευση του υλικού τους.
 
Της Νικολέττας Κουρούσιη
 
Επιμέλεια: Ανδρέας Νικολαΐδης