To Top
07:12 Δευτέρα
27 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Εγκρίθηκαν οι νέοι Επίτροποι - Τι δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου
ΑΡΧΙΚΗΕΥΡΩΠΗΕΙΔΗΣΕΙΣ • Εγκρίθηκαν οι νέοι Επίτροποι - Τι δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοεμβρίου 2019, 4:52 μμ
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2019-2024,  η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Η σημερινή ψηφοφορία έδωσε τέλος σε μία μακρά διαδικασία αξιολογήσεων από το ΕΚ στους υποψήφιους Επιτρόπους και τις ομάδες τους. Στόχος της διαδικασίας ήταν να διασφαλιστεί, ότι η Επιτροπή ως εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει την αξιοπιστία να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.

Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τον Ιούλιο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι κοινοβουλευτικές επιτροπές αξιολόγησαν τους υποψήφιους Επιτρόπους μέσω ακροάσεων, όπου έκριναν την καταλληλότητά τους.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε πολλές από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της συνόδου της ολομέλειας του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο, καθώς και αυτές που ανέφεραν οι ορισθέντες Επίτροποι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ακροάσεων.
Τόνισε ότι θα φροντίσει να υπάρξει κατάλληλη χρηματοδότηση αλλά και το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε η Ευρώπη να ηγηθεί σε παγκόσμια, καίρια ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη, το τέλος των διακρίσεων, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, καθώς και η δημοκρατία, οι ευρωπαϊκές αξίες, τα δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου.

Επιβεβαίωσε επίσης μία αλλαγή χαρτοφυλακίου που είχαν ζητήσει οι ευρωβουλευτές μετά τις ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων, κατά τις οι οποίες διαπιστώθηκε η καταλληλότητα των υποψηφίων για τα χαρτοφυλάκιά τους και το Σώμα των Επιτρόπων.

Πριν την εκλογή της Επιτροπής το μεσημέρι, οι πολιτικές ομάδες διοργάνωσαν σύντομες συσκέψεις για να αποφασίσουν για τη στάση τους κατά την ψηφοφορία, τις οποίες ακολούθησαν δηλώσεις από τους ηγέτες τους στην αίθουσα της ολομέλειας.

Η νέα Επιτροπή θα πρέπει να διοριστεί επίσημα από τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ. Η θητεία της αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Προέδρος του ΕΚ David Sassoli και η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 13.30 (τοπική ώρα – 14.30 ώρα Κύπρου).

Η εκπροσώπηση των γυναικών στην Επιτροπή είναι η υψηλότερη μέχρι σήμερα: εκτός από την ίδια την εκλεγείσα Πρόεδρο, η Επιτροπή στην τρέχουσα σύνθεσή της απαρτίζεται από 11 γυναίκες και 15 άντρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ WHO IS WHO ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε ισχυρή εντολή μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες ψήφισαν περισσότεροι από 200.000.000 πολίτες. Οι ευρωεκλογές ήταν το πρώτο βήμα για μια σειρά αλλαγών στα Ευρωπαϊκά όργανα, η οποίες ολοκληρώνονται με την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Αποτελέσματα προηγούμενων ψηφοφοριών για την έγκριση της Επιτροπής:

  • 2014 Jean-Claude Juncker 423 υπέρ - 209 κατά - 67 αποχές (συνολικός αριθμός εδρών: 751)
  • 2010 José Manuel Barroso 488-137-72 (συνολικός αριθμός εδρών: 736)
  • 2004 José Manuel Barroso 478-84-98 (συνολικός αριθμός εδρών: 732)
  • 1999 Romano Prodi 510-51-28 (συνολικός αριθμός εδρών: 626)
  • 1995 Jacques Santer 417-104-59 (συνολικός αριθμός εδρών: 626)

Στέλλα Κυριακίδου: Θα εργαστώ αποφασιστικά

Στην πρώτη της δήλωση, η νέα Κύπρια Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι η σημερινή μέρα καθορίζει μια σημαντική αρχή για ένα νέο κεφάλαιο.

Εξέφρασε τη μεγάλη τιμή της να αναλάβει ως Επίτροπος Υγείας και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον των Ευρωπαίων. «Μαζί, ως Κομισιόν, θα εργαστούμε για να επιτύχουμε περισσότερα για τους πολίτες μας», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.

Όπως σημείωσε, θα εργαστεί αποφασιστικά για να προστατεύσει το ευ ζειν των πολιτών. «Η Υγεία και η Ασφάλεια Τροφίμων μας αφορά όλους. Μαζί με τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο θα βελτιώσουμε τα συστήματα υγείας και θα πετύχουμε την πρόσβαση των πολιτών σε κατάλληλα και θρεπτικά τρόφιμα», κατέληξε.

Η νέα Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ αντικαθιστά τον απελθόντα Χρήστο Στυλιανίδη την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ