To Top
12:36 Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Άνετη πλειοψηφία για την Ούρσουλα
ΑΡΧΙΚΗΕΥΡΩΠΗΕΙΔΗΣΕΙΣ • Άνετη πλειοψηφία για την Ούρσουλα
  28 Νοεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Με ένα μήνα καθυστέρηση, απώλειες τριών υποψηφίων Επιτρόπων, δημόσια αντιπαράθεση με τον Εμανουέλ Μακρόν και δύο τουλάχιστον εγκεκριμένους Επιτρόπους που «μπάζουν νερά», η νέα Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξασφάλισε χθες το πράσινο φως της Ευρωβουλής, με το Κολέγιο να απαρτίζεται για πρώτη φορά από Επιτρόπους 27 κρατών-μελών, με εξαίρεση τη Βρετανία (λόγω Brexit).
 
Το Κολέγιο Επιτρόπων υπό τη Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν και οι προγραμματικές της δηλώσεις, εξασφάλισαν άνετη πλειοψηφία. Συνολικά 461 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 157 τάχθηκαν εναντίον, ενώ καταγράφηκαν 89 αποχές. Σημειώνεται ότι η κ. φον ντερ Λάιεν είχε εξασφαλίσει μόλις 383 ψήφους κατά τη δική της εκλογή τον περασμένο Ιούλιο, μια πολύ ισχνή πλειοψηφία. Κοινοτικοί κύκλοι αποδίδουν τη διαφοροποίηση της Ευρωβουλής, «στο γεγονός ότι ήδη εξάντλησε την αυστηρότητά της, στο επίπεδο της αρχικής απόρριψης των τριών υποψηφίων Επιτρόπων από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία». Κάτι που φαίνεται να εκτόνωσε την κατάσταση προς όφελος της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, σε διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προερχόμενη από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τέως ΥΠΑΜ της Γερμανίας, επικεντρώθηκε σε μια ομιλία επικοινωνιακών τίτλων, επιχειρώντας να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία, κάτι που πέτυχε σε σημαντικό βαθμό. Αφενός, έκλεισε το μάτι στους Σοσιαλιστές αξιοποιώντας την ανάληψη της θέσης του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε (σ.σ. σε διαδοχή της Φεντερίκα Μογκερίνι) από τον Σοσιαλιστή Γιοσέπ Μπορέλ και την ανάληψη του δύσκολου έργου αναχαίτισης των κλιματικών αλλαγών από τον Φρανς Τίμμερμανς, κινήσεις οι οποίες απέδωσαν.
   
Παράλληλα, φλέρταρε με τους Πρασίνους, οι οποίοι αν και εκφράστηκαν αρνητικά, τελικά τήρησαν αποχή. Η πρόεδρος τους, Σκα Κέλερ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούσαν να στηρίξουν τη Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, παραπέμποντας στην ανάθεση του χαρτοφυλακίου διεύρυνσης στον Ούγγρο Όλιβερ Μπαρχελί, συνεργάτη του εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, αλλά και του χαρτοφυλακίου για την Εσωτερική Αγορά στον Γάλλο Τιερί Μπρετόν, που επικρίνεται για «σύγκρουση συμφερόντων», χαρακτηρίζοντας «κυνικές» τις προαναφερθείσες επιλογές φον ντερ Λάιεν. Γενικότερα, η κ. φον ντερ Λάιεν είπε προς όλους αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Σημείωσε ότι η πόρτα της Ε.Ε. παραμένει ανοικτή για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
 
Ομοίως, στο μεταναστευτικό, η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παράσχει άσυλο στους δικαιούχους πολιτικής προστασίας, τονίζοντας όμως ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Παράλληλα, έκανε λόγο για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, παραπέμποντας στην επίδειξη αλληλεγγύης και στην ανάληψη ευθύνης, κάτι που ενδιαφέρει την Κύπρο, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη από τη νέα Κομισιόν. 

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτη της Ομάδας του ΕΛΚ (στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ). Ο κ. Βέμπερ στήριξε την κ. φον ντερ Λάιεν η οποία προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια. Αλλά, δεν δίστασε να υπενθυμίσει ότι αρχικά δεν ήταν όλοι οι προτεινόμενοι Επίτροποι της κ. φον ντερ Λάιεν έτοιμοι για το έργο που κλήθηκαν να αναλάβουν, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια που κατέβαλε η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν, «ήταν τελικά επιτυχής»... Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι «αποτελεί ισχυρό εταίρο, αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.». 

Θετική ψήφο έδωσε η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών (στους οποίους συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ), καθώς και οι Φιλελεύθεροι. Αρνητική ψήφο στην κ. φον ντερ Λάιεν και στο πρόγραμμά της, έδωσε η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (στην οποία συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ), ζητώντας μεταξύ άλλων, κατάργηση της πολιτικής λιτότητας. Θετικά τοποθετήθηκε η ομάδα Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών-Συντηρητικών, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία.   

Η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της Κομισιόν με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών Επιτρόπων μέχρι τώρα, ενώ έχει επιβάλει ποσόστωση συμμετοχής γυναικών 50% και στη στελέχωση των γραφείων των Επιτρόπων. 
 
Πώς ψήφισαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές
 
Χωρίς εκπλήξεις και ακολουθώντας τις πολιτικές τους ομάδες, ψήφισαν οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές κατά τη διαδικασία έγκρισης της νέας Κομισιόν, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θετική ψήφο έδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς, ενώ επίσης θετική ψήφο έδωσαν οι ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης ΔΗΚΟ και Δημήτρης Παπαδάκης ΕΔΕΚ. Αντίθετα, τη νέα Κομισιόν καταψήφισαν οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιλζίλγιουρεκ. 
   
Φιλόδοξο σχέδιο Στέλλας 
 
Κατά την παρουσίαση των Επιτρόπων στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξήγγειλε ότι στις αρχές του 2020, η νέα Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου (αναλαμβάνει καθήκοντα την προσεχή Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου), θα λανσάρει ένα φιλόδοξο σχέδιο κατά του καρκίνου. «Είναι το σωστό πρόσωπο για να διασφαλίσει ότι το σχέδιο της Ε.Ε. για πάταξη του καρκίνου, θα συμβάλει στη μείωση του πόνου που προκαλεί αυτή η ασθένεια. Η Ευρώπη απαιτείται να ενδιαφερθεί για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον άνθρωπο», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία αναφέρθηκε στην προσωπική τραγική εμπειρία που βίωσε, με την απώλεια της 11χρονης αδελφής της. 
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες