Η επιστημονική έκδοση της «Rythmomachia» (1572) του Φραγκίσκου Μπαρόκιου (Francesco Barozzi), η μετάφρασή της στα ελληνικά, η ανίχνευση των πηγών της και η διερεύνηση του μαθηματικού και ιδεολογικού της υποβάθρου θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο διετούς ερευνητικού προγράμματος που έχουν αναλάβει από κοινού η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ειρήνη Παπαδάκη και ο τέως Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης.

Για τη διεξαγωγή του εξασφαλίστηκε πρόσφατα χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Το ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να αποτελέσει σημαντική συμβολή στην επιστήμη, εφόσον η μελέτη του μαθηματικού παιχνιδιού θα αναδείξει και τους μηχανισμούς δια μέσου των οποίων στοιχεία της αρχαίας ελληνικής μαθηματικής σκέψης επέστρεφαν ως αντιδάνεια στις ελληνικές περιοχές και προσαρμόζονταν στις μαθησιακές συνθήκες που επικρατούσαν εκεί κατά τους νεότερους χρόνους. 
 
Η οικείωση των μαθηματικών και της φιλοσοφίας δια μέσου ψυχαγωγικών παιχνιδιών απασχόλησε ιδιαίτερα τους λόγιους του όψιμου Μεσαίωνα και της Αναγέννησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το παιχνίδι που συγκέντρωσε τις προτιμήσεις τους, ανάμεσα στον 11ο και τον 16ο αιώνα, ήταν η λεγόμενη «Rythmomachia» ή αλλιώς «Μάχη των αριθμών». Αντλώντας την καταγωγή του από τη μαθηματική σκέψη των Πυθαγορείων, το παιχνίδι αυτό απαιτούσε την εφαρμογή αριθμητικών πράξεων αυξανόμενης δυσκολίας. Νικητής του αναδεικνυόταν όποιος επιτύγχανε να τοποθετήσει τα πιόνια του στην επιφάνεια του παιχνιδιού, έτσι ώστε να δημιουργήσει αριθμητικές, γεωμετρικές ή μουσικές αναλογίες.
Η απόλαυση του παιχνιδιού συνδεόταν με την αναγνώριση των αναλογιών ως δομικών στοιχείων των πραγμάτων του κόσμου και με τον συντονισμό της ψυχής των παιχτών με την αρμονία του σύμπαντος.  
 
Στις ελληνικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου το παιχνίδι εισήχθη χάρη σε πρωτοβουλία του βενετοκρητικού λογίου Φραγκίσκου Μπαρόκιου (1537-1604). Ο περίφημος αυτός επιστήμονας της όψιμης Αναγέννησης, ο οποίος – αφού σπούδασε και δίδαξε μαθηματικά, φιλοσοφία και αστρονομία στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας – παρέμεινε για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην Κρήτη, γνώρισε τη «Rythmomachia» από μια λατινική εκδοχή της και τη διασκεύασε στα Ιταλικά. Φρόντισε μάλιστα το ομότιτλο βιβλίο, στο οποίο παρουσίαζε το παιχνίδι και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, να δημοσιευτεί το 1572 στη Βενετία.
 
Πηγή: philenews