Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αποτελεί διαχρονικά βασικός πυλώνας της οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 επισκέφθηκαν την Κύπρο 3,97 εκατ. τουρίστες και τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίστηκαν σε €2,68 δισ. Επομένως με βάση ένα ΑΕΠ €21,94 δισ., ο τουρισμός συνέβαλε κατά 12,3% στο εθνικό εισόδημα. Εάν συνυπολογιστούν και τα παρεμφερή εισοδήματα, τότε η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη.
ΤΑ δεδομένα αυτά σαφώς και διαφοροποιούνται. Είναι σαφές πως με την πανδημία ο τουρισμός έχει πληγεί σημαντικά. Στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οδήγησε στο κλείσιμο των συνόρων. Αεροδρόμια και λιμάνια έχουν κλείσει. Την ίδια ώρα, ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην επόμενη ημέρα. Η προσοχή είναι στραμμένη και στην τουριστική βιομηχανία. Δύσκολο το εγχείρημα. Κι αυτό γιατί σε πολλές χώρες, κυρίως από αυτές που προέρχεται μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο, τα μέτρα παραμένουν αυστηρά. Ή δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή πως θα χαλαρώσουν σύντομα. Αυτό, ασφαλώς, επηρεάζει τον προγραμματισμό και των τουριστών και προφανώς δεν μπορεί ούτε η χώρα μας να είναι σε στάση αναμονής. Το καλοκαίρι είναι κοντά και θα πρέπει να γίνουν άλλοι σχεδιασμοί.
ΕΝΤΟΣ Μαΐου, θα εκδοθεί το «πρωτόκολλο επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας», το οποίο ετοίμασε το υφυπουργείο Τουρισμού. Αυτό περιέχει τον τρόπο λειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας, σε όλο το φάσμα. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως το στοίχημα είναι να έλθουν τουρίστες σε μια δύσκολη περίοδο, όπου ο καθένας είναι επιφυλακτικός στο να ταξιδεύσει ενώ και η οικονομική κατάσταση των ανθρώπων είναι δύσκολη, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία. Είναι δε προφανές πως η χώρα μας θα επιδιώξει να προσελκύσει τουρίστες από αγορές που θα έχουν «καθαρίσει» από τον ιό, ενώ στόχος είναι όπως οι πρώτοι τουρίστες φτάσουν τον Ιούλιο στη χώρα μας.
ΜΕ βάση αυτή την προσέγγιση, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ανοίξει η σύνδεση με την Ελλάδα αλλά και με το Ισραήλ (ή και με άλλες χώρες). Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα, το οποίο θα αποτελέσει και μια ένεση για τον τουρισμό. Είναι προφανές πως όλες οι κινήσεις θα γίνουν σε ένα πρωτόγνωρο πεδίο και χρειάζεται να γίνουν προσεκτικές ενέργειες και οι χειρισμοί θα είναι δύσκολοι. Κυρίως γιατί δεν πρέπει ο ιός να εξαπλωθεί εκ νέου στη χώρα. Αυτό θα διασφαλισθεί με τα μέτρα που θα ληφθούν σε αεροδρόμια και λιμάνια και στα ξενοδοχεία, στα μέσα μεταφοράς.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τώρα είναι να σωθεί ό,τι σώζεται σε σχέση με την τουριστική βιομηχανία. Την ίδια ώρα, θα πρέπει στη βάση και το στρατηγικό σχεδιασμό, που έχει διαμορφώσει το υφυπουργείο Τουρισμού, να προωθηθούν πολιτικές που ενισχύουν και αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν. Ιδιαίτερα τώρα που έχουν αλλάξει τα δεδομένα και οι συνθήκες λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι αποφάσεις θα πρέπει να αφορούν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Στόχος παραμένει η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα “premium” ολόχρονο τουριστικό προορισμό, στοχεύοντας στην προσέλκυση μεγαλύτερου ποσοστού τουριστών με ψηλή κατά κεφαλή δαπάνη παρά στη μεγιστοποίηση του ρυθμού αύξησης των τουριστών.