To Top
11:24 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Κύπρος στη μάχη των ευρωεκλογών
ΑΡΧΙΚΗΕΥΡΩΠΗΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 • Η Κύπρος στη μάχη των ευρωεκλογών
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαΐου 2019, 8:39 πμ

Το 2004 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για την Κύπρο και τους πολίτες της. Μια περίοδος έντονων πολιτικών, αλλά και ιστορικών εξελίξεων που θα σηματοδοτούσαν τη χώρα. Μια χρονιά που χάρασσε πορεία. Από τη μια, το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, με τους Κύπριους να καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφασίσουν για ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Από την άλλη, η ένταξη της χώρας που ακολούθησε λίγες μέρες μετά στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ένας πολιτικός στόχος που κάποια χρόνια φάνταζε ως ουτοπία, γινόταν πραγματικότητα. Οι Κύπριοι, ως μέλος πλέον της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, καλούνταν για πρώτη φορά να στείλουν τους εκπροσώπους του στην Ευρωβουλή. Έξι στον αριθμό. Ο Ιούνιος του 2004 σηματοδοτούσε την έναρξη της ιστορίας των ευρωεκλογών στην Κύπρο.

 2004: Η έκπληξη με Μάτση…

Οι πρώτες ευρωεκλογές στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιουνίου 2004, έναν περίπου μήνα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε αυτή την πρώτη εκλογική αναμέτρηση καταγράφηκε και το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες, φτάνοντας το 72,5%. Ποσοστό συμμετοχής το οποίο πλέον δεν καταγράφεται ούτε καν σε προεδρικές εκλογές οι οποίες παραδοσιακά καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.

Βέβαια, τα δεδομένα τότε ήταν πολύ διαφορετικά, γιατί ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εκλογικές αναμετρήσεις ήταν μεγαλύτερο και γιατί το πολιτικό κλίμα ήταν ήδη αρκετά τεταμένο καθώς είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Στις ευρωεκλογές έλαβαν μέρος οι εξής πολιτικοί σχηματισμοί: ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, «Για την Ευρώπη», «Ευρωπαϊκή Συνεργασία», «Ευρωπαϊκή Κύπρος», Κίνημα Οικολόγων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πρώτες Ευρωεκλογές στην Κύπρο

Ο ΔΗΣΥ, παρά τις εσωκομματικές αναταράξεις μετά το δημοψήφισμα και τις αποσχίσεις βουλευτών και στελεχών που είχαν διαφωνήσει με τη στάση της ηγεσίας υπέρ του Σχεδίου Ανάν, έκοψε πρώτος το νήμα, καταλαμβάνοντας δύο έδρες. Δεύτερο αναδείχθηκε το ΑΚΕΛ, το οποίο κατέλαβε επίσης δύο έδρες, τρίτο το ΔΗΚΟ καταλαμβάνοντας μία έδρα. Έκπληξη αποτέλεσε η κατάληψη έδρας από τον σχηματισμό «Για την Ευρώπη», ο οποίος κατήλθε στις ευρωεκλογές με επικεφαλής τον Γιαννάκη Μάτση κερδίζοντας κυριολεκτικά την έδρα στο νήμα. Στον συνδυασμό «Για την Ευρώπη», μεταξύ άλλων υποψήφιοι ήταν επίσης ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο Πρόδρομος Προδρόμου, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

ΔΗΣΥ    28,23%
ΑΚΕΛ     27,89%
ΔΗΚΟ     17,09%
«Για την Ευρώπη»     10,80%
ΕΔΕΚ     10,79%
«Ευρωπαϊκή Κύπρος»     1,95%
Νέοι Ορίζοντες 
(Ευρωπαϊκή Συνεργασία)      1,65%
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ     0,86%
ΛΑΪΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ      0,24%

Στις εκλογές συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι οι Χασάν Μεχμέτ, Ευστρατίου Αντρέας, Κυριάκου Κώστας, Ευαγόρου Καίτη, Μαλιάν Αρτό, Αγαπίου Σ. Αντώνης και Ιωάννου Ανδρέας. 

Οι πρώτοι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές ήταν οι Ιωάννης Κασουλίδης και Παναγιώτης Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ, οι Αδάμος Αδάμου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης από το ΑΚΕΛ, ο Μάριος Ματσάκης από το ΔΗΚΟ και ο Γιαννάκης Μάτσης του συνδυασμού «Για την Ευρώπη».

2009: Το πρώτο ρεκόρ αποχής

Στις 6 Ιουνίου 2009 διεξήχθησαν οι δεύτερες ευρωεκλογές για την Κύπρο, με κύριο χαρακτηριστικό τους την αποχή, η οποία άγγιξε το 40,60%, το οποίο ήταν πρωτόγνωρο ποσοστό για τα κυπριακά δεδομένα τότε. Ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν υπήρξαν, ενώ η ΕΔΕΚ έστειλε για πρώτη φορά ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Τα δύο μεγάλα κόμματα αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. 

Τα αποτελέσματα  είχαν ως εξής:

ΔΗΣΥ      35,65%
ΑΚΕΛ     34,90%
ΔΗΚΟ      12,28%
ΕΔΕΚ     9,85%
ΕΥΡΩΚΟ     4,12%
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ    1,50%
ΚΙΝΗΜΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ     0,37%
ΕΛΑΜ     0,22%

Συμμετείχαν επίσης ως ανεξάρτητοι οι Μάριος Ματσάκης, ο Ευστρατίου Ανδρέας, ο Κυριάκου (Ούτοπος) Κώστας, ο Μιχαήλ Αναστάσης και ο Κωνσταντίνου Μάριος.

Τις έξι θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο κατέλαβαν οι Ιωάννης Κασουλίδης και Ελένη Θεοχάρους με τον ΔΗΣΥ, Τάκης Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης με το ΑΚΕΛ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου με το ΔΗΚΟ και Κυριάκος Μαυρονικόλας με την ΕΔΕΚ.

2014: Η μεγάλη μάχη για την έδρα

Στις 25 Μαΐου 2014 διεξήχθησαν οι τελευταίες ευρωεκλογές με την αποχή να καταγράφει νέο ποσοστό-ρεκόρ φτάνοντας το 56%. 

Ο ΔΗΣΥ ήταν ο απόλυτος νικητής με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο ΑΚΕΛ. Η μεγάλη μάχη αφορούσε στην κατανομή της τελευταίας έδρας της Ευρωβουλής, η οποία τελικά κατέληξε στη συνεργασία ΕΔΕΚ - Οικολόγων.

Τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών είχαν ως εξής:

ΔΗΣΥ     37,75%
ΑΚΕΛ    26,98%
ΔΗΚΟ     10,83%
28.044       -1,5%
ΕΔΕΚ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ      7,68%
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ      6,78%
ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ      3,83%
ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ      2,69%
ΛΕΒΕΝΤ ΣΕΝΕΡ      1,05%
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ     0,88%
ΔΡΑΣΥ - EYLEM     0,86%
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΥΠΡΟΥ      0,11%

Συμμετείχαν επίσης ως ανεξάρτητοι οι Ευστρατίου Ανδρέας, Κυριάκου Κώστας (Ούτοπος), Ιωάννου Ανδρέας, Μηνάς Μιχάλης, Θεοδούλου Θεόδουλος, Χριστοφόρου Αδάμος, Σταύρου Λουκάς.

Με βάση τα αποτελέσματα, εξελέγησαν ευρωβουλευτές οι Χρήστος Στυλιανίδης και Ελένη Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ. Λίγους μήνες μετά ο Χρήστος Στυλιανίδης πήρε χαρτοφυλάκιο Ευρωπαίου Επιτρόπου και τη θέση του στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου κατέλαβε ο Λευτέρης Χριστοφόρου ως πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Πριν τις βουλευτικές του 2016 αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ η Ελένη Θεοχάρους, ιδρύοντας την Αλληλεγγύη, με την οποία συμμετείχε στις εκλογές. Εξελέγη ως βουλευτής Λεμεσού, όμως δεν έλαβε ποτέ την έδρα στην κυπριακή Βουλή, παραμένοντας ευρωβουλευτής. 

Η έδρα της Λεμεσού παραμένει ακόμα κενή, εξαιτίας των όσων ακολούθησαν με την προσφυγή στο Ανώτατο για τον τρόπο κατανομής της και του νομοθετικού κενού που υπάρχει. Τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις κατέλαβαν οι Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου από το ΑΚΕΛ, Κώστας Μαυρίδης από το ΔΗΚΟ και Δημήτρης Παπαδάκης από τον συνδυασμό ΕΔΕΚ - Οικολόγοι.

  Φρίξος Δαλίτης