To Top
06:44 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Διαφορετικός αέρας πλεύσης στη νέα Ευρωβουλή
ΑΡΧΙΚΗΕΥΡΩΠΗΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 • Διαφορετικός αέρας πλεύσης στη νέα Ευρωβουλή
  27 Μαΐου 2019, 5:00 πμ  
Βαριά ρίχνει τη σκιά της η Ακροδεξιά πάνω από το νέο Ευρωκοινοβούλιο. Η νίκη που σημείωσε ο Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, αλλά αντίθετα προκαλεί έντονο προβληματισμό. Σε πολλές χώρες όπως το Βέλγιο, την Ουγγαρία, τις Σκανδιναβικές τα αντιευρωπαϊκά, λαϊκιστικά κόμματα κατέγραψαν σημαντικά κέρδη και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και για την ίδια την Ευρώπη.
 
Η μείωση της δύναμης των δύο βασικών πόλων του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών οδηγεί σε μια ανακατάταξη των ισορροπιών μέσα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, εκτίμησε μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» η Φιλίππα Χατζησταύρου, πολιτική επιστήμονας και ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ. «Η ενίσχυση των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων αποτελεί ένα νέο δεδομένο, που δείχνει ότι ενώ τα λαϊκά στρώματα στρέφονται περισσότερο προς τα εθνικιστικά κόμματα, οι αστικές τάξεις στρέφονται προς κάποια κόμματα του κέντρου και της μετριοπαθούς οικολογίας. Πιο ανησυχητικό από την ίδια την ενίσχυση των εθνικιστικών δυνάμεων θεωρώ το γεγονός ότι η περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας τους θα επηρεάσει γενικότερα την ευρωπαϊκή ατζέντα και τις προτιμήσεις των άλλων ομάδων πλην της ριζοσπαστικής Αριστεράς», εκτίμησε η Ελληνίδα ειδικός.

Από την πλευρά του, ο Θεοφάνης Εξαδάκτυλος, αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, στάθηκε στο ότι οι ευρωεκλογές αυτές έστειλαν ανάμικτα μηνύματα και στο ότι καταγράφηκαν αποτέλεσμα, τα οποία εγκυμονούν σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον. Η Ακροδεξιά, επεσήμανε, σημείωσε μεγάλες επιτυχίες, την ίδια στιγμή όμως δεν κατέγραψε και τα μεγάλα ποσοστά που κάποιοι ανέμεναν.
 
Ο χώρος του κέντρου φαίνεται πως υπέστη σημαντικό πλήγμα σε πάρα πολλές χώρες όπου παραδοσιακά κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά. Αντίθετα, θετική έκπληξη θεωρείται σε ότι αφορά την προοδευτική ψήφο, η άνοδος που κατέγραψαν τα πράσινα κόμματα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει, πάντως, για τη Βρετανία και το πρωτοφανές ποσοστό που συγκέντρωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ. «Η πρωτιά του κόμματος του Brexit θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την νέα ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, σπρώχνοντας την ακόμη πιο δεξιά. Αυτό θα έχει συνέπειες και για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ», ανάφερε ο Έλληνας καθηγητής.
 

Πάντως, τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι τεράστια. «Απέναντι στο δίπολο που μας σέρβιραν μεταξύ εθνικιστιών και ευρωπαϊστών (δίπολο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα) το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα λειτουργήσει με δύο πόλους που μάλλον θα λειτουργήσουν παράλληλα, έναν πόλο συντηρητικό (από τους εθνικιστές μέχρι και τους φιλελεύθερους) και έναν πόλο φιλελεύθερο (από το Λαϊκό Κόμμα μέχρι και τους Σοσιαλιστές).
 
Οι συμμαχίες θα είναι μεταβαλλόμενες και ασταθείς αλλά θα κινούνται μέσα σ' αυτό το διευρυμένο νέο μείγμα πολιτικής: Οικονομικός νεοφιλελευθερισμός και συντηρητικές πολιτικές στα ζητήματα ασφάλειας, συνόρων και στα κοινωνικά θέματα. Αυτό το μείγμα οδηγεί στην «Τραμποποίηση» της ευρωπαϊκής πολιτικής και σημάνει την (πρόσκαιρη;) αποτυχία της άλλης Ευρώπης (κοινωνική Ευρώπη, αλληλεγγύη κτλ)», κατέληξε η Φιλίππα Χατζησταύρου.
 
Δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία
 
Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές «οικογένειες» στην Ευρωβουλή, η κεντροδεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι Σοσιαλιστές, δεν θα έχουν πλέον οι δύο μαζί την πλειοψηφία των εδρών της νέας Ολομέλειας, όπως είχαν μέχρι τώρα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα θέματα, γιατί θα απαιτείται ευρύτερη συνεργασία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, κάτι που δεν φαίνεται πως είναι δεδομένο. 
 
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κερδίζει 177 από τις 751 έδρες, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν 147 έδρες, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα. Αντίθετα, ενισχυμένες εμφανίζονται οι ακροδεξιές ομάδες που αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23. Συγκεκριμένα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας συγκεντρώνει 57 έδρες και η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας 56. Ωστόσο, οι αλλαγές στη δομή του νέου Κοινοβουλίου ίσως τροποποιήσουν το νούμερο αυτό.
 
Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη θα έχει 101 έδρες, οι Πράσινοι 69 έδρες, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 42 έδρες και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 59 έδρες.
 
Αέρας αλλαγής στη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου
 
Γερμανία

Σημαντικές απώλειες είχαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό 28% καταγράφοντας μεγάλη πτώση, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίστηκαν στο 15,5%. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22%. Τέταρτη δύναμη αναδείχτηκε το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία με ποσοστό 10,5%. Η Αριστερά κέρδισε το 5,5% των ψήφων, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι.


Γαλλία

Σοκ στη Γαλλία προκαλεί η πρώτη θέση που εξασφάλισε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έκοψε πρώτο το νήμα με ποσοστό 23,2 αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Η Δημοκρατία Μπροστά του Εμανουέλ Μακρόν με 22,5%. Εκπληκτική η άνοδος των Πρασίνων που σκαρφάλωσαν στην τρίτη θέση με 12,8%. Στην τέταρτη θέση οι Ρεπουμπλικανοί με 8,4%, ακολουθεί η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,3% όπως επίσης και οι Σοσιαλιστές.

Βρετανία

Στην πρώτη θέση με 31,6 το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10%, τρίτοι οι  Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 18,9%), τέταρτοι οι Συντηρητικοί με ποσοστό 12,4% και τέλος οι Πράσινοι με ποσοστό 9,8%.


Ιταλία

Η ακροδεξιά Λέγκα αναδείχθηκε μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία κερδίζοντας ως το 31,0% των ψήφων. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων περιορίστηκε στην τρίτη θέση, ενώ δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα. 


Ισπανία

Η Ισπανία είχε μια τριπλή εκλογική αναμέτρηση, από την οποία ενισχύθηκε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, το κόμμα του οποίου εξασφάλισε ποσοστό 33%. Δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα με 20%, τρίτοι οι Ciudadanos με 12,2%, τέταρτοι οι Podemos με 10,08% και τέλος το ακροδεξιό Vox για πρώτη φορά πάει ευρωβουλή με ποσοστό 6%. Επίσης, εξελέγησαν οι Καταλανοί ηγέτες Κάρλες Πουτζδεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας


Πολωνία

Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήρθε πρώτο στις με 42,4% των ψήφων. Ο αντιπολιτευόμενος Ευρωπαϊκός Συνασπισμός ήρθε δεύτερος με 39,1%, και η Πλατφόρμα τρίτη με 6,6%.

Ελλάδα

Ανατροπή εκλογικού στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 33%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ με 24%. Ακολουθεί το Κινάλ με 7,7%, το ΚΚΕ με 5,5% η Χρυσή Αυγή με 5% και η Ελληνική Λύση με 4,2%.

Αυστρία

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έκοψε πρώτο το νήμα με ποσοστό 35,4%. Στη δεύτερη θέση με 23,5 % βρέθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, και στην τρίτη με ποσοστό 18,1% % το Κόμμα των Ελευθέρων. Τέταρτο κόμμα οι Πράσινοι με 13% και πέμπτο το ΝΕΟΣ με 8,1%.

Ολλανδία

Κομμένα τα φτερά της ακροδεξιάς στην Ολλανδία. Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί κέρδισαν με ποσοστό 18,1%. Το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία είναι στη δεύτερη θέση με ποσοστό 15%, στην τρίτη θέση οι Χριστιανοδημοκράτες με 12,3%, στην τέταρτη το Φόρουμ για τη Δημοκρατία με 11%, στην πέμπτη οι Πράσινοι με 11%. Πανωλεθρία για το Ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας που συγκέντρωσε ποσοστό μόλις 4,1%.

Βέλγιο

Οι ψηφοφόροι στο Βέλγιο έκλεψαν νέο κοινοβούλιο, παράλληλα με τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σύνθετη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang κατέγραψε σχυρή άνοδο στη Φλάνδρα, στον ολλανδόφωνο Βορρά του Βελγίου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) παρέρμεινε πρώτο στη Βαλλονία.


Ουγγαρία

Την παντοδυναμία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κατέδειξε η εκλογική αναμέτρηση. Το Φίντεζ έκοψε πρώτο το νήμα με ποσοστό 56%. Οι Σοσιαλιστές και ο Δημοκρατικός Συνασπισμός εξασφάλισαν ποσοστό 10% το κάθε ένα. Το εθνικιστικό κόμμα Jobbik πήρε 9% και το νεοσύστατο Momentum 7%.

Ιρλανδία

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κινήθηκαν οι ευρωεκλογές στην Ιρλανδία, με τους Πράσινους να ανεβάζουν τα ποσοστά τους και να διεκδικούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο στο μέλλον. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ με 29% και δεύτερο το αντιπολιτευόμενο Φιάνα Φέιλ με 15%. Ίδιο ποσοστό οι Πράσινοι και οι Ανεξάρτητοι. Το Σιν Φέιν εξασφάλισε ποσοστό 13% και οι Εργατικοί 3,5%.

Μάλτα

Παιχνίδι για δύο αποδείχτηκαν οι ευρωεκλογές στη Μάλτα. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατήγαγε την μεγαλύτερη εκλογική νίκη του στην ιστορία της χώρας συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 55% των ψήφων. Το συντηρητικό Εθνικιστικό Κόμμα, συγκέντρωσε 37%.

Κροατία

Αρκετά κόμματα στην Κροατία κατέβηκαν στις ευρωκλογές με έντονη αντιευρωπαϊκή ατζέντα. Πρώτη ήρθε η Κροατική Δημοκρατική Ένωση με ποσοστό 23,4% και δεύτεροι ήρθαν οι Σοσιαλδημοκράτες με 18,3%. Ακολουθήσαν το ΜΚ με 8,2%, το Μοστ 7%, η Ανθρώπινη Ασπίδα με 6,3%, το AMS με 5,6% και συνασπισμός κομμάτων με 5,1%.


Σλοβακία

Πρωτιά για το κόμμα της προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα. Οι Φιλελεύθεροι ήρθαν πρώτοι με ποσοστό 20,1%. Στη δεύτερη θέση το λαϊκίστικο SMER-SD με 15,7%, στην τρίτη το Lsns με 12,1%, στην τέταρτη το KDH με 9,7%, και στην πέμπτη το Sas με 9,6%.

Βουλγαρία
Το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε με ποσοστό 30,5-32,7%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής απόσπασε  ποσοστό 12,8-13,6%.

Φιλανδία
Το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού κέρδισε με ποσοστό 20,1%. Οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίστηκαν στο 16,1%, το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών συγκέντρωσε ποσοστό 13,3%. Οι Πράσινοι αύξησαν τη δύναμή τους και εξασφάλισαν ποσοστό 11%.


Ρουμανία

Το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) συγκέντρωσε ποσοστό 25,8% όπως επίσης και το Σοσιαλδημοκρατικό, ενώ η συμμαχία USR-PLUS 24%. Το κόμμα για τη Ρουμανία κέρδισε 5,7% και το UDMR 5,4%. 

Σουηδία 

Οι Σοσιαλδημοκράτες ήλθαν πρώτοι με ποσοστό 25,10%. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και ακολουθήσαν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με απόσταση 16,9%. 
.Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.

Δανία

Τις εκλογές κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ποσοστό 22, 9% με τους Φιλελεύθερους να έρχονται δεύτεροι με ποσοστό 20,6%. Το Κόμμα των Δανών εξασφάλισε ποσοστό 13,1%, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό 12,7% και οι Φιλελεύθεροι 9,4%.

Πορτογαλία

Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδείχτηκε το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32,5%. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 22,9%, το Μπλοκ της Αριστεράς με 13,5%, το αριστερό CDU me 7,4% και το Λαϊκό Κόμμα με 6,6%.

Σλοβενία

Το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος συγκέντρωσε το 26,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές. Οι Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα του ανεξάρτητου, φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς (LMS) συγκέντρωσαν 18,6% και 15,6% αντίστοιχα και από δύο έδρες. Το κόμμα Νέα Σλοβενία συγκέντρωσε ποσοστό 11,1%.

Λιθουανία

Το Κεντροδεξιό TS-LKD έκοψε πρώτο το νήμα με πολύ μικρή διαφορά από τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες. Τρίτο ήρθε το κόμμα των Αγροτών και των Πρασίνων και τέταρτοι οι Εργατικοί.

Λετονία

Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές. Στη δεύτερη θέση αναδείχτηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες, στην τρίτη η Εθνικιστική Συμμαχία και στην τέταρτη το AP!

Εσθονία

Πρωτιά στις ευρωεκλογές για το Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, που άφησε στη δεύτερη το Σοσιαλδημοκρατικό. Στην τρίτη το κεντρώο Εσθονικό Κόμμα και στην τέταρτη το Συντηρητικό Κόμμα. 

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών

  Ξένια Τούρκη